BUNJEVCI PODVALJUJU HRVATIMA U SUBOTICI- pismo Zlatka Ifkovića iz Subotice

BUNJEVCI PODVALJUJU HRVATIMA U SUBOTICI- pismo Zlatka Ifkovića iz Subotice

27. srpnja, 2014.

I ove godine Hrvati bez  priznanja počasni građanin grada Subotice.
Dodjela zvanja Počasni građanin i priznanja Pro urbe na 22. sjednici održanoj 15. srpnja u Skupštini Grada Subotice nastavak je ponižavanja subotičkih Hrvata jer ni ove godine niti jedan građanin hrvatske manjinske zajednice nije ponio nijedno zvanje.

Povjerenstvo za dodjelu priznanja Počasnog građanina grada Subotice imalo je mogućnost dodijeliti pet nagrada. Ove godine vladajuća koalicija predvođena Savezom vojvođanskih Mađara (SVM), Srpskom naprednom strankom (SNS) i Socijalističkom partijom Srbije (u čijoj viječničkoj grupi je i vijećnik Bunjevaca nehrvata) opredijelila za tri imena, iz prostog razloga što je željela zadovoljiti tri nacionalne zajednice – Bunjevce Nehrvate, Mađare i Srbe. Što je s hrvatskim pukom?
Zar nijedan Hrvat u ovome gradu nije zaslužio biti spomenut, biti nagrađen? Zar nijedan Hrvat u povijesti ovoga grada nije učinio ništa da bude Počasni Građanin i Pro urbe, za ovaj grad?

Ovo je nastavak ponižavanja subotičkih Hrvata od prošle  godine kada je za priznanje Počasnog građanina Subotice bio  predložen i Naco Zelić, kojeg je predložilo više hrvatskih institucija, među ostalima i Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. U obrazloženju je  tada navedeno da su njegove izuzetne zasluge i doprinos Gradu Subotica na očuvanju i njegovanju kulturne baštine bunjevačkih Hrvata.
Tada su na izbor Nace Zelića reagirali  vijećnici Saveza bačkih Bunjevaca u Skupštini Grada, Mirko Bajić  i Branko Pokornić vijećnik Socijalističke partije Srbije – predsjednik Bunjevačkog nacionalnog savjeta, tražeći da se izvrše ispravke u tekstu obrazloženja, tako da se napišu ispravne formulacije: umjesto riječi „iz baštine bačkih Hrvata Bunjevaca“ treba stajati „iz baštine bačkih Hrvata i Bunjevaca“, zatim umjesto riječi „u govoru bunjevačkih Hrvata“ treba stajati „u govoru Bunjevaca i Hrvata“…tvrdeći da se na ovaj način grubo narušava pravo Bunjevaca kao nacionalne zajednice.

U zaštitu Bunjevaca nehrvata i njihovih nacionalnih interesa otvoreno su stali odbornici Srpske napredne Stranke, Socijalističke Partije Srbije, odbornik Bunjevačke Stranke  a vijećnici Saveza Vojvođanskih Mađara izrazili su suglasnost s iznesenim stavovima  i izrazili spremnost da sa svim nacionalnim zajednicama jednako surađuju, a da pri glasovanju ne žele da njihovi glasovi presuđuju. Poslije rasprave, u konačnom glasovanju prijedlog da Naco Zelić dobije priznanje Počasni građanin Subotice nije dobio potrebnu većinu i prošle godine prvi put od kada se dodjeljuje zvanje Počasni građanin Grada Subotice nije dodiljeno. Ove godine gradonačelnik i vijećnici Saveza Vojvođanskih Mađara nisu se držali stava da sa svim nacionalnim zajednicama jednako surađuju.

Budući da su Hrvati poslije dvadeset godina izgubili mjesto dogradonačelnika, a uz to da se nije poštovalo pravilo da se tri funkcije (gradonačelnik, dogradonačelnik, predsjednik Skupštine grada) dijele između pripadnika srpske, mađarske i hrvatske nacionalnosti.

Od prekomponiranja vlasti,  krajem 2013. godine, kada je za gradonačelnika izabran Jenő Maglai  iz Saveza vojvođanskih Mađara uz potporu Srpske napredne Stranke i Socijalističke Partije Srbije, kada je riječ o položaju hrvatske nacionalne zajednice odluke  se  donose na njenu štetu, a potporu dobivaju prijedlozi Bunjevaca nehrvata.
Nažalost možemo konstatirati da se povijest ponavlja. Nekada su srpske i mađarske vlasti nastojale onemogućiti integraciju Bunjevaca u hrvatsku naciju negirajući im hrvatsko podrijetlo. Sada se pokazalo da je kod njihovih političkih elita aktualan taj proces i danas. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code