DEMANTI NEVIA MARASOVIĆA-po odvjetnici Lidiji Brčić iz ureda Duvnjak Topić Bahtijarević

DEMANTI NEVIA MARASOVIĆA-po odvjetnici Lidiji Brčić iz ureda Duvnjak Topić Bahtijarević

27. siječnja, 2014.

 

Poštovani g. Stjepandić,

obraćamo Vam se u zastupanju naše stranke, g. Nevia Marasovića, Zagreb, Medvešćak 58, sa zahtjevom za ispravak informacije temeljem članka 40. stavaka 1., 2., 3. i 4.  i članka 41. stavaka 1. i 4, u svezi s odredbama članka 42. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13, dalje u tekstu: „ZM“), objavljene dana 21. prosinca 2013. na internet portalu Tjedno.hr, na internetskoj stranci https://www.tjedno.hr/index.php/categoryblog/4214-hribar-novac-za-film-dao-keri-vesne-pusi pod naslovom „HRIBAR NOVAC ZA FILM DAO KĆERI VESNE PUSIĆ“ .

U članku objavljenom dana 21. prosinca 2013. na internet portalu Tjedno.hr autora g. Dražena Stjepandića „HRIBAR NOVAC ZA FILM DAO KĆERI VESNE PUSIĆ“ autor senzacionalistički, bez ikakvog uporišta i uopće ne provjeravajući stvarno činjenično stanje, prenosi pismo grupe anonimnih osoba kojim se na negativan, netočan i krajnje uvredljiv način opisuje g. Nevia Marasovića. Do točnih je informacija autor spornog članka sigurno mogao doći da se iste potrudio prethodno pribaviti od naše stranke.

Zbog potpunog odsustva bilo kakve utemeljene argumentacije, uz očito prenošenje kuloarskih priča, a bez prethodne provjere njihove točnosti od strane autora članka, predmetnim člankom je našoj stranci izuzetno narušen ugled, povrijeđena prava i interesi i nanesena velika šteta.

Već sam naslov, odnosno njegov senzacionalistički ton koji sugerira uzbunu ili barem potrebu povećanog opreza stvara kod čitatelja negativnu sliku o svim osobama spomenutim u članku, a time i o g. Neviu Marasoviću.

Zbog opisane obimnosti netočnih informacija, pobliže ćemo se očitovati samo na neke:

„3. NEVIO MARASOVIĆ – “COMIC SANS” –KINORAMA, Nevio Marasović pripadnik je “zagrebačke zlatne mladeži”. Kad se odlučio igrati filma, roditelji su mu to i omogućili. Nakon kino propasti zvane “Show must go on” on ne odustaje, zato jer si to može priuštiti, i snima i dalje”

Netočna je tvrdnja kako su roditelji g. Nevia Marasovića financirali snimanje filma „The Show Must Go On“ te kako je isti pripadnih “zagrebačke zlatne mladeži”. Otac g. Nevia Marasovića je slikar, a njegova majka je posljednjih osam godina umirovljenica. Isti nisu niti na koji način sudjelovali u stvaranju navedenog filma. Sredstava za snimanje filma i to u iznosu od 200.000,00 kuna imovina su g. Nevia Marasovića koja su prikupljena kroz snimanje raznih reklamnih spotova u periodu od 2 godine. Opis filma kao „propast“ predstavlja grubu difamaciju g. Nevia Marasovića, redatelja i scenarista i predstavlja isključivo nečiji subjektivni dojam. G. Nevio Marasović je za istoimeni film prepoznat od strane struke, za isti je dobio  Zlatnu Arenu za scenarij te nagradu Breza za najboljeg debitanta.

“Godinama je neuspješno prijavljivao film “Comic Sans” na natječaj HAVC-a. Tada Marasoviću prilazi Hribar naredivši mu da će jedino proći preko firme njegove prijateljice KINORAME, tj. Ankice Jurić Tilić. Hrvoje Hribar, zvan Mister 10 posto, je održao riječ, i u roku sekunde, Marasović odjednom prolazi i na razvoju scenarija i na razvoju projekta, a ove zime i sa 4,5 milijuna za novi film. Ne vjerujete? Pogledajte uskoro već namještene rezultate.”

Navedeno je netočno.  Film „Comic Sans“ uopće nije prijavljen na natječaj Hrvatskog audiovizualnog centra financiranje audiovizualnih djelatnosti. Stoga, nemoguće je da tako neprijavljeni film dobije 4,5 milijuna kuna za razvoj. Prije dvije godine, film „Comic Sans“ bio je prijavljen na natječaj za razvoj scenarija na kojem nije prošao i to iz razloga što je scenarij bio u ranoj fazi te nedovoljno razrađen. Godinu i pol nakon navedenog natječaja, isti je prijavljen na natječaj putem produkcijske kuće Kinorama d.o.o. ali samo za financiranje razvoj projekta, a ne i scenarija kako se to netočno navodi. Na potonjem je film prošao obzirom da je na istom prijavljen sa gotovim scenarijem, sedmoj verziji na kojoj se radilo. Netočno je kako je g. Hribar naredio suradnju sa producentskim društvom Kinorama d.o.o. i gđom. Jurić Tilić. Razlog opisane suradnje isključivo je stručnost gđe. Jurić Tilić i ugled društva Kinorama d.o.o.

„Za neinformirane, Marasović je ove godine iz dosade snimio i komornu dramu o filmu o snimanju filma (jako originalno!), koju je Hribar istog trenutka prozvao genijalnom i Sundanceovskom. Zar je potrebno reći da film na Sundance nije prošao selekciju?!“

Navedena tvrdnja isključivo predstavlja kuloarske priče te subjektivne doživljaje filma kojima svakako nije mjesto u medijima. Kritiku filma Vis-A-Vis dati će struka te gledatelji kao jedini relevantni čimbenici za uspjeh pojedinog filma.  

Obzirom da se predmetnim člankom g. Nevia Marasovića prikazuje nekompetentnim za obavljanje djelatnosti time mu je izuzetno narušen ugled, povrijeđena prava i interesi i nanesena velika šteta.

Stoga, pozivom na činjenice koje navodimo u uokvirenom tekstu, a temeljem i u skladu s gore citiranim zakonskim odredbama, zahtijevamo objavu ispravka informacije objavom cjelovitog uokvirenog teksta i to na istom mjestu i na isti način, uz povezivanje linkom ispravka i informacije na koju se ispravak odnosi, u prvom sljedećem internet izdanju Tjedno.hr isključivo iznošenjem stvarnih i istinitih činjenica te uz objavu ispravka očekujemo i ispriku nakladnika.

Ističemo kako naša stranka pridržava pravo na tužbu za naknadu štete koja je istoj prouzročena objavljivanje spornih i netočnih informacija. U tu svrhu Vas pozivamo da odmah po primitku ovog pismena objavite isti, a kako je to prethodno navedeno.

Nevio Marasović,

zastupan po:

Prilog:             punomoć T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code