BUNARSKI TRIO MAJUR

BUNARSKI TRIO MAJUR

25. rujna, 2020.

 

 

Za nešto više od četiri sata minuloga vikenda usklađena teškoga fizičkoga rada, svrdlo visokoautomatizirane inovatorske naprave bivšega VBC-ova željezarca iz banovinskoga Majura prodrlo je trinaest metara duboko u utrobu voćarsko-vinogradske pokupske zemlje. Na tu dubinu, štoviše, spušteno je i dvanaest betonskih cijevi tzv. “pajpi” jednometarskoga promjera.  Tako je na  brijegu podno drvene crkvice sv. Bartola, na Letovanićkom Vrhu i Bajčićevu brdu, nastao i treći bunar pitke vode, vlasništvo vikendaškoga samoborskoga bračnog para Kristine i Darka Hudeca. Namjesto živopisnoga Žumberka, oni su se sa svojom djevojčicom Frankom skrasili na jugoistočnim padinama Vukomeričkih gorica, u turopoljskoj općini Lekenik. Ondje ih samo tri kilometra dijele od kupališta Kasara na rijeci Kupi, likovne galerije Boška Škofača, čuvara hrvatske sakralne baštine drvenih kapela, DVD-a Letovanić “komandera” Štefa Kušana i drugih znamenitosti.

Zamijetivši na majici Danijela Solomuna oznake Ribolovnoga društva “Klen”, odmah smo pretpostavili da se radi o momcima iz banovinskoga općinskoga središta Majura, čiji pecari ribu love u prozračnoj rijeci Sunji koja kroz brežuljke i šume kilometrima dotječe s obronaka Zrinske gore.

Nikola Dupić, glavni strojar bušaćkoga tornja, rastavljivu napravu naslijedio je od oca koji se pronalaženjem pitke vode počeo baviti još dalekih osamdesetih godina. Dvojica momaka  teške kategorije, uigrani “fizikaneri” rođeni 1985. su već spomenuti Danijel Solomun iz Majura i Marijan Vujičić iz Stublja. I dok bunarski trio “Majur” svoj i kruh svoje obitelji, Nikola Dupić, zarađuje u kalifornijskoj CMC tvrtki iz Silicijske doline američkoga Siščanina Sertića, druga dvojica su zaposlenici kostajničkih tvrtki. Kažu da su se radno udružili prije dva desetljeća i da im čak i odlazak do Hrvatskoga zagorja ne predstavlja problem. Kad su već nadomak plantaže financ-inspektora, privremenoga traktorista Marinka Zevnika, sutra će još jednom vikendašu osigurati zdravu i pitku vodu…  (J.F.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code