BOZANIĆ IZ KARLOVAČKE BANKE PODIGAO 450 TISUĆA EURA

BOZANIĆ IZ KARLOVAČKE BANKE PODIGAO 450 TISUĆA EURA

26. studenoga, 2011.

 

bozanic_misa_cx_mk
Uzoriti kardinal dobro prati zbivanja na financijskom tržištu

Piše: Dražen Stjepandić

Vijest o oduzimanju dozvole za rad splitskoj Credo banci uznemirila je i crkvene krugove. Kad su iz HNB-a zaprijetili Karlovačkoj, Nava  i Kovanica banci da ih čeka ista sudbina, ukoliko ne poprave poslovne bilance, zajedno s ostalim građanima novac iz tih banaka počeli su dizati i svećenici. Iz pouzdanih krugova saznali smo da je proteklog tjedna iz Karlovačke banke novac podigao i sam kardinal Bozanić. Navodno je uzoriti zagrebački nadbiskup monsinjor Josip Bozanić u Karlovačkoj banci imao 450 000 eura i kako su nam došapnuli tih gotovo pola milijuna podignuto  je u komadu.

Nismo uspjeli doznati da li se radi o privatnoj ušteđevini ili crkvenom novcu, ali zato se može konstatirati kako uzoriti kardinal dobro prati zbivanja u svijetu financija. Ova vijest je još jedan prilog dobroj solventnosti crkve u Hrvata i sve jasnijem materijalističkom usmjerenju. Premda besmrtni nauk Isusa Krista propovijeda siromaštvo i duhovno bogastvo očito da su mnogi svećenici krenuli drugim putem i kao što je Crkva nekada bila najveći feudalac danas postaje sve veći kapitalist. Samo još nedostaje da se otvoreno počnu baviti bankarstvom i finacijskim mešetarenjem što bi bilo daleko transparentnije i poštenije. Uostalom u krilu katoličke crkve bankarstvo je i nastalo.

Lihvarenjem, oplođivanjem kapitala i izdavanjem bankovnih garancija u današnjem smislu te riječi u povijesti su se prvi bavili templari.  Templarski viteški red se formalno opisuje kao laički red kršćanskog konjaništva, inicijacijski i filantropski. Izraz templari ima latinski korijen-templum-hram, ime su dobili po Solumonovu hramu u Jeruzalemu gdje je ovaj katolički viteško-monaški red 1119. osnovan. U hrvatskom narodu zvali su hramovci i božjaci. U Hrvatskoj se pojavljuju u Srednjem vijeku između Drugog i Trećeg križarskog rata kad su štitili putnike na bliski Istok. Pozivaju se na siromaštvo, međutim nagomilali su veliko bogatstvo, jednu od najvećih zabilježenih akumulacija kapitala u povijesti. Izgradili su mnoge gradove  i  kao što smo spomenuli prvi su u Europi su se bavili bankarstvom. Kad velikom dužniku francuskom kralju Filipu IV nisu htjeli oprostiti dug red je 1312. zabranio avinjonski  Papa Klemnt V. i templari su nekoliko stoljeća bili ekskomunicirani iz Matere crkve. Njihove vođe se nazivaju veliki meštri, pa se smatraju i pretečom masona. Velika akumulacija kapitala nije nepoznanica u povijesti katoličke crkve. Uostalom Kaptol banka je već postojala, ni to nije nepoznanica na domaćem bankarskom tržištu. T

16 komentara

Uskoči u raspravu
 1. po peti put
  #1 po peti put 7 prosinca, 2011, 19:51

  DVOJICA maskiranih razbojnika upala su 7.12.2011. g. oko 18.30 sati u Karlovačku banku u Grabriku u Karlovcu te su prijeteći oružjem ukrali nepoznatu količinu novca…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. dušebrižnik
  #2 dušebrižnik 4 prosinca, 2011, 09:14

  Nema nikakvih razloga da komitenti pojedinih banaka, povodeći se za “dobronamjernim savjetima“ ili pod utjecajem neutemeljenog senzacionalizma, razmišljaju o povlačenju svoje novca i prijevremenom raskidanju ugovora o dugoročnijim depozitima. Time mogu naštetiti ponajviše sebi samima, a uz zaoštravanje situacije u bankama iz kojih bi se povukli, osobito ako su u pitanju veći deponenti u vlasništvu države, posljedično prouzročiti i štetu u širim razmjerima – veli Rohatinski & HNB.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. prva pomoć
  #3 prva pomoć 1 prosinca, 2011, 12:06

  Vaše se ime spominje u aferi “Posmrtna pripomoć” s Kregarom i predsjednikom Josipovićem. Jeste li znali za Kregarov povlašteni kredit i koja je bila vaša uloga?-pita V.list…
  Afere “Posmrtna pripomoć” nema! Za Kregarov kredit doznao sam iz novina. Nakon razgovora s njime i s odgovornim ljudima u Posmrtnoj pripomoći, uvjerio sam se da nezakonitosti i nepravilnosti u dodjeli kredita nije bilo jer, da ih je bilo, one bi nakon 15 godina bile procesuirane i sankcionirane.- odgovara Šprem..
  Večernji list,01.12.2011.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. ZLATICA
  #4 ZLATICA 30 studenoga, 2011, 07:13

  Ako ste slučajno zaboravili na tu aferu podsjećamo vas da je Josipović iz Komercijalne banke 1998. godine izvukao svoj te depozit svoje supruge i majke, i to u trenutku dok je račun banke bio blokiran. Učinio je, otkrio je svojedobno Novi list, sklapajući sa štedionicom Zlatica” – tvrtkom kćeri Posmrtne pripomoći – ugovor o ustupanju potraživanja. Nakon toga je “Zlatica” isti dan takav ugovor o ustupanju potraživanja sklopila s Komercijalnom bankom, zahvaljujući čemu je Josipovićima i nekolicini institucija i poduzeća omogućeno da izvuku svoje depozite i blokirane banke.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. karlovcanin
  #5 karlovcanin 29 studenoga, 2011, 13:56

  Slom Credo banke definitivno je poljuljao povjerenje štediša u male banke, ali postavlja se pitanje koliko je raspirivanju straha među građanima kumovao i sam HNB. Prije svega, to se odnosi na istup viceguvernera Davora Holjevca.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Ken Rusell
  #6 Ken Rusell 28 studenoga, 2011, 21:07

  Velečasni, gdje čuvate svoju gotovinu? – Da li ste znali da župnik mora odgovoriti na 292 pitanja kada mu u vizitaciju dođe biskup ili njegov izaslanik.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. DGSTUC
  #7 DGSTUC 28 studenoga, 2011, 17:21

  Tko li je samo izmislio uzrečicu “siromašan kao crkveni miš”?

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. štediša KaBa
  #8 štediša KaBa 28 studenoga, 2011, 13:59

  Biti će zanimljivo vidjeti tko mu je to dojavio i omogučio iz KaBe.I taj nam priča o grijehu sruktura…

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. immobiliare
  #9 immobiliare 28 studenoga, 2011, 13:20

  Dobri stari Francis Ford Copolla…

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Zvonar crkve Isusove
  #10 Zvonar crkve Isusove 26 studenoga, 2011, 13:34

  AKO SE po jutru prepoznaje dan, sa SDP-om i njihovim kompanjonima na vlasti, bit će nam prekrasno. Branko Grčić, glavni ekonomski strateg SDP-a i dekan splitskog Ekonomskog fakulteta deponirao je novac fakulteta u propaloj Credo banci. O kolikoj se svoti radi i zašto je baš odabrao Credo banku, od Grčića nažalost nismo uspjeli doznati. (INDEX.HR)

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code