BOSANSKI MINOBACAČI PRONAĐENI U SIRIJI

BOSANSKI MINOBACAČI PRONAĐENI U SIRIJI

21. srpnja, 2018.

 

 

U podrumu bombardovane zgrade koju su pripadnici terorističke organizacije Al Kaida koristili za skladištenje oružja u istočnom dijelu sirijskog grada Alepa novinar britanskog Independenta prošle godine je pronašao dokumente na kojima se nalazio i potpis Ifeta Krnjića, penzionisanog direktora fabrike BNT-TmiH iz Novog Travnika. Riječ je o garantnim listovima za minobacače proizvedene u BiH.

Brjitanski novinar je odlučio provjeriti šta tačno stoi iza pronađenih dokumenata pa se zaputio u BiH s namjerom pronalaska Ifeta Krnjića koji je trebao razotkriti kako je oružje iz Bosne i Hercegovine završilo u rukama terorista u Siriji.

Krnjić je potvrdio da je fabrika u kojoj je radio proizvodila oružje i izvozila u Saudijsku Arabiju. Kada je pogledao pronađene dokumente i garantne listove rekao je: “Ovo je moj potpis. To je garancija za minobacače od 120 mm napravljene prema NATO standardu. Pošiljka je otišla u Saudijsku Arabiju. To je bio dio ponude od 500 minobacača. Dobro se sjećam te pošiljke. Saudijci su početkom 2016. godine došli u našu fabriku kako bi pogledali oružje.
Krnjić je kazao da je u saudijskoj delegaciji tada bio i jedan ministar, dok su vojni oficiri tokom posjete nosili civilnu odjeću.
“Sva naša proizvodnja nakon rata je pod kontrolom Amerikanaca i NATO-a. I oni znaju svaki komad našeg oružja koji odlazi van države”, rekao je Travničanin i dodao da se oružje izvozi preko aerodroma u Tuzli ili Sarajevu.
Britanskom novinaru Krnjić je kazao da se nikada niko nije žalio jer je fabrika uvijek imala dobru reputaciju i poštovala rokove isporuke, pa i one kratke…

IZVOR: www.klix.ba T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code