BOLJI UVJETI ZA TRAŽITELJE AZILA

BOLJI UVJETI ZA TRAŽITELJE AZILA

20. lipnja, 2014.

Ranko Ostojić-azil za imi Custom

Zaslužijem život, a ne samo papire“ građanska je akcija  kojom se  prilikom svečane proslave otvorenja novog prihvatilišta, žele upozoriti da iako je otvoren novi smještaj za „ranjive“ skupine, migranti u Hrvatskoj i dalje ostaju u neravnopravnom položaju.

Prihvatilište je skoro godinu dana bilo u procesu renovacije. S današnjim otvaranjem, Kutina će biti namijenjena „ranjivim“ skupinama tražitelja azila – obitelji, žene i djeca bez pratnje – a svi ostali i dalje će biti smješteni u bivšem hotelu Porin u Dugavama koji od 2011. godine služi kao Prihvatilište za tražitelje azila.

Restrikitivna politike Europske unije koje se provodi i u Hrvatskoj ograničavaju mogućnost zakonitog ulaska u zemlju većini migranata. Shodno tome, preostaje im samo nezakonit put, izrazito dugotrajan i opasan, tokom kojeg su tretirani kao kriminalci, a hrvatski Zakon o strancima zabranjuje državljanima RH da im pomognu čak i ako se nađu u izravnoj opasnosti. Često ih se zatvara u detencijske centre samo zato što nemaju odgovarajuće dokumente (papire). One pak koji zatraže azil slijedi dug proces čekanja na rješenje. U tom periodu ne pružaju im se adekvante mjere integracije što ih posljedično stavlja na marginu društva. Kriteriji za dobivanje azila su strogi – svake godine samo par ljudi dobije pozitivno rješenje o statusu izbjeglice. A oni kojima je zahtjev odbijen, izloženi su zatvaranju i deportaciji, dodatnoj marginalizaciji i dehumanizaciji. 

Putem ove građanske akcije želimo iskazati solidarnost s migrantima u Hrvatskoj i pozvati sve na zajedničko stvaranje boljih uvjeta za tražitelje azila, azilante i sve koje se etiketira kao „strance“ u našom društvu.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code