BOJ ZA NOVI FARKAŠIĆ

BOJ ZA NOVI FARKAŠIĆ

12. listopada, 2017.

 

U nedjelju 15. listopada na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 21.00 bit će prikazan dokumentarni film Boj za Novi Farkašić. Nakon što su zrakoplovi JNA-a napali Banske dvore u pokušaju atentata na prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, uslijedili su najteži trenutci za obranu Republike Hrvatske jer je velikosrpski agresor pojačao napade na svim bojišnicama. Posebno je teško stanje bilo na Banovini, gdje je nakon pada Petrinje i Topuskoga agresor osvajao selo za selom, a crta se obrane počela povlačiti prema Pokupskome. Cilj je JNA-a bio prodrijeti i na lijevu obalu rijeke kako bi se otvorio koridor za pokret prema Velikoj Gorici, odnosno Zagrebu, no u tome ih je zaustavila malobrojna skupina gardista Prve satnije 2. brigade ZNG-a, Crnih mamba. Oni su uz pomoć nekoliko mjesnih branitelja zauzeli položaje i utvrdili se u Novome Farkašiću, selu na lijevoj strani rijeke Kupe. Nakon zrakoplovnoga i topničkoga bombardiranja 17. listopada 1991. godine uslijedio je kombinirani tenkovsko-pješački napad mnogo nadmoćnijega neprijatelja iz Vratečkoga i Donjih Mokrica. Trajao je cijeli dan, a završio potpunim porazom agresora, kojemu je onesposobljeno više tenkova i borbenih vozila te je iz stroja izbačen velik broj pješaka. Nakon pobjede branitelji su izvidjeli pričuvni položaj neprijatelja koji se pripremao za novi napad te su, iako malobrojniji, izvršili protunapad u kojemu su natjerali protivnika u paniku i bijeg iznova mu nanoseći velike gubitke. Nakon poraza kod Novoga Farkašića zaustavljen je daljnji prodor agresora na Banovini, a veličanstvena pobjeda malobrojne skupine branitelja danas se s pravom obilježava kao Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Scenarist je Tomislav Šulj, redatelj Zdravko Mustać, direktor fotografije Mario Britvić, snimatelji bespilotnom letjelicom Branko Drakulić i Vladimir Franjić, montažerka Anita Jovanov, skladatelj Matej Meštrović, a izvršna producentica Sunčana Hrvatin Kunić. Dokumentarni će film Boj za Novi Farkašić osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 21.00 biti dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 15 listopada, 2017, 21:39

  Gledao sam film večeras…Pun pogodak…
  Još samo da su iskopali fotke i zapise ondašnjih novinara iz privatnih arhiva bio bi pun pogodak.
  No ima cajta za nadogradnju.
  Posebno je bilo vidjet maju sever…Onda studentica faksa na bojištu, a sad DAMA koju pomalo izbacuju iz takta…..ta kreše svima u oči.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. mužan
  #2 mužan 12 listopada, 2017, 19:17

  Napokon prava stvar i istina o domovinskom ratu o kojem se šutjelo.
  ne zamjerite ali to mi liči ko nekada o onome gdje je pukla prva puška u republikama Stare Jugoslavije.
  Kao i danas kad se 27.srpanja obilježava u Srbu.
  Pa ova Lijepa Naša Hrvatska ima svoj ustav i datume obilježanja….Ajde još nešta izmislite mimo dokaza povijesničara.
  TO SE NE ODNOSI NA NOVI FARKAŠIĆ i ostala mjesta.
  sad krenite sa istinskim osobama koja nisu bila eksponirana a koji su pridonjeli širenju istine o Domovinskom ratu, pogotovo u RATNOM RADIJU SISAK – koji je bio sjecište svih informacija. naravno s onim novinarima koji su još na životu.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 13 listopada, 2017, 14:19

   aaaaaa nemože to tako .. ŠIRITI ISTINU O DOMOVINSKOM RATU A NE PITATI PUPOVCA ZA DOPUŠTENJE……………OSIM TOGA ŠTO ČE POBJEGULJE REĆI NA TO ….bolna im uspomena na kukavičluk………..

   Odgovorite na ovaj komentar
   • mužan
    mužan 13 listopada, 2017, 20:30

    A ništa.
    Nek mu Plenky koji može sve da zeleno svetlo za istup.
    Ali sve treba potvrdit Sunčana Glavak ŽENA ZA SVA VREMENA.
    Ta se pak prikelji Plenkoviću kaj da je kupila ljepilo za miševe, koje se teško razdvaja.
    jadna andrejeva mlada i prava žena.
    Šta sve mora produrat od ove ZMIJE.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code