BLAGI ČOVJEK DOKTOR NJAVRO

BLAGI ČOVJEK DOKTOR NJAVRO

15. rujna, 2018.

 

 

Kad je umro, mnogi su s pravom isticali da je otišao iznimno blag i topao čovjek, veliki stručnjak i što je poglavito važno – simbol Grada Vukovara. Godine prolaze, a po ovom velikom čovjeku još uvijek, na žalost, ne nosi ime ni jedna zdravstvena ustanova. Stoga, ministre Kujundžiću poduzmite nešto i u svezi sjećanja na ovog ratnog liječnika, kojeg ni stotine granata nisu mogle odvojiti od ranjenika i vukovarske bolnice

Napisao: Mladen Pavković

Još jednom, s ponosom i tugom, sjećamo se legendarnog vukovarskog ratnog kirurga, bivšeg ministra hrvatskih branitelja, saborskog zastupnika dr. Juraja Njavre. Umro je 15. rujna 2008. u Zagrebu.

Tijekom srpske agresije na Vukovar 1991. ostao je, zajedno s dr. Vesnom Bosanac i drugim zdravstvenim djelatnicima, do kraja opsade toga grada. Četnici su ga zarobili i jedno duže vrijeme proveo je u srpskom zatočeništvu. Dobro je poznata njegova knjiga „Glava dolje, ruke na leđa“, (1992.), gdje je opisao strašne muke kroz koje su prolazili hrvatski branitelji i civili, koji su branili Vukovar, ali i druge krajeve Hrvatske. (Po tom potresnom svjedočanstvu trebalo bi snimiti i igrani film!).

Sjećamo ga se kao jednog od najpopularnijih hrvatskih političara. Rođen je 2. srpnja 1938. u Cerovnici, Medicinski fakultet završio je u Zagrebu, a umirovljen je u prosincu 2003.

Kad je umro, mnogi su s pravom isticali da je otišao iznimno blag i topao čovjek, veliki stručnjak i što je poglavito važno – simbol Grada Vukovara.

Godine prolaze, a po ovom velikom čovjeku još uvijek, na žalost, ne nosi ime ni jedna zdravstvena ustanova.

Stoga, ministre Kujundžiću poduzmite nešto i u svezi sjećanja na ovog ratnog liječnika, kojeg ni stotine granata nisu mogle odvojiti od ranjenika i vukovarske bolnice.

Dr. Njavro sahranjen je 18. rujna na zagrebačkom Mirogoju.

Frljić među pet najboljih redatelja u Europi

Sramotna vijest stigla je iz Londona. Tamošnji „Guardian“ uvrstio je sramotnog Olivera Frljića među pet najvažnijih redatelja u Europi. Listu je sačinio kazališni kritičar Met Truman, koji je istaknuo da je „najkontraverzniji kazališni redatelj na starom kontinentu i jedan od, kako on kaže, najpotrebnijih“! Također navodi da je njegov rad politička satira nekadašnje Jugoslavije, ratnog profiterstva, porasta popularnosti ultra desnih snaga i nacionalizma, kao i slabosti tek stasale demokracije.

Od svega toga, ništa nije istina. Riječ je o provokatoru koji osmišljava prosječne predstave, ali kojem je dozvoljeno da u Hrvatskoj pljuje i bljuje po hrvatskim braniteljima i stradalnicima te svemu onom što hrvatski diše.

Nu, ako je riječ o tako vrhunskom redatelju, kako tvrde u ovom lijevo-liberalnom listu, što ga ne pozovu u neko od njihovih kazališta da napravi predstavu u kojoj bi recimo prikazao njihovu kraljicu i njihov politički poredak kao najobičnije smeće, ili da napravi predstavu u kojoj bi ismijavao njihove ratne junake i političke ličnosti, od Churchilla do Margaret Thatcher?

Neka radi u Engleskoj

Taj redatelj, za kojeg kažu i da „nepristojnost tjera do ekstrema“ mogao bi usred Londona napraviti predstavu u kojoj bi engleske nogometaše prikazao kao najobičnije diletante ili pak se rugati tamošnjim vojnicima koji ratuju diljem svijeta.

Ako mu nešto od toga dozvole, Frljića tada slobodno mogu proglasiti i „redateljem stoljeća“, ali bojimo se da Englezi više vole gledati „nepristojne ekstreme“ u tuđim dvorištima, nego prihvatiti „satiru“ poput njegove u svojim sredinama!

Ali, kako su ovog kazališnog provokatora, kojeg su nazvali i hrvatskim redateljem (!?), stavili na listu pet najvažnijih redatelja, tako on i u Hrvatskoj također zauzima „važno“ mjesto u kazališnom svijetu, ali kao najveći blefer i štetočina, što bi oni koji se ozbiljno bave kazalištem ipak trebali znati! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Anonimno
    #1 Anonimno 15 rujna, 2018, 13:57

    Hvala Mlade što se sjećate hrvatskih velikana!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code