BLAGDAN HANUKA – PALJENJE PRVE SVIJEĆE NA MENORI

BLAGDAN HANUKA – PALJENJE PRVE SVIJEĆE NA MENORI

31. prosinca, 2016.

 

 hanuka-580x330

Na poziv Židovske organizacije Menora, u subotu, 31. prosinca, u 18,15 sati, na Trgu bana Jelačića, na tradicionalnoj ceremoniji u povodu židovskog blagdana Hanuke gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i rabin Pinchas Zaklos zapalit će prvu svijeću na Menori.

Blagdan Hanuka potječe iz doba helenističke seleukidske dominacije nad židovskom državom, kada je poganski vladar Antioh IV. Epifam zabranio pridržavanje čak i osnovnih židovskih vjerskih propisa i običaja. Vrhunac zlostavljanja nastao je kada je Hram onečišćen unošenjem Zeusova kipa. Premda malobrojni, podigli su se tada, godine 167. p. n. e., ustanici pod vodstvom svećenika Matitjahua iz kraljevskoga roda Hašmonejaca. Vojno vodstvo preuzeo je Matitjahuov sin Jehuda, kojega su zvali Makabi – Čekić, vjerojatno zbog njegove snage, upornosti i odlučnosti. I danas se sportske natjecateljske aktivnosti u Židova često zbog toga vode pod njegovim imenom.

Nakon trogodišnjih borbi, godine 164. g. p. n. e., slabi su pobijedili jake: Židovi su otjerali grčke okupatore koji su željeli iskorijeniti židovstvo. Ovo je bilo prvo Božje čudo, obvezno čudo, jer je bilo preduvjetom za opstanak: ono je omogućilo opstanak Židova kao naroda posvećenoga Bogu. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code