BIVŠI TURISTIČKI VODIĆ VELJKO OSTOJIĆ

BIVŠI TURISTIČKI VODIĆ VELJKO OSTOJIĆ

9. ožujka, 2013.

 

Piše: Saša Radović

Nova afera „Rovinjska rivijera“ (RR) još je jedan dokaz da Istra pripada svojoj matici – kriminalnoj Hrvatskoj i da je Istrijanstvo, odnosno želja za autonomijom – samo utopijska iluzija. Bivši turistički vodič, danas prebogati ministar Veljko Ostojić, po uhodanoj IDS (sukladnoj HDZ) shemi gurnuo je u džep svoje zakonite supruge pokradene milijune. I njezinoj sestri gurnuo je također pokradene milijune u džep. On sam nije ukrao ni jednu lipu. Kao što nije ni Tuđman, ni Sanader, ni Šuker, ni….!

PRIČA UVIJEK ISTA

Nevjerojatan je zbroj kontroverznih izjava našeg političkog vrha o aferi „RR“. Po „kontroverzi“ bi se moglo zaključiti da su naši političari pacijenti bolničkog odjeljka za koji se ne usuđujem reći naziv. Gospoda s Gornjeg grada sujetna su i uvredljiva, pa se bojim osude i ovrha za klevetu.

Izjavu župana Jakovčića „da je Ostojićeva afera prožvakana tema, izmišljena isključivo zbog izbora“ lako je shvatiti, jer on sam godinama je dirigent svih istarskih mega afera. I njegov potencijalni nasljednik Valter Flego također ponavlja pojam „prožvakana tema“ i svrstava se prije izbora u mutni klan istarske hobotnice. No, ono Milanovićevo „vjerujem Veljku Ostojiću…“ zaista je frapiralo. Vjerovati jednom članu IDS-ovog klana specijaliziranog za očigledan drp jeftinom kupovinom „nikakvog“ zemljišta koje zatim pretvore u zlatno građevinsko područje – ili je bilo naivno, ili premijer smatra svoj narod glupavom stokom sitnog zuba (kao i Tuđman!). Ipak, doduše sa zaostatkom, premijer Milanović povukao je kočnicu i zatražio objašnjenja. Jedini mogući rezultat dogodio se – prihvaćena je ostavka ministra Veljka Ostojića.

IDS-ovom „urbanističkom klanu“ afera „RR“ samo je jedna od inih. Taj isti klan proveo je slično „još stotinu puta“ kako je 5. ožujka 2013. izjavio Damir Kajin. A, on to dobro zna!  Priča je više nego prozirna i uvijek ista – iskoristi položaj i drpi milijune! Spominjem „drpi milijune“ s opasnošću tužbe za klevetu, ali napominjem da sam stručan po urbanističkim pitanjima. Dio radnog vijeka proveo sam kao autor urbanističkih planova, a kasnije i potpisnik stotina lokacijskih i građevinskih dozvola. Vrlo dobro znam kako se planira, kako se donose prostorni planovi i kakvi su pritisci pri tomu. Područja koja postaju građevinska mnogostruko su vrjednija nego prije, ali ta nova vrijednost nije samo vlasništvo vlasnika zemljišta – nego je to nova i veća vrijednost države. Zbog toga je „prenamjena“ rađena po direktivi povlaštenih – čisti kriminal, a milijuni dobiveni manipulacijom ili možda korupcijom planera, pokradeni su milijuni. Prečesto se događa pri tomu i teška devastacija prostora. U ovom konkretnom slučaju u aferi „RR“, pogled s terena na more i atraktivni toranj rovinjske Sv. Eufemije vjerojatno će pokriti betonska barijera stotina apartmana.

Za tu vjerojatnu betonizaciju istarske obale nije samo Veljko Ostojić kriv nego i suradnici u ovom businessu. Oni, normalno, negiraju svaku sumnju. Načelnik općine Bale Edi Pastrovicchi, njegov prethodnik Silvano Modrušan te bivši pročelnik Županijskog zavoda za prostorno planiranje Bruno Nefat, kažu da se Ostojiću nije pogodovalo, da se nije vršio pritisak za urbanizaciju zemljišta, te da se ova priča “izvadila iz naftalina” radi diskreditiranja IDS-a i njegovog ministra turizma. A, što će drugo reći!

Priča „iz naftalina“ je jedno, a istina drugo; postoji dokument da su bivši vlasnici zemljišta tražili promjenu namjene (iako Ostojić tvrdi suprotno) – ali su odbijeni. Zatim Ostojići kupuju „za ništa“, događa se promjena namjene i oni prodaju zlatnu obalu za teške milijune.

Smiješno je i žalosno aferu „RR“ svrstavati u sukob interesa. To je jasno i glasno – kriminal!

SUDSTVO NAJVEĆA ZAŠTITA CRNOG KAPITALA

„Urbanistički klan“ s Jakovčićem na čelu proveo je između ostalog i najveću, sramotnu malverzaciju „Dragonera – Barbariga“ po istoj shemi. Strancu je prodano milijun kvadrata prirodnog parka Brijuni „za ništa“, pa se to pretvorilo u građevinsko – pa sada vrijedi 200.000.000 eura.

Neki dan spomenut je i slučaj IDS-ovog načelnika Gračišća, Mijandrušića. I on je sebi „urbanizirao“ devetnaest gradilišta na vlastitoj pustopoljini.

DORH godinama mirno spava!

Ova kratka elaboracija mali je segment istarske, hrvatske, ali i balkanske stvarnosti kojoj su korijeni duboki i zadiru u davne Garašaninove planove o Velikoj Srbiji, odnosno o nestajanju Hrvatske. Hrvatska zaista nestaje, tone u bespuće od samog početka svoje samostalnosti 1990. godine. Žalosno je što hrvatsku egzekuciju provode Hrvati. Tuđmanova udbaška elita provela je tri komponente konačne verzije uništenja hrvatske nacije. To je ukidanje Zakona o porijeklu imovine 1990. godine, zatim stvaranje 200 (263!) bogatih obitelji ratnih i pretvorbenih profitera. Treća komponenta je garantirala uspjeh; a to je ukidanje tužiteljstva i stvaranje DORH-a koji s korumpiranim sudstvom čini moćnu zaštitu crnog kapitala. Najkažnjivije je u Hrvatskoj upitati: „Odakle ti milijuni, gdje si to opljačkao?“

Nova vlast slijedi trend i zakucava posljednje čavle u lijes Hrvatske. Oduzimanjem puku svega što mu je ostalo, uključujući i krov nad glavom, haračima, porezima, nametima na sve i svašta, te ovrhama – hrvatski corpus nestaje! Mladi bježe, starci gladuju! Ostaju samo orgije vlasti i tajkuna.

Zdušna obrana ministra turizma i ostalih „sumnjivih“ ministara (Ranko Ostojić i Jakovina zbog sukoba interesa), te posredno Čačića (Coning) od strane vlasti i korumpiranih medija samo je dio puta u ponor. Spinovi kao što je stvaranje nekog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bez ikakvih kompetencija, samo je kupovanje vremena ostanka na vlasti.

Prihvaćanje ostavke Veljka Ostojića veliki je iskorak – ali nedovoljan! Tajkun Ostojić mora vratiti nezakonito stečene milijune. Znamo da će DORH-a po dosadašnjoj shemi gurnuti pod tepih ovo nedvojbeno kriminalno djelo, ali danas ili sutra sve mora doći na svoje mjesto. Može Bajić bacati prijave ili istrage u koš, papire može spaliti, ali ne može spaliti moćne servere. Sinovi i unuci otvarat će portale i sramiti se svojih očeva i djedova. 

BOGATI ZLOTVORI

Zlo iz Hrvatske širi se i dalje. Čini se da teške viruse koji razaraju svaku zajednicu Vlada RH želi poslati i u EU. Znamo da se dugo priprema teren za odlazak Ivana Jakovčića u EU, te da je prešutni dogovor o tome više nego vjerojatan. Poslati u Europu jednog Jakovčića, tvorca kriminalne mreže rodbinskih i interesnih skupina – više je nego maligno. Taj bivši mali referent, a danas bogati tajkun, učinio je da istarski starci ručaju iz zelenih, plastičnih kontejnera za smeće. Može učiniti još mnogo zla – u širim razmjerima.

Vlada RH tvrdoglavo odbija prihvatiti činjenicu da je uzaludan otpor 2% bogatih protiv 98% osiromašenog puka i da je samo pitanje vremena stvaranja kritične mase obespravljenih. Naši bogati zlotvori mogu se samo nadati da se opljačkani resursi nikada neće vratiti Hrvatskoj. Kula od karata mora se srušiti.

Anno Domini MMXIII.T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Lara
  #1 Lara 17 ožujka, 2013, 15:32

  Bez obzira na cijeli tekst, želim se osvrnuti na potcjenjivački naslov “bivši turistički vodič”. Što je toliko sramotno u tome raditi
  kao turistički vodič?
  Ja sam profesorica, pa radim isto kao vodič.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code