BILJANA BORZAN PROTIV PRIJEVARA S HRANOM

BILJANA BORZAN PROTIV PRIJEVARA S HRANOM

14. siječnja, 2014.

IMG 01361 Custom

Sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane među najkrupnijim je gospodarskim  segmentima u EU, upošljava 48 milijuna ljudi proizvodeći vrijednost od 715 milijardi eura. Usprkos brojnim i strogim propisima za sigurnost hrane, onima koje je i Hrvatska tokom pregovaračkog procesa morala unijeti u svakodnevnu praksu, povremeno izbijaju skandali. Prijevarama se, osim što one nerijetko ugrožavaju zdravlje, gubi povjerenje u proizvođače, a posljedice kriminala beskrupuloznih pojedinaca osjeća čitav sektor.

 

Za razliku od SAD-a, EU nema opće prihvaćenu definiciju prijevare s hranom, jedino Regulativa 178/2002 propisuje kako je zabranjeno „obmanjivati potrošače“. To se mora promijeniti, kazne se moraju postrožiti a povjerenje potrošača povratiti.

Upravo zato, Europski parlament u utorak, 14. siječnja, glasa o prijedlogu mjera koje će zaštiti građane i kazniti prevarante. Primjerice, predlaže se da novčana kazna bude najmanje dvostruki iznos financijske koristi ostvarene prijevarom.

Zastupnica Biljana Borzan, inače članica Odbora za javno zdravstvo i sigurnost hrane EP, kazala je tijekom rasprave na plenarnoj sjednici EP kako u definiciju prijevare s hranom obavezno moraju uči slučajevi u kojima je kvaliteta istih proizvoda različita u novim i starim članicama EU.

-Konjsko meso u prodaji kao govedina, lažno maslinovo ulje, pokvareno meso sa svježim deklaracijama … Drage kolegice i kolege, o ovim stvarima ne bismo trebali raspravljati u Europskom parlamentu 2014. godine. Nažalost moramo, jer je povjerenje potrošača u europsku prehrambenu industriju na niskim granama. Stoga, pozdravljam ovaj prijedlog i još jednom pozivam Europsku komisiju da se uhvati u koštac s onima koji kockaju s našim zdravljem radi profita, kazala je Borzan.

Lista prehrambenih proizvoda  s najvećim rizikom prijevare prema istraživanju Spink/Moyer:

1. Maslinovo ulje, 2. Riba, 3. Organska hrana, 4. Mlijeko, 5. Žitarice, 6. Med, 7. Kava i čaj, 8. Začini, 9. Vino i 10. Voćni nektari

Strasbourg, Osijek – 13. siječnja 2014.

 

Video na linku: http://biljanaborzan.eu/novost/borzan-razlicita-kvaliteta-istih-proizvoda-je-prijevara-i-treba-se-kaznjavati-65 T

7 komentara

Uskoči u raspravu
  1. televizor
    #1 televizor 15 siječnja, 2014, 07:03

    oprostite jeli biljani tata bio akademik ili??

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code