BEZ TITA NE BI BILO TUĐMANA

BEZ TITA NE BI BILO TUĐMANA

16. kolovoza, 2016.

 

Svaki od njih ima svoje mjesto u povijesti s tim da je Tuđman, na temelju odluke Tita i državnih mjerodavnih tijela, o zakonskoj mogućnosti odcjepljenja svake republike od Jugoslavije, mogao stvoriti samostalnu državu, za što se pripremao tridesetak godina. U tome su mu mnogi pomagali, pa i oni koji su ovih dana osuđeni za svoje djelovanje u bivšoj državi. Njima, kao i ostalim našim državljanima se trebalo i treba suditi ovdje. Ako za to nismo sposobni, onda nismo niti država

Napisala: Ankica Benček

Napisala sam već prije, na više mjesta i napisa, da među njima nema bitne razlike, ni u čemu, osim u iskustvu vođenja države, a to nije baš malo. To iskustvo je i prevagnulo u podizanju ruke na kraju “meča”. Točne i konkretne brojke se ne može pobijediti diplomacijom, a kamoli po nekom floskulom, koja bi trebala nadomjestiti činjenice.

U debati, “oči u oči” i “face by face” je do izražaja došla velika je razlika u njihovu temperamentu, otvorenosti i diplomatskom (naučenom) ponašanju.

Dok se jedan morao kontrolirati, susprezati svoj stil i dosadašnji način komunikacije, drugi je koristio diplomatske šprance u govoru i salonsko ponašanje.

Sve u svemu bilo je jako dobro i obećavajuće, dosad neviđeno na ovim prostorima.

Dečki” su pravi. Imaju vrhunsko multidisciplinarno obrazovanje, kulturno ponašanje, mnogostrane sposobnosti, urođene, stečene i uvježbane vještine, dobru konmunikaciju, djelotvoran dijalog, hrabrost i odlučnost, da se uhvate u koštac s nagomilanim problemima, koji su se godinama taložili, a neki i gurali pod tepih, stvarajući bombu koja bi uskoro mogla eksplodirati, ako se ne iznese na javnu površinu i stručno demontira.

U mnogo toga, u predstavljenim područjima se uglavnom slažu, što je vrlo pohvalno, nužno potrebno, krajnje pozitivno, korisno i djelotvorno za državu i sve građane.

Od ideologije se ne živi

U nekim ideološkim stvarima i pojavama se ne slažu potpuno ili djelomično, što je očekivano i razumljivo s obzirom na ideologiju i svjetonazor njihovih političkih stranaka. To je manje važno u ovom trenutku. Od ideologije i za ideologiju se ne živi, barem u zadnje vrijeme. Živi se od gospodarskog i društvenog dosega, koji je na niskim granama. Ta područja i pojedine segmente unutar njih bi trebalo pokrenuti i ojačat,. da bi se osigurao bolji i sigurniji život za sve nas.

Spočitavanja za loša činjenja bilo osobna ili pojedinih članova stranke, na obje strane ne vode ničem dobrom. Postoje državne institucije i organi koji se time trebaju i moraju baviti.

Za sve one koji su pod istragom, osuđeni ili čak pod sumnjom, ne bi smjelo biti mjesta ni na čijoj izbornoj listi. Presumcija nevinosti se za izborne liste ne bi smjela koristiti. Trebalo bi se dokazati je li pojedina sumnja opravdana ili nije. S teretom sumnje, optužbe ili krivnje se ne bi smjelo opterećivati politički stranku i koaliciju. Ljudi koji su toga svjesni će sami odstupiti od kandidature, a ne se nametati s otrcanom i potrošenom frazom “neka institucije rade svoj posao”, a dotle ću ja “haračiti” okolo za svoj interes.

Pri tom nije bitan broj koliko se čijih o što ogriješilo, nego kakav je to grijeh. Nisu svi slučajevi jednaki, a kamoli isti. Imali smo primjer gdje je jedan akter u istoj situaciji (nedjelu – političkoj trgovini), otpravljen u zatvor, dok je drugi nagrađen mjestom u Saboru.

Potrebe društva i zahtjevi vremena

Malo me zasmetalo kad je nakon puno obostranih pohvala i komplimenata. gospodin Plenković rekao da je Milanović bio loš premijer i zato je izgubio izbore. To naprosto nije image Plenkovića. To nije njegov stil. Mogao je reći da nije bio dovoljno dobar i djelotvoran. Izbore nije izgubio Milanović, kao što ih Karamarko nije dobio. Bili su u tome egal. To Plenković jako dobro zna, kao što zna, da prošla vlada sklepana s brda s dola, uz uvoznog premijera, nije bila dobra, ni primjerena, izbornim rezultatima, kao ni potrebama društva i zahtjevu vremena.

Što se tiče Tita i Tuđmana, ta pitanja nisu više aktualna, bitna, ni presudna. Bez Tita, ne bi bilo Tuđmana. Svaki od njih ima svoje mjesto u povijesti s tim da je Tuđman, na temelju odluke Tita i državnih mjerodavnih tijela, o zakonskoj mogućnosti odcjepljenja svake republike od Jugoslavije, mogao stvoriti samostalnu državu, za što se pripremao tridesetak godina. U tome su mu mnogi pomagali, pa i oni koji su ovih dana osuđeni za svoje djelovanje u bivšoj državi. Njima, kao i ostalim našim državljanima se trebalo i treba suditi ovdje. Ako za to nismo sposobni, onda nismo niti država.

Za to ne bi trebalo nikoga osuđivati i na tome dobivati političke bodove. Sramota je da našim ljudima, bez obzira na krimen, sude Nijemci. Nismo mi ničiji protektorat, kolonija niti gubernija.

Cijenim kancelarku Merkel, ali za prisjetiti se kako nam je ne tako davno u izbornoj kampanji savjetovala i svesrdno sugerira koga treba birati. Znamo kako je to završilo.

Ne trebaju nam za to, ni oni ostali spomenuti lideri iz EU. Nismo toliko slijepi, gluhi, nesposobni i ispodprosječni da ne znamo odabrati najbolje i najsposobnije.

Istina, mnogi su nas do sada prevarili i po nekoliko puta. Stvari se mijenjaju i postaju bolje i pozitivnije. Dolaze novi mladi, obrazovani, ničim opterećeni ljudi, bez repova prošlosti. “Dinosauri” ultralijevi i ultradesni pomalo nestaju, izumiru. Demokracija raste, razvija se i jača. Mi postajemo iskusniji, oprezniji i aktivniji.

To je pokazala i potvrdila javna debata stranačkih lidera dviju najjačih (odlučujućih) političkih stranaka svojim sadržajem, diskursom, njihovim uljudnim ponašanjem i ophođenjem, usuglašavanjem, suočavanjem s problemima, mogućom suradnjom u mnogo čemu, obostranim uvažavanjem., intelektualnim oponiranjem, profesionalnošću, otvorenošću i realnim sagledavanjem sadašnjosti I vizijom budućnosti. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. svjedok svoga vremena
  #1 svjedok svoga vremena 26 kolovoza, 2016, 05:14

  DOŠLO JE VRIJEME JAVNOSTI!

  NAKON UDB-ina SPISKA ZA ODSTREL OPONENATA
  OBJAVITI BAŠ SAD! SPISAK UDB-aških KADROVIKA!

  Žrtva napada ‘orkestra staljinističkih stršljenova u eurofobnom tisku’ bojkotirana i ocrnjivana sadašnj a TRANZICIJSKA VLADA je u omjeru stvarnih napora učinila više u sređivanju državotvornih koordinata unutrađnje politike više od bilokoje dosadašnje vlade. No, sve što je ova (Oreškovićeva i Hasanbegovićeva ) vlada učinila bit će poništeno ukoliko iduća vlada iziđe u stvarnost u sastavu ideoloških premisa. TRAJNOST POVIJESDNOG DJELA TRANZICIJSKE VLADE bit će neizbrisiva i nezaobilazna samo ukoliko ova (još malo) tranzicijska vlada objavi ČITAV SPISAK UDBAŠKIH KADROVIKA, kako se ta pošast više nikada ne bi ukrtičila u hrvatskoj državnoj stvarnosti. Na margini neslužbenih ispada čopor pa i krdo kadrovika bit će samo pljuvanje na nebo ili kako bi to rekao Hasanbegović ‘hibret u dunjaluku’

  Mirko Vidović
  Direktor Domovinskog rata

  *****

  ANEKS KAO DOKAZ:

  MIRKO VIDOVIĆ PODNIO JE TUŽBU
  PROTIV IVANA LASIĆA-GORANKIĆA
  ZBOG TOGA ŠTO GA JE STAVIO
  NA ČELO LISTE ‘ZA ODSTREL’
  POLITIČKIH DJELATNIKA U PROGONSTVU
  ———————————————————
  BOSNA I HERCEGOVINA
  Vlad Bosne i Hercegovine
  Javno tužilaštvo Bosne i Hercegovine
  Sarajevo.

  PREDMET: Mirnodopski zločinac Ivan LASIĆ-GORANKIĆ

  Gospodine Javni Tužitelju!

  U zagrebačkom dnevniku ‘Večernji list’ pročitao sam članak o privodjenju
  Ivana Lasića, nekadašnjeg velikog šefa UDB-e u BiH i u Jugoslaviji zbog
  zapovjedne odgovornsoti u planiranju, organiziranju i fizičkoj
  likvidaciji političkih emigranata po zapadnoj Europi.

  Hrvatski profesionalni izvjestitelj Domagoj Margetić poslao mi je, prije
  godinu dana, posebno izviješće o sastanku republičkih i saveznih šefova
  UDB-e u Sarajevu, koji su, u povodu Titove smrti, donijeli odluku da
  pobiju vodeće emigrante koji su djelovali po zapadnoj Europi i u
  slobodnom svijetu uopće. Tom prilikom i Ivan Lasić je supotpisao odluku
  da se ‘likvidiraju’ vodeći politički emigranti, a na čelu te liste bio
  sam ja – Mirko Vidović, ondašnji Predsjednik Sabora Hrvatskog Narodnog
  Vijeća i u tom svojstvu službeno primljeni sudionik u radu

  Madridske konferencije 1980 i
  Ottawske konferencije 1985.

  Ovim dopisom zahtijevam da Javno tužilaštvo Bosne i Hercegovine povede
  posebnu anketu o ulozi Ivana Lasića-Grankića u organiziciji mog –
  promašenog! – pokušaja ubojstva dne 07 srpnja 1985 u mom vrtu kod Lyona
  u Francuskoj.

  Očekujem Vaš uzvratni odgovor radi dopune predmeta za razmatranje,
  istragu i – pravedan sud!

  Mirko Vidović
  Vitez Reda
  Medjunarodne akademije.

  http://www.vecernji.hr/newsroom/news/bih/3315187/index.do

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. epistemolog
  #2 epistemolog 23 kolovoza, 2016, 13:56

  DEMOKRACIJA JE ALTERNATIVA DIKTATURI

  Gospodja Benček razmišlja i piše kao osoba koja je tu u našu golu stvarnost na “Dan komunističkuih zločina” ‘palas Marsa’. Konfuzija djela Tita i Tuđmana je plod mašte, a ne proizvod stvarnosti, očito u korist stranačke ideologije HDZ. Osobito kad tvrdi da je Titu bilo potrebno ‘trideset godina kako bi svaka republika postala ‘Posebnom državom’. Tu je izostavila dvije najvažnije pojavnosti u pukoj i gorkoj stvarnosti, najprije Drugog svjetskog rata, a zatim u toku Hladnog rata.

  PRVO: Zapadni savezunici su imali jasnu predodžbu da, osobito nakon ‘Pakta Ribbentroo-Molotov’ – pokretači rata idu sporazumno k podjeli svijeta na svoje dijelove – gušeći moć i upliv ostalih velikih sila, posebno onih koje su djelovale iz Zapadne Europe. Kao protuprojekt te ugovorene politike Staljina i Hitlera, Anglosaksonci su izradili Atlanski povelju (u Faunudlandu u Canadi), dne 14.kiol.1941) po kojoj je otpor osvajačkoj politici totalitarnih režima trebali pozvati sve ugrožene i neslobodne nacije da prihvate otpor navalnom i totalnom ratu Staljina i Hitlera. Atlanska povelja’ bila je embrion za razvoj medjunarodne zajednice do – OUN.

  DRUGO: U toku razvoja dogadjaja i preorjentacije globalne politike SSSR-a, prvi kontakti izmedju Zapadna i Moskve načeli su logiku razvoja otpora navlanom ratu Hitlera. Na sastanku u Tehranu (dne 01.12.1943), nakon kapitulacije Italije i Titova naglog tajnog odlaska s Visa u Moskvu bez znanja zapadmih savjeznika(što je potaklo Churchilla da i on naglo ode na razgovor sa Staljinom u vezi s Jugoslavijiom, kad je pala ona plava crta preko akrte Jugoslavije na ‘fifty/fifty’),

  Velika trojica su se sastali u Tehranu (01.12.1943.) i tu uglavili nekoliko načelnih pitanja od kojih je Izjava o samostalnosti neslobodnih naroda u Europi bila za nas najvažnija. Tu izjavu o pravima naroda na nezanisnost je morala uzeti u obzir i Titova šumska fauna i objaviti je na samom početku tzv. Izjave AVNOJ-a, a zatim tu izjavu samotati u toalet papir i po dijalektičkoj navadi – da ispisano obrišu i papir zadrže za dokumentaciju. Nakon rata, Tito je poslao delegaciju Staljinmu u Moskvu (Kardelj i Djilas) i predložio Staljinu da uvrsti Jugoslaviju u ukupnost SSSR-a, što Staljin nije mogao prihvatiti zbog obaveze koju je dao gosp: Churchillu. . No, potaknuo je Jugoslaviju da sudjeluje u utemeljenju KOMINFORMa (u Poljskoj) i ponudi Staljinu da Cntrala te obavještajne organizacije bude sagradjena na istočpnom dijelu Jugoslavije – u Zemunu. Gradnja te zgrade je prekinuta kad je Zapad upozorio Staljina da se ne igra s vatrom na tlu na kojemu su ti avanturisti izazvali I. sv. rat. (Danas tu djeluje ‘Hotel Slavija’ čiji atrij osvjetljava 4.000 sijalica…)

  No ni Atlanska povelja ni Deklaracija u Tehranu nikada nisu bile marginalizirane u politici Zapada ni nakon rata. U toku hladnog rata to pitanje prava na nezavisnst i samoodredjenje bila je stalno rektualizirana dok nije došlo do redakcije “Medjunarodnog ugovora o gradjanskim i političkim pravima čovjeka”, koju je – pod pritiskom Zapada – Jugoslavija morala prihvatiti, potpisati i koncem siječnja 1971 – ratificirati. Tako je pravo naroda na samoodredjenje ušlo u zadnji Ustav SFRJ (1974), kao ustavnio pravo, ne po Titovoj podloj računiti, nego – on je postupao po logici srpske diplomacije – sve je izigravao, a činio je samo ono što je morao. Tako je bilo i nakon Helsinške konferecnije na kojoj je sudjelovao i potpisao ‘Završni dokumenat’ koji jamči pravo europskim nacijama na samoodređenje. Titova smrt je u tome bil puki događaj a veliko zanimanje za njegov ukop proizišao je iz taktike Zapada koji nije ‘vragu vjerovao’, u strahu da ne dođe do unutrašnje pobune koja bi pozvala Sovjete da im priskoče u pomoć (što su jugo-generali pokušali postići u kontaktima s generalom Jazovom) . Sovjeti bez Tita ne bi učinili ono što Tito nije mogao. Tek je UGOVOR ISTOK – ZAPAD (1987) izveo stvar na čistac i – Atlanska povelja je konačno ušla u našu stvarnost kao naknada za sve što smo u međuvremenu podnijeli. U tom smislu, inicijativu za obnovu Hrvatske kao nezavisne države preuzelo je Hrvatsko narodno vijeće i – s uspjehom izvršilo svoju povijesnu misiju.

  Unutrašnja fronta (proljećari oko Tudjmana) je reaktualiziraloa njihov stari projekt o stvaranju ‘Sovjetske Hrvatske’, a Dijaspora je, na ‘I.Simpoziju Hrvatske Revije u Svicarskoj, koncem kolovoza 1968. iznijela na javnost projekt o stvaranju EUROPSKE HRVATSKE. Ovaj projekt je hametice porazio gornji projekt o sovhjetizaciji Hrvatske, nakon raspadaq SSSR-a. Tu su stvari čiste sad, kad je dorađen Projekt Europske Hrvatske, ulaskom Hrvatske u OUN; u NATO Savetz i u EU.

  Borba s dezorjentiranom UDBom će trajati jioš neko vrijeme, ali bez ikakve nmogućnosti održanja ideološke diktature i laži oko naše istinske prošlosti. UDB-aše će dotući tekuća Borba za istinu u kojoj sudjeluju više izvan puboike nego na elektronskim medijima sve pouzdane intelektualne snage kojih Hrvatska, sećom, ima i koji je čine JAKOM I UVJERLJIVOM!

  Unutrašnji forum je nakon

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 24 kolovoza, 2016, 18:59

   Izricanjem pravomoćne Presude herceg-bosanskoj ‘Šesorci’ u Den Haagu, zbog razbijanja Bosne i izazova sukoba medju muslimanima i ostalima u Bosni, dogodit će se novi POVIJESNI PORAZ jedne sulude politike – politike rušenja jedne samoodređene i medjunarodno priznate države. Ta Presuda bit će i posthumna osuda Tudjmanove politike u koju je uvukao naivne Hercegovce, svojevrsni poraz Tudjmana usporediv s porazom Pavelića. Nakon toga Hrvatska će u interesnoj zajednici s Bosnom dospjeti na svoje povijesne temelje kakve zaslužuje nacija Hrvatske i Bosne.

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. reformator
  #3 reformator 23 kolovoza, 2016, 12:54

  DDIJALEKTIKA JE IZBAČENA IZ ZNANOSTI

  Hrvatska povijest je već napisana. Rad unutrašnjih istraživača je bio dvosmjeran: privrženi istini na temelju sigurnih podataka, pripadnici znanosti su utvrdili sve podronosti o sudbini hrvatske nacije u dvadesetom stoljeću. Istraživači naše starije i stare povijesti u Dijaspori su svojim radom na području naše istinske povjesti dokazali da su pogubne ideje o panslavizmu, posebno jugoslavenstvu i marksizmu proizvod mašte kriminalaca koji su raskočali Nezavisnu Državu Hrvatsku i pobili preko pola milijuna ‘neprijatelja naroda’ i tako stvorili solidnu bazu za ocjelovljenje hrvatske povijesti junačkog dinarskog naroda Ilira koji su povijesnim aktom ‘Milanskog edikta’ ostvarili največi podvig u povijesti svijeta – slodu ljudske savjesti u jednakosti svih vjera i uvjerenja. Naši preci – dokazano je u radovima istraživača hrvatske Dijaspore, su zatim udarili temelje i razvili kršćansku civilizaciju i kulturu Zapada jkoja je nadvladala poganske običajne tradicije i eliminirala u čistoj znanosti sve spekulacije koje su gradjene na teoriji ‘slučaja’ koji je proizveo ‘Veliki Prasak’ i tako stvorio kaos u mašti onih koji su u to povjerovali i u ludilu privida potrošili milijarde dolara da dokažu da svijet ipak počinje u beskrjno sitnom od kojeg je nastalo sve što postoji u sideralnom prostoru kojeg materijalisti zamišljaju kao – kaos u beskraju. Znanost koja je proizišla iz misaone baštine Dinaraca je najzad postala misao vodilja svih istraživača koji se čucvaju da privide i dijalektičke marifetluke smiješaju s onim što je znanost dokazala kao – krajnje precizno u podrobnostima i savršeno koherentno u suodnosima podrobnosti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. skh=sdp
  #4 skh=sdp 19 kolovoza, 2016, 11:26

  komunisti hoće pisat hrvatsku povijest,neće ići..

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code