BESPLATNA LJETOVANJA ZA GORNJOGRADSKE ELITE

BESPLATNA LJETOVANJA ZA GORNJOGRADSKE ELITE

23. kolovoza, 2013.

BESPLATNA LJETOVANJA ZA GORNJOGRADSKE ELITE

Moral ne stanuje u državnim ljetnim rezidencijama

Piše: Saša Radović

Nakon godišnjih odmora na svoja radna mjesta vraćaju se ministri, na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem. 19. kolovoza je i službeno kraj godišnjih odmora, no pojedini su ministri ovih dana tako mnogo radili – da zapravo i nisu imali godišnji odmor. Zbog toga bi dobro bilo da prihvate šapat svekolikog hrvatskog puka koji se sve glasnije čuje: „Ostanite dame i gospodo iz Vlade i Hrvatskog sabora barem još koji mjesec na godišnjem. Može i duže, što duže to bolje!“.

 

GRATIS I ZA UNUKE I PRAUNUKE

Apsurdno, ali istinito! Dok standard rapidno pada, nove odluke, nameti, harači, zakoni, divljačka represija na najsiromašnije i ostale tvorevine naše vrle vlasti – mogu samo pogoršati najgore. Zbog toga bi se produljenje godišnjih odmora isplatilo i njima i nama. Jest da bi nas to skupo stajalo, ljetovališta na Brijunima, Hvaru, ostalom otočju i u planinskim kućama – nisu jeftina, a naši dužnosnici s porodicama nisu štedljivi. Spavaju, jedu, piju, troše, troše… Tjelohranitelji čuvaju da ih netko ružno ne pogleda. Samo jedna premijerova noć u Vili Kovač na Hvaru, po cjeniku, stoji nas 4.000 kuna, a tih noći ima… Ako ostane dugo, bit će jako skupo. To kao – ne plaćamo mi (!) – nego Ured premijera iz proračuna! Ha! Linić je skromniji, on navodno dijeli troškove benzina za jahtu s naftnim multimilijunašem Jozom Kalemom. Dobro se slažu, proveli su i novogodišnju noć zajedno u Dubaju. Bilo bi lijepo da taj gospodin Jozo predloži Liniću put oko svijeta. Potrajalo bi barem 80 dana, a možda i čitavu godinu!

Odlukama, zakonima i regulama naši dužnosnici sami su sebi riješili troškove godišnjih odmora, tako da tih troškova zapravo ni nema! Besplatni ili skoro besplatni godišnji odmori vrijede i za njihove porodice. Vjerojatno će nekim budućim aktom riješiti besplatna ljetovanja i za potomke, unuke i praunuke.

 

BIJELI CVJETOVI HRVATSKE KALJUŽE

Sva ta ljetovanja, svu pohlepu i hedonizam puk bi oprostio svojim gospodarima da kruh i mlijeko svaki dan ne poskupljuju. Ali, poskupljuju! S visine Gornjeg grada, iza kordona specijalaca s dugim cijevima, ti gospodari ne vide dalje od svog nosa. Danas se čini da sve mogu, da će se traktori stalno povlačiti s cesta, da će liječnici i sestrice i dalje podvlačiti  repove, da im neće zviždati na arogantnim javnim nastupima. No, sutra će kruh i mlijeko biti još skuplji. Umjesto razmišljanja koliko konja moraju imati nove službene limuzine s grijanim sjedištima – ministri će se morati spustiti dolje kroz Kamenita vrata – među puk, na Jelačić plac. Da ima malo mudrosti i političkog „filinga“ gornjogradska elita ugledala bi se na rijetke ali, blistave uzore iz lokalne uprave. Dvojica lokalnih šerifa dokazali su da iz hrvatske moralne kaljuže mogu izrasti bijeli cvjetovi:

Gradonačelnik Metkovića, Božo Petrov smanjio je za trećinu svoju plaću i plaće gradskih pročelnika. Zamjenici gradonačelnika i gradski vijećnici  za svoj će rad mjesečno primati samo jednu kunu.

Ili još bolje; načelnik Općine Primošten, Stipe Petrina i njegovi vijećnici godinama ne primaju plaće ni naknade za svoj rad. Od njihove uštede, općina Primošten izgradila je zgradu za javne potrebe od 2100 m2.

 

BESPLATNA LJETOVANJA ZA GORNJOGRADSKE ELITE 1

 

IZGUBLJENA SAVJEST

Da nekim slučajem Vlada i Hrvatski sabor saznaju za Petrinu i Petrova – reakcija Linića i elite bio bi posprdan osmijeh i komentar da te uštede ni malo ne utječu na državni proračun. To je točno, ni smanjenje plaća državnih dužnosnika, pa ni njihova bezobrazna, besplatna ljetovanja ne bi utjecala na prenapuhani državni proračun. No, postoji nešto o čemu ta ohola hrvatska vrhuška nije učila u školi, ni u svom roditeljskom domu. To je pojam empatije, suosjećanja sa svojim narodom kojeg su doveli do prosjačkog štapa. To je izgubljena savjest, potpuna bezobzirnost prema hrvatskom čovjeku. Milanović i comp. ne žele pogledati oko sebe u Europu kojoj sada, navodno, pripadamo. Smanjenja plaća dužnosnicima u kriznim vremenima moralni je čin, no moral ne stanuje ovdje! Smanjenja se događaju u Francuskoj, Engleskoj, Belgiji, Češkoj … pa i u susjednoj Sloveniji. U Hrvatskoj drukčije – državnim dužnosnicima u skladu s novim statusom povećava se plaća. Osim toga, Vlada izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika povećava plaće i šefovima nekoliko državnih agencija i zavoda. Uglavnom – parazitskih agencija i nepotrebnih zavoda!

Hoće li se silazak ministara s Gornjeg grada među puk dogoditi ove jeseni? Hoće li netko uhititi lopove i udbaške ubojice? Hoće li ove jeseni Milanović pokazati novo, ljudsko lice? Vjerojatno, ne! Tople jesenske noći i zlatno lišće odgodit će prosvjede i ružnu priču o gladnim starcima i mladim beskućnicima. No, ledena zima, hladne sobe i prazni stolovi morat će rezultirati promjenama.

Nadajmo se boljem, novom hrvatskom proljeću 2014. I prestanak besplatnih ljetovanja gornjogradske elite!

AnnoDomini MMXIII. T