BANDIĆU LIVADU PORED RUDOLFOVIH VOJARNI DODJELI SEBI

BANDIĆU LIVADU PORED RUDOLFOVIH VOJARNI DODJELI SEBI

9. srpnja, 2015.

Trg_dr._Franje_Tuđmana_Zagreb

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku treba biti na Trgu bana Jelačića
Napisao: Mladen Pavković
Kako se približavaju parlamentarni izbori – „svi“ su za dr. Franju Tuđmana! Međutim, treba reći da je prvi hrvatski predsjednik, vojskovođa i pobjednik Domovinskoga rata umro još 1999. te da je malo velikih hrvatskih ličnosti, poput njega, kontinuirano bilo toliko osporavano, bljuvano i pljuvano. A riječ je o najvećem hrvatskom državniku, bez kojeg sigurno ne bi bilo slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. Kad smo živjeli u totalitarnom režimu na čijem je čelu bio zločinac Josip Broz Tito o njemu, njegovoj partiji i vladavini nije se smjelo govoriti i pisati ništa negativno, a svako malo veće mjesto u propaloj Jugoslaviji imalo je ulicu, trg, park, ustanovu ili mnogo toga drugog što se zvalo njegovim imenom. Oni koji su samo posumnjali u „ljubičicu bijelu“ završili su na robiji ili ropotarnici, ali i ne samo oni već i njihove obitelji. A o Tuđmanu svaka „šuša“ može govoriti i pisati što hoće. Što ga više blati, na „višoj“ je cijeni. O Tuđmanu, kao povijesnoj ličnosti, sada su počeli laskati (sic!) i članovi SDP-a, nasljednici bivše komunističke partije. Tuđman se od toga vjerojatno okreće u grobu! Ali, spominjanje njegova imena zasigurno nosi neki glas na izborima, a glas je – glas.

Ta livada gdje je sve počelo

Međutim, u tu „igru“ uključio se i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je malo u zatvoru, malo na slobodi, malo s kumicama na Dolcu, Romima u Kozari boku, a malo u fotelji prvog čovjeka glavnoga grada. On je najavio da od jeseni, dakle pred izbore, kreće projekt preuređenja zagrebačkog Trga dr. Franje Tuđmana, na kojem će biti postavljen, kako kaže, „najveći i najljepši spomenik“ prvom hrvatskom predsjedniku. Da se rasplačeš od sreće!
Kao prvo, treba podsjetiti da je riječ o trgu koji postoji još od 2006. i koji je sve do danas „ruglo glavnoga grada“. Za taj trg naravno nisu glasovali članovi HDZ-a na Gradskoj skupštini. Osim toga, članovi obitelji Tuđman, Ankica i Nevenka, čim su saznali za ovu odluku rekli su: „Ta livada nije dostojna imena prvog hrvatskog predsjednika!“ A za njih, kao i za stotine tisuća istinskih Hrvata to je ostalo neprihvatljivo i do danas. Bandić je osim toga, ako se sjećate, svojedobno „na sva zvona“ najavljivao da će Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba u potpunosti za šest mjeseci urediti spomenik Oltar Domovine. Bilo je to u lipnju 2004.! Međutim, to sveto mjesto prvog hrvatskog predsjednika i hrvatskog naroda (Tuđman je prvi puta tamo zapalio svijeću 1994.) ostalo je zapostavljeno od Tuđmanove smrti pa do danas! Sjetimo se također da je Bandić bio onaj koji je dao srušiti najveći i najljepši spomenik iz hrvatskog Domovinskoga rata – „Zid boli“ i po njegovu nalogu taj je veličanstveni spomenik sastavljen od tisuća opeka na kojima su pisana imena poginulih i nestalih branitelja i civila zatrpan (zatrpan!) u sklopu nekog drugog spomenika na zagrebačkom Mirogoju! Zločin nad zločinima!

Dva spomenika na Trgu bana Jelačića

Sada taj i takav Bandić, koji ima i niz zasluga, želi podići „najveći i najljepši spomenik“ Tuđmanu i to na mjestu, kako je također rekao, „gdje je sve počelo“, tj. na kraju grada. A sve je počelo „na kraju grada“ jer komunistička banda u ono vrijeme nije dozvolila da počne na Markovu trgu, Trgu bana Jalačića ili na nekoj sličnoj lokaciji u Gradu Zagrebu.
Stoga sada tu nepravdu treba ispraviti, pa postaviti „najveći i najljepši spomenik“ tamo gdje će ga svi vidjeti: na Trgu bana Jelačića (zašto tamo ne bi bila dva spomenika?), na Markovu trgu, na Kaptolu ili na Rooselvetovu trgu, ispred Muzeja Mimara.
I ne mora biti najveći, ali mora biti – najljepši!
A Bandić neka park pokraj Rudolfovih vojarni, koji je posprdno nazvao parkom dr. Franje Tuđmana dodjeli – sebi!
Zaslužio je! T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Črnomerec
  #1 Črnomerec 9 srpnja, 2015, 13:03

  tuđmanu treba odati priznanje, ali pretvorbu i privatizaciju se ne smije zaboraviti. To je bilo u njegovo vrijeme

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. francuz
  #2 francuz 9 srpnja, 2015, 13:02

  Trg Francuske republike nije livada i samo čovjek koji nije iz Zagreba može tako razmišljati. Jedna od ljepota Zagreba je upravo to što nema samo jedan trg. I bandić koji razmišlja zagrebački, a ne koprivnički zna što radi i Tuđman je dobio zasluge kao da je napravio pravu državu, a ne feud za dvjesto obitelji

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code