AUTOSTOPOM OD HRVATSKE DO NOVOG ZELANDA

AUTOSTOPOM OD HRVATSKE DO NOVOG ZELANDA

21. rujna, 2021.

 

 

Tomica Kristić iz Varaždina otisnuo se na »putovanje u Međuzemlje« kada je prije nekoliko godina odlučio iz Hrvatske pa sve do Novog Zelanda stići autostopom. S ruksakom na leđima, fotoaparatom u ruci, 1.500 eura u džepu i ogromnom željom, podignuo je palac i otisnuo se na avanturu života koja mu je, baš poput srži svakog putovanja, donijela ne samo upoznavanje novih država i kultura već i upoznavanje onoga što je ponekad najteže upoznati – samoga sebe.

Kristić je nedavno na Trsatu u sklopu jesenske turneje predstavio prvu knjigu svoje trilogije »Putovanje u Međuzemlje« koja prati ovaj dugačak put što se poput načina života pretvorio u četiri godine dugo učenje i preispitivanje prožeto brojnim anegdotama koje su kasnije postale uspomene pretočene na stranice knjige praćene brojnim fotografijama.
Najveći troškovi svakog putovanja su prijevoz i smještaj, a kako je prvom problemu doskočio autostopom, tako je drugom problemu doskočio kaučsurfingom. Osim što je ovakav način putovanja iznimno povoljan, ujedno je i odličan način da se iz prve ruke kroz suživot s lokalcima doznaju sve one sitnice koje vam na putovanju preko agencije nitko ne bi mogao otkriti.

Dva mjeseca nakon što je u Hrvatskoj podignuo palac, Kristić je stigao na Bliski istok, u Tursku, a zatim je čuo i jednu zanimljivost zbog koje je završio u gruzijskom gradu Batumi.

Kaže da mu je u Iranu započelo pravo putovanje, a da se Perzijanci prema turistima ponašaju kao da ih je sami bog poslao u njihovu zemlju.

Putovanje se nastavilo kroz Oman, državu za koju ovaj avanturist kaže da je najlakše stopirati. Na autostoperskom pothvatu kroz omansku pustinju dugačkom 2.400 kilometara, Kristić je u dvadeset dana što je proveo u toj zemlji zaustavio preko osamdeset automobila. U Oman je ušao preko pustinje iz Emirata, a kaže da je tamo stigao bez velikog znanja o toj zemlji pa ga je iznenadila činjenica koliko je država zapravo bogata, s moćnom i uređenom infrastrukturom.

IZVOR: www.novilist.hr T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code