Automobilom na letovanje (4): Tri puta do hrvatskog mora

Automobilom na letovanje (4): Tri puta do hrvatskog mora

17. srpnja, 2013.

360490 srbija--hrvatska ff

Sve više turista iz Srbije automobilom putuje na more čak i u Dalmaciju. Kad je tako onda putovanje na odmor u “zapadni komšiluk” predstavlja pravu uživanciju pošto je opšte poznato da su autoput, ali i magistralni putevi kroz Hrvatsku u odličnom stanju. Naravno, kvalitetu odgovara i cena pa su putarine izuzetno visoke. Srećom, postoje i alternativni, vrlo upotrebljivi, a besplatni pravci.

Hrvatska je 1. jula postala članica Evropske unije, ali to ne znači da se za vozače iz Srbije nešto promenilo kad je u pitanju ulazak u ovu zemlju.

 

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

Sve što je potrebno od dokumentacije je pasoš.

 

Gužve koje su početkom ovog meseca nastale na graničnom prelazu Batrovci zbog novog elektronskog sistema obrade podataka nestale su pa vozači mogu na miru da isplaniraju odlazak na hrvatsko more.

 

Pročitajte još

 

Gotovo potpuni komfor tokom vožnje obezbeđuje autoput kako do granice, tako i do Zagreba, a naročito posle do Istre ili Dalmacije. Istine radi, olakšanje na ovom pravcu može “osetiti” i novčanik.

Obavezna oprema

  • sijalice
  • trougao
  • prva pomoć
  • sigurnosni prsluci

* nije obavezan protivpožarni aparat

– Autoput je odličan i što je vrlo bitno dobro obeležen pa tako vozači ne mogu uopšte da se izgube. Prilikom dolaska do Zagreba potrebno je skrenuti desno za Split i nastaviti vožnju za Dalmaciju. Do Istre vodi isti autoput s tim što se na 70 kilometru posle skretanja kod Zagreba ponovo skreće desno za Rijeku ili Pulu. Jedini problem vozači mogu da imaju sa putarinom u Hrvatskoj koja se u proseku plaća 0,055 evra po kilometru. Recimo, “cestarina” za 409 kilometara od Zagreba do Splita košta 21 evro. To znači da tri putarine od Beograda do Dalmacije iznose oko 50 evra – kažu na sajtu mojauto.rs.

 

Kazne za prekoračenje brzine u naseljenom mestu u Hrvatskoj  Kazna (u evrima)
do 10 km/h  40
od 10 do 20 km/h  66
od 20 do 30 km/h  132
od 30 do 50 km/h 265
više od 50 km/h od 662 do 2.000

Zato je kod vozača sve popularniji alternativni pravac kroz Hrvatsku.

– Mnogi se isključuju sa autoputa kod Karlovca i onda voze Ličkom magistralom ka Dalmaciji. Iako taj put ima samo dve trake nema velikih gužvi, a asfalt je u odličnom stanju. Ono što je najbitnije je to da se na ovoj magistrali ne plaća putarina, a kilometraža je slična i stiže se do Dalmacije za skoro isto vreme kao autoputem: za devet do deset sati – objašnjavaju na sajtu mojauto.rs.

 

 

Kazne za prekoračenje brzine van naseljenog mesta u Hrvatskoj  Kazna (u evrima)
od 10 do 30 km/h  66
od 30 do 50 km/h  132
više od 50 km/h  od 400 do 927

Treći pravac vodi kroz Hrvatsku i Bosnu do Dalmacije i, takođe, predstavlja način za izbegavanje putarine.

  • Prosečna cena putarine u Hrvatskoj po kilometru u evrima – 0,055 evra

– Ovaj put vodi preko Batrovaca i Slavonije i ulaska u Bosnu i Hercegovinu kod Bosanske Gradiške do Banjaluke, a zatim kroz kanjon Vrbas preko Mrkonjić grada i Drvara do Dalmacije. Ovaj put je kraći i iznosi oko 600 kilometara s tim što je zbog konfiguracije saobraćajnica u blizini palanina potrebno skoro osam sati – ističu na sajtu mojauto.rs.


Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola:

Promili  Kazna (u evrima)
Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola  od 132 do 400
više od 1,5  od 662 do 2.000

Ne treba zaboraviti da je vozačima za prolazak kroz Bosnu i Hercegovinu potrebna i zelena karta osiguranja. Ta karta košta 2.000 dinara, a izdaje je osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti. To praktično znači da ušteda novca i nije prevelika na ovom pravcu.


Ostale saobraćajne kazne:

Prekršaj  Kazna (u evrima)
nevezivanje pojaseva  66
razgovor mobilnim  66
prolazak kroz crveno svetlo  od 265 do 662

 

Odlični putevi u Hrvatskoj predstavljaju i svojevrsni “mamac” za vozače koji u takvim uslovima lako mogui da naprave saobraćajni prekršaj.


Cena goriva u Hrvatskoj:

Gorivo  Cena (u evrima)
95  1,37
98  1,41
dizel  1,26

– Kazna za prekoračenje brzine u naseljenom mestu kreće se od 40 do skoro 2.000 evra dok van naseljenog mesta od 66 do 928 evra. Za vožnju pod dejstvom alkohola vozači moraju da plate od 92 do 2.000 evra u zavisnosti od promila dok kazna za nevezivanje pojasa iznosi 66 evra – kažu na sajtu mojauto.rs.

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code