AUSTRIJSKI ILI KINESKI MUZIL

AUSTRIJSKI ILI KINESKI MUZIL

17. svibnja, 2014.

kolumna-opljackano-LN

Piše: Saša Radović

Pulska Arena, dragulj umjetnosti gradnje prohujalih milenija, uz moderno urbanističko arhitektonsko rješenje Muzila – bio bi spoj tradicije i  21. stoljeća. Takav jedinstveni centar antičke i nove gradbene baštine nema ni jedan grad u Europi. Pula bi bila svjetski hit.

Ali, ne ide! Prejak je privatni interes. Kažu da to nije za nas. Prekrasni Muzil ovih je dana lukavo mafijsko vodstvo IDS-a, protivno želji svojih građana, namijenilo strancima. Za eure- dakako! Umjesto da bude biser Pule, Muzil se pretvara u golf igrališta ograđena beskrajnim betonskim bedemom apartmana. Između će biti oni mali električni golf automobili i mnogo mladih Istrijana u bijelim odorama pomoćnika, kosaca trave, konobara… Oni uslužno poskakuju na svaki mig bogatih gostiju.

Zašto je to tako? Kažu da drugo nije za nas. Stoljećima su Istrijani služili stranim gospodarima. Četrdeset dvije epidemije kuge i malarije često su pustošile Istru tako da nismo narod star tisućljećima. Doseljeni s raznih krajeva Istrijani su mnogo puta „oslobađani“ od stranih osvajača. Svi ti osvajači ostavili su nam u nasljeđe kulturu inferiornosti, pa danas mislimo da ne možemo biti gospodari nego sluge.

POVIJESNI EKO-ZLOČIN

Prodaja Muzila dugo se planira. Počelo je davno prodajom dijela Brionskog priobalja. U aferi Dragonera- Barbariga zavrtjeli su se teški milijuni eura, a dobar dio ostao je u džepovima IDS-ove mafije. Ovih dana idemo dalje. Planira se Muzil dati u koncesiju na 66 ili 99 godina – no, najvjerojatnije će se prodati. Traži se investitor široke ruke. Izdašne donacije zadovoljnog novog gazde, IDS-u i svima koji pomažu, dobro će doći.

Betonska apartmanizacija Muzila (zapravo prirodnog centra Pule) nije prošla glatko – ali je prošla! Uzalud su građani Pule protestirali, poslali 1500 primjedbi (nijedna nije usvojena), potpisivali peticije… Osramoćeni vijećnici Pule izlaze na zadnja vrata, ali povijesni eko-zločin su realizirali. Vijećnici su honorirani da slušaju, za mjesečnu apanažu vrijedi sagnuti glavu i gledati u pod. Gradonačelnik Miletić trlja ruke – bit će milijuna. Deklarativna priča o novim radnim mjestima dobro zvuči, ali za gradsku vlast ne znači mnogo.

Vrhuška IDS-a sigurna je. Ničega se ne boji. Dok su austrijski bivši direktori Hypo afere u zatvoru ( Kulterer, Truskaler…) glavnog dirigenta svih istarskih Hypo i ostalih afera Ivana Jakovčića Milanović šalje u Europarlament na kraljevski plaću.

PASIVNI ISTRIJANI

Hoće li Istrijani uvijek biti pasivni i inertni?! Treba stati i reći: „ne – dosta pljačke i krađe na naš račun“! Na primjeru Muzila pokazalo se da mirni demokratski načini- prosvjedi, peticije  i pisani prosvjedi – nisu dovoljni. Moramo smisliti nešto bolje. Možda da se naši aktivisti lancima vežu za stupove Augustovog hrama koji ne nasuprot gradske uprave? Ili još bolje da se lancima za stupove vežu neki drugi…

Način postoji, moramo ga naći. Možda je to blokada Pule, možda nešto treće…

Muzil ne može biti poligon za našu buduću generaciju, koja će ponizno trčkarati oko bogatih golfera. Pula ima tisućljetnu tradiciju i ne želi zauvijek ostati sluganska.

 Papiri o Muzilu, koje su sramotno protiv volje svojih građana donijeli bosovi IDS-a, nisu Božje zapovijedi. Moraju se mijenjati, ili nestati.

Pobuna ponosne stare Pule ne smije stati pred lažnim demokratskim manipulacijama crnog euro-kapitala.

Anno Domini MMXIV./ XXXI.T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code