ANTITJELA PREBOLJELIH I INTERFERON SU LIJEK ZA KORONAVIRUS

ANTITJELA PREBOLJELIH I INTERFERON SU LIJEK ZA KORONAVIRUS

19. ožujka, 2020.
Print Friendly, PDF & Email

 

Doktorica Branislava Keserović, virusolog iz Srbije, još devedesetih godina prošlog stoljeća izolirala je specijalnu vrstu koronavirusa i to je tada bila njena tema doktorskog rada.

Koronavirusi su inače naziv za grupu virusa koji uzrokuju bolesti kod sisavaca i ptica. Kod ljudi, virusi izazivaju respiratorne infekcije, poput prehlade, koje su obično blage. Rijeđi oblici kao što su SARS, MERS i novi koronavirus, koji je prouzročio aktuelnu epidemiju korona virusa u Vuhanu, mogu imati smrtonosne posljedice.

Na pitanje šta je lijek, doktorica odgovara da je na prvom mjestu serum onih ljudi koji su preboljeli u ovoj epidemiji tu bolest, i oni su stvorili antitijela protiv koronavirusa.

“Ti koji su izlječeni imaju veliki imunitet i njihova antitijela mogu da posluže izlečenju onih koji su u veoma teškom stanju”, napominje dr Keserovićeva.

Dodaje da je druga mogućnost izlječenja upotreba humanog leukocitarnog alfa interferona, jer je interferon lijek za viruse.

– On se odavno ne proizvodi u Srbiji. Radila sam na Torlaku 40 godina. Svjetska zdravstvena organizacija je tada istakla da nema uvjeta da se nastavi proizvodnja. Kina je velika zemlja i ona sigurno proizvodi humani alfa leukocitarni interferon i preživjeli su sigurno dobili taj interferon – rekla je dr Keserović.

IZVOR: www.kurir-info.rs T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sa
  #1 Sa 5 travnja, 2020, 20:30

  Doktorice Keserović svaka vam čast na svom znanstvenom radu i doprinosu u ovom području virologije. “Radila sam na Torlaku 40 godina. Svjetska zdravstvena organizacija je tada istakla da nema uvjeta da se nastavi proizvodnja.”

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Bozana Topalovic
  #2 Bozana Topalovic 19 ožujka, 2020, 21:02

  TREBATE LI ZAJEDNIČKI KREDIT?
  Posudba novca kod nas znači brzo plaćanje. Poslujemo s ciljem zatvaranja posla na obostrano zadovoljstvo. U većini slučajeva novac ćete dobiti isti dan ili čak u roku od 15 minuta od podnošenja zahtjeva. Obratite nam se sada s povjerenjem za početak postupka. Kontaktirajte nas putem e-maila [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar

<