ALEKSEJ GOTTHARDI PAVLOVSKY PREDSTAVLJA SVOJU KNJIGU O NARODNJACIMA

ALEKSEJ GOTTHARDI PAVLOVSKY PREDSTAVLJA SVOJU KNJIGU O NARODNJACIMA

18. studenoga, 2014.

narodnjaci-i-turbofolk epozivnica Custom
U
srijedu 19.studenog u 18 sati, u zagrebačkoj  Knjižnici Bogdana Ogrizovića Preradovićeva 5, održat će se predstavljanje knjige Alekseja Gotthardi Pavlovskog  „Narodnjaci i turbo folk u Hrvatskoj“ (Naklada Ljevak, Zagreb,2014.). U predstavljanju knjige sudjeluju: Ines Perica, Benjamin Perasović, Kristijan Vujičić i autor. 

Autor se u knjizi Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj poslužio etnološkom metodom kvalitativnih intervjua s velikim brojem kazivača – konzumenata različite dobi, spola i društvenog položaja, glazbenih izvođača i autora, menadžera, ugostitelja, urednika diskografskih kuća, glazbenih kritičara, novinara, radijskih i TV urednika. Predstavljajući i analizirajući na taj način prikupljenu građu, stavlja je u odnos s antropološkom, (etno)muzikološkom i publicističkom literaturom koja se bavi istim fenomenom, odnosno načinima i procesima funkcioniranja popularne kulture. Temeljem toga zaključuje da »narodnjaci«/turbofolk u potpunosti funkcioniraju prema dotičnim principima, upravo kao i sva ostala komercijalna/popularna glazba Hrvatske, Europe ili svijeta, u čemu (oduvijek) i leži glavni razlog njihove popularnosti.

O autoru

Aleksej Gotthardi Pavlovsky (Rijeka, 1964.) doktor je etnologije i kulturne antropologije (diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu). Objavljuje stručne i znanstvene radove u relevantnim časopisima. Od 1990. godine radi na HRT-u kao urednik/scenarist/komentator dokumentarnih TV emisija o popularnoj i tradicijskoj kulturi i TV prijenosa folklornih priredbi.

Od oko sto sedamdeset dokumentaraca kojima je urednik i (ko)scenarist, tridesetak je prikazano u službenim konkurencijama međunarodnih i domaćih festivala etnografskog, odnosno dokumentarnog filma, među kojima je njih dvadesetak dobilo nagrade ili priznanja. U razdoblju 1999. – 2003. bio je predsjednik Hrvatskoga etnološkog društva. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 18 studenoga, 2014, 22:49

  Mili moji sitnozubci
  +++++++++++++++++++++
  Tu prek bare degeni
  +++++++++++++++++++++
  Slushaju buku tipa dum dum dum
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Njima dobro , drugo ne razumiju
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Pri nas domachi degeni sa
  ++++++++++++++++++++++++++++
  identichnim intelektom
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Zhvachu pojednostavljene narodnjake
  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  Totlaka Balkan banale
  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  Nanana
  Tebe volim ja
  —————————————
  Ninini
  Mene volish ti
  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  ????????????????????????????????
  ????????????????????????????????

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code