BOZANIĆ POBIJEDIO JOVANOVIĆA

BOZANIĆ POBIJEDIO JOVANOVIĆA

22. svibnja, 2013.

Ustavni sud foto

Ustavni sud jednoglasno je danas ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim skolama Republike Hrvatske koji je na snazi od veljače ove godine. Odluka ministra znanosti i obrazovanja RH, Željka Jovanovića ukida se do završetka postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom. Do tada će se u školama predavati po starom programu.

Ustavni sud udovoljio je prijedlogu Miroslava Kote iz Zagreba, Hrvatskoj stranci prava 1861., udruzi GROZD i drugima te će idućih mjeseci odlučivati o ustavnosti zdravstvenog odgoja.

Ustavni sud RH neće raspravljati sadržaj kurikuluma, nego će razmatrati proceduru donošenja Kurikuluma. Sud stiče da država mora uskladiti pravo roditelja da odlučuje u donošenju nastavnog sadržaja i zdravstvenog programa i pravo djeteta na izgradnju osobnosti. Dakle, Ustavni sud ne dovodi u pitanje sami Kurikulum zdravstvenog odgoja nego način donošenja Kurikuluma te stoga pokreću postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom.
Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec napomenula je kako je ova odluka važna jer je ovo prvi put da Ustavi sud raspravlja o članku 63. Ustava RH i pravu na odgoj djece. Naglasila je da se odluka suda bavi procedurom jer i načela pluralizma, slobodoumlja i tolerancije imaju svoj proceduralni aspekt te da je zbog toga važan dijalog u demokratskim procedurama. Prema Ustavnom sudu, dijalog je, nažalost, izostao pri donošenju Jovanovićevog Kurikuluma zdravstvenog odgoja. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code