AL CAPONE JE BEBA ZA HRVATSKE TAJKUNE

AL CAPONE JE BEBA ZA HRVATSKE TAJKUNE

6. siječnja, 2013.

 

Piše: Saša Radović

Pogubna Tuđmanova vizija da Hrvatskom vlada 200 bogatih obitelji, u početku se činila benignom, ali u svojoj provedbenoj verziji rezultirala je galopirajućim karcinomom nacije. Tuđman, njegova udbaška klika i nasljednici pokrali su i opljačkali sve što se dalo pokrasti i opljačkati. To im nije bilo dovoljno – pa su krenuli u kredite. Hrvatska elita, preko dva desetljeća uzimala je bez odobrenja svog naroda milijardske kredite. Dio tih kredita redovito je „sjedao“ na privatne račune u bankama poreznih utočišta (SWR Egvestments Limited, Regent Europe Limited, SWR Investment Limited – Kajmansko otočje, Berclays Bank PLC iz Velike Britanije, banke s Djevičanskih otoka, banke u Luxenbourgu, Liechtensteinu, na otocima Cook, u Hong Kongu, Londonu, New Jersey, u Delaware, Isle of Man, na Kanalskim otocima…)

DESECI MILIJARDI

Naš pasivni puk nije se zanimao previše o tome koliko je pokradeno, jer mnogi ne razumiju brojke s mnogo nula. Međutim, neke nemirne i neposlušne „pobunjenike“ zanimalo je, jesu li to milijuni, milijarde ili desetine milijarda, kuna, DEM, dolara ili eura? U državnim institucijama takve podatke skrivaju kao zmija rep – a, tko bi se usudio i pitati! No, krajem 2012. godine, posrećilo nam se, dobili smo podatke od dva relevantna izvora.

17. prosinca 2012. Organizacija Global Financial Integrity iz Washingtona objavila je izvješće o nezakonitom financijskom poslovanju iz zemalja u razvoju u periodu 2001 – 2010. Prema nalazima tog izvješća, oko 6 trilijuna američkih dolara izneseno je iz siromašnih zemalja kriminalom, korupcijom i poreznom evazijom u ovom periodu. Samo u 2010. godini, 858.8 milijarda američkih dolara izneseno je iz zemalja u razvoju na isti način. Napomena je da bi iznos bio veći, ali nisu unesene gotovinske transakcije, odnosno plaćanje gotovinom nekih poslova kriminala.

Ono što je za nas interesantno, dio je koji se odnosi na Hrvatsku. Iz naše zemlje 2001.-2010. kumulativno je izneseno 15.2 milijarda američkih dolara. Tih 15.2 milijarda nezakonitih transfera obuhvaća pokradeni novac prikupljen kriminalom, korupcijom i poreznom evazijom hrvatskih političara i njihovih kriminalaca.

Bez obzira koja je koalicijska vlada bila na vlasti, u prosjeku je godišnje 1.5 milijarda dolara napuštalo Hrvatsku, a najveći odljev postignut je 2008. godine kada je ukupno 2.3 milijarde izašlo iz Hrvatske.

Ako se poslužimo kalkulatorom i unesemo 1,5 milijarda dolara pa to pretvorimo u eure i pomnožimo s 22 godine hrvatske samostalnosti, dobit ćemo neki iznos od cca tridesetak milijarda eura.

POREZNA EVAZIJA

Tri dana kasnije, 20 prosinca dobili smo slične podatke iz Njemačke od jedne privatne organizacije. Istraživanje je financirala grupa naših ljudi iz Švicarske. Konačni rezultat najveće hrvatske pljačke od stoljeća VII. u razdoblju od 1990. godine do danas iznosi 32,7 milijarda eura. Dostavljeno je mnoštvo dokumentiranih podataka o putevima novca s napomenom da su aproksimirane; porezna evazija (nema relevantnih tragova) i gotovinske transakcije duhana, droga, trgovine ljudima i u ostalim kriminalnim radnjama.

Hrvatsku poreznu evaziju zaista je teško pratiti. Evazija (riječ potječe od latinskog glagola evadere, koji znači izmaći, bježati, izbjeći, i sl.) označava utaju poreza, odnosno državnu amnestiju povlaštenim pojedincima ili grupama. U Hrvatskoj se zna samo za neka „oslobađanja poreza“ povlaštenih, no mnogo toga gurnuto je pod tepih.

Ako su samo upola istiniti ovi podaci (a vrlo vjerojatno jesu u potpunosti) – Al Capone u vrijeme prohibicije u Americi – mala je beba u odnosu na hrvatske tajkune.

NA SJEVERU I JUGU POBUNE

Što reći na ovu hrvatsku horror priču? Strašna je, ali možda ima i drugu, bolju stranu medalje. Možda možemo iskoristiti tu drugu stranu u svoju korist!

Prvi i najteži korak, ali imperativan – je promjena DORH-a, sudova i kompletna promjena postojećeg kadra u pravosuđu. Bilo bi idealno uvesti grupe stranih sudaca, jer Hrvatska mora imati učinkovito tužiteljstvo i nekorumpirano sudstvo. Uz jednostavna pitanja milijunašima koji jučer nisu imali ništa: „Odakle vam to? i Jeste li platili porez na to?“ vrlo lako bi u državni proračun ubacili 30 milijarda eura. Potrebna je samo promjena vlasništva, treba samo izbrisati imena lopova i upisati u gruntovnice vlasništvo na Republiku Hrvatsku.

Nestala bi smrknuta lica, ptice pjevice opet bi propjevale po granama. Hrvatska bi vratila dugove, PDV i porezi mogli bi doći na normalnu razinu, mogli bi Linića i slične ministre poslati u prijevremenu mirovinu (nepovlaštenu) i t.d. Mogli bi živjeti, a ne preživljavati, tmurne oblake nad zapadnim Balkanom rastjeralo bi sunce.  

Pesimiste koji kažu da je čaša poluprazna, a ne puna do pola – reći će da to ne ide! Ali, nije tako, nas 98% možemo natjerati onih 2% na savjest, humanost, poštenje i toleranciju – uvjeravanjem ili nekako drukčije!

Na području bivše SFR Jugoslavije počelo je sa sjevera i s juga – iz Slovenije i iz Makedonije. Narod se buni protiv korumpiranih političara.

 

Anno Domini MMXII.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code