AGROKOR JE OPLJAČKAO HRVATE TRI PUTA

AGROKOR JE OPLJAČKAO HRVATE TRI PUTA

19. travnja, 2017.

 

 

Popušio je i Alvarez III. Nije imao pojma kuda je nadobudan došao na poziv premijera na konferenciju za tisak i davao oprezne izjave, a nakon tri dana ipak skužio kuda to vodi i odmaglio sa ekipom prvim avionom ne tražeći niti naknadu od straha što se u Hrvatskoj zbiva. Podsjetimo se samo kako je svake godine Agrokor proglašavan za najbolju tvrtku, a njegovi sposobni menadžeri dobivali kao najbolji gospodarstvenici nagrade HGK, kao i guverner Rohatinski koji je proglašen za najboljeg svjetskog guvernera. Pa molim da svi oni koji su dobili nagrade iste vrate u HGK

Napisao: Karino Hromin Sturm

Agrokor je, dobivši povoljan kredit od Rusa, vratio lihvarski kredit J. P. Morganu i samo na razlici u kamatama zaradio 60 milijuna eura te se tako riješio američkih bankara. To nam zapadne banke rade već 26 godina pljačkajući hrvatski narod sa kamatama na 87 milijardi eura glavnice i nitko ne postavlja pitanje. A to je potpuno druga priča od one koju nam serviraju mainstream mediji!

Premijer Plenković okružen sa „stručnim timom“ uz izuzeće ministra financija Zdravka Marića po hitnom postupku je izglasao u Saboru spasonosno rješenje nazvano lex-Agrokor. Za smirivanje naroda i zamazivanja očiju pozvan je Antonio Alvarez III. kojeg je pompozno u Vladi osobno najavio premijer Plenković, predstavivši ga kao vrhunskog svjetskog stručnjaka, za oporavak Agrokora u teškoj brizi za plaće radnika i blagajnica Konzuma. Ja tvrdim da je ekonomija vrlo jednostavna, kupi jeftino prodaj skupo. Pa kako je onda cijela vrijednost Agrokora od 6,5 milijardi eura negdje nestala. Najednom je Agrokor dužan isto koliko i vrijedi 6,5 milijardi eura. Sve je vrlo jednostavno Agrokor je opljačkao Hrvatski narod tri puta.

Prva pljačka

Prva pljačka odigrala se donošenjem i izglasavanjem u Saboru na prijedlog Hrvatske Vlade i proglašenjem u Saboru zakona o pretvorbi i privatizaciji. Pod lažnim obrazloženjem da nema titulara vlasništva društvene imovine. Tada smo svi građani Republike Hrvatske bili vlasnici 98% cjelokupne imovine u RH, a  svega 2%. država. U takvoj pljački pojedinci su dobivali po 50 do 400 poduzeća da bi se ostvario plan predsjednika Tuđmana o 200 bogatih obitelji.

Novi vlasnici ili po destruktivnom zadatku menadžeri su zatvarali velike sustave tvornica, poduzeća i otpuštali radnike na burzu, a burza ih je slala na ulicu. Tako smo izgubili preko 70.000 poduzeća i 60.000 obrtnika i preko milijun radnih mjesta. Država namjerno nije vodila evidenciju pa niti Trgovački sud koji je vodio stečajne postupke, preko kojih se odvijala pljačka pod okriljem protuustavnih zakona o stečaju. Sjetimo se Gucića koji je dobio 400 poduzeća koji su svi nestali, a s njima i njihov kapital. Na takvim temeljima nastao je koncern Agrokor.

Druga pljačka

Za Agrokor su Vlada i Sabor donosili zakone po njegovim mjerilima kako bi postao zaštićeni kartel.
Cartello, je jedan od oblika udruživanja granskih poduzeća istih i srodnih djelatnosti, radi podjele tržišta i stvaranja monopola te dogovaranja cijena i podjele profita, pri čemu se lakše zaštićuje samostalnost kartelnog lanca poduzeća, koje se dobiva na okrupnjavanju kapitala. Mali proizvođači nemaju šansi da izdrže konkurenciju i propadaju, a koncern ga kupuje u bescjenje i zatvara i tako uništava konkurenciju.

Takav oblik udruživanja je svuda u svijetu zabranjen. Osim kod nas gdje se specijalno za Agrokor donose zakoni u Saboru.
Ivica Todorić se javno na televiziji hvalio kako njemu u Zagreb osobno dolaze zloglasni predstavnici Novog svjetskog poretka, krupnog kapitala Rothschild i Morgan od kojih je uzeo kredit po 10% kamate te ulazio u širenje koncerna, akviziciju, okrupnjavanje i osvajanje ex-Yu tržišta.Tako je postao najjači na ovim prostorima sa 60 tvrtki, a koncern je narastao na vrijednost od 6,5 milijardi eura.

Kako je moguće da je uz sve stručnjake koje je zapošljavao i plaćao kao, guvernere, ministre financija i druge najbolje hrvatske stručnjake da kapital u vrijednosti koncerna od 6,5 milijardi eura odjednom nestao. Znači nestao je 100%. Kapital kao i energija ne mogu nestati, mogu se samo pretvoriti u drugi oblik ili na drugi račun.Takav financijski pokolj nisu mogli izmisliti niti braća Trotteri u serijalu Mučke.

Financijska nedaća u bilo kojoj firmi nikada ne dolazi iznenada i njom rukovode i dirigiraju odgovorne osobe, a svaka kriza ima početak sa pokazateljima koji su odmah vidljivi u svakom knjigovodstvu pa tako i u Agrokoru. O čemu ministar Marić nema pojma. Ali su se ti podaci godinama skrivali i lažirali, u zemlji i inozemstvu, jer je Agrokor međunarodni koncern i sa dosta off shore kompanija, a u tome im je pomagala država. Pomoć je bila na najvišoj razini. Evo tko je sve pomagao u pljački:

– Vlada RH donosila je prijedloge zakona, koje je Sabor izglasavao po mjeri Agrokora.
– Hrvatska narodna banka koja mora kontrolirati monetarnu politiku i banke. HNB je žmirila na oba oka
– Tu je naravno bio guverner Željko Rohatinski koji je nakon odlaska sa funkcije HNB otišao na funkciju u Agrokor, a njegov  nasljednik Boris Vujčić je nastavio provoditi istu politiku. Danas kaže da je upozoravao. Na što? I koga? Kada?
– Današnji ministar financija Zdravko Marić koji je radio kao tajnik u ministarstvu financija kod ministra Ivana Šukera pa prešao u Agrokor za izvršnog direktora, pa došao na dužnost ministra financija u Vladi premijera Oreškovića i Plenkovića. I on nema pojma o čemu se tu radi
– Banke koje su davali rizične kredite i primale mjenice i posredovali kod faktoring tvrtki
– Ministarstvo Financija koje mora znati što mu se dešava na tržištu
– Financijska inspekcija u ministarstvu financija koja kontrolira rad tvrtki
– Porezna uprava u ministarstvu financija koja kontrolira porezne obveznike, a Agrokor je enormno dužan što je ministar Marić proglasio za poreznu tajnu, dok su tisuće malih dužnika bili javno objavljeni da nisu platili porez po ministru Liniću
– Ministarstvo gospodarstva glavni je faktor za pratnju gospodarstva
– Dvije državne agencije:
HANFA, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, je nadzorno tijelo u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju
AZTN, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja ima Zakon istoimenog imena.
Ali niti jedna institucija države vladavine prava nije poduzela apsolutno ništa da bi spriječila takvo poslovanje i bankrot najveće tvrtke u Hrvatskoj.

U EU tvrtke koje naprave kartel plaćaju milijarde eura odštete. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja najavljuje borbu protiv kartela.

Tek nakon izbijanja afere Agrokor, Vijeće Agencije u protekla tri mjeseca donijelo je 59 odluka, od čega je 53 odluke iz tržišnog natjecanja, a šest odluka iz segmenta državnih potpora, kazala je u srijedu predsjednica Vijeća Olgica Spevec. Napominjemo da nijedan zakon ne može djelovati retrogradno tj. unazad tako da od tih mjera neće biti ništa. Klasični scenarij sankcija za zamajavanje naroda.

Očišćena privatna imovina

Gospodin Todorić je sve svoje hipoteke sa privatne imovine 2015. godine počistio i njegova imovina je čista koju je podijelio na svoju obitelj, kao i dvorac na četiri dijela. Tako da ista ne ulazi u zaduženje Agrokora. Premijer Plenković je rekao da treba smiriti situaciju, pa je smireno primio Antonia Alvareza III. koji je nadobudan iskorišten kao kvisko dok se ne izglasa lex Agrokor i postavi povjerenik, te je Alvarez III koji je trebao izvući Agrokor iz teške situacije zajedno sa svojim timom treći dan dobio nogu.

Ruske banke

Mediji navikli na blaćenje Rusije optužuju ruske banke da su krive za agoniju u Agrokoru jer potražuju svoj kapital. Priča je malo drugačija. Sam Todorić se hvalio kako je uspio od Sberbanke i VTB banke dobiti 1,3 mlijardi eura i još su prije mjesec dana dobili dodatnih 100 milijuna eura.  Istina je da je Agrokor dobivši povoljan kredit od Rusa vratio lihvarski kredit J. P. Morganu i samo na razlici u kamatama zaradio 60 milijuna eura te se riješio američkih bankara. To nam zapadne banke rade već 26 godina pljačkajući hrvatski narod kamatama na 87 milijardi eura i nitko ne postavlja pitanje.

Napada se i ruski ambasador u Zagrebu gospodin dr. Anvar Azimov za kojeg pišu da se na konferencijama za medije pojavljuje u generalskoj uniformi pun ordenja. Kao bivši prvi šef diplomatske misije u Moskvi koji je uspostavljao diplomatske odnose Hrvatske sa Ruskom Federacijom ne mogu vjerovati da mediji masovno pišu, a da se nijedan novinar nije raspitao kakva je to uniforma i da novinari ne znaju da u diplomaciji osim vojnih atašea nitko ne nosi vojnu uniformu. Ruski veleposlanik za službene nastupe koristi propisani službeni ambasadorski diplomatski „dress code“ MID-a RF. To je stara ambasadorska uniforma koja se nosila još i prije ruskog cara Petra velikog, a „dress code“ ambasadorske uniforme je nakon raspada SSSR-a vračen u upotrebu. Novinari mogu pogledati na Yandex.ru „Посольская служебная одежда“.

Nastup Sberbanka i VTB banke je stvarno blagi i nije agresivan kao što je nastup zapadnih banaka kao vjerovnika i triju rejting agencija Standard & Poors, Fitch i Moodys koje harače po Hrvatskoj. Osiromašeni napaćeni Hrvatski narod njima uredno vrača samo kamate 3,0 milijarde eura godišnje od glavnice 87 milijardi eura za zapadne nelegalne protuustavne kredite točno na vrijeme. Na način da obično premijer, guverner HNB i ministar financija odu i protuzakonito bez mandata naroda zaduže za nove kredite hrvatski narod.

Predlažem svim suučesnicima u Vladi i Saboru koji nas protuustavno zadužuju da im stavimo ovrhu na privatnu imovinu i da ih blokiramo za plaću 2/3 dok ne otplate svu glavnicu 87 milijardi eura i kamate. Pa ćemo vidjeti tko će se usuditi da nas dalje zadužuje.

Todorić je privatno postao milijarder i ima dvorce, vile, jahte i helikoptere, a Vlada ga vadi da zaštiti što je sakupio, ali je time ugrozio 150.000 radnih mjesta. Radnika u OPG i drugih malih kooperanata koji prehranjuju svoje obitelji. Oni veliki dobavljači i banke će se ionako izvući uz pomoć lex-Agrokora. Ti mali kooperanti nisu bili ni pozvani na razgovore. Njih je zastupao predsjednik HGK čija uloga je inače sporna, a oni nisu bili pozvani niti na jedan sastanak.

Lex –Agrokor je plagijat

U eri plagijata u Saboru, Vladi, Ustavnom sudu na fakultetima i među profesorima, Vlada predstavlja Jugoslavenski zakon lex-Agrokor kao Europsku stečevinu. Plenković svugdje gura Europsku praksu pa kaže da su korišteni zakoni EU, a to smo davno imali u ex-Yu zakonima te u Hrvatskoj nakon raspada. Takav zakon je bio na snazi u SFRJ, NN broj 84/89 Zakon o prinudnom poravnanju, stečaju i likvidaciji, koji je modificirano prepisan. Sličnog je mišljenja i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunoslav Olujić. „ Spomenuti zakon su preuzeli iz jugoslavenskog zakonodavstva”.

Tko su faktoring agencije

To su strani financijski lešinari, koji po naputku one tri rejting agencije čekaju da netko krupan ide u stečaj i u kriznoj situaciji kupuju njegove dugove za 10% do 20% vrijednosti, odmah isplaćuju sredstva i čekaju rasplet situacije te se kasnije naplate u 100% iznosu plus kamate jer se koriste svim međunarodnim pravim normama. Oni su Zapad i te zakone su pisali za sebe i dali našim predatorima da ih izglasaju u Saboru. To nije ništa novo to su radili i sa Jugoslavenskim dugom 1990. godine, tako su izvukli 60% jugoslavenskog duga i masno zaradili.

Cijela Jugoslavija od 22 milijuna stanovnika bila dužna prilikom raspada svega 18, milijardi dolara. Mala Hrvatska danas ima 4.050.000 stanovnika, a dužan je 87 milijardi eura. bez izdanih garancija, sayonara obveznica, blagajničkih zapisa i reprogramiranih kredita!

Treća pljačka

Sve će to narod pozlatiti. Nakon objave zakona lex-Agrokor, prema dogovorenom scenariju, vidjeli smo koliko puta se potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić smijala na televiziji obrazlažući zakon. Nakon objave u Narodnim novinama Todorić je aktivirao Zakon. Vlada je postavila za povjerenika Antu Ramljaka, koji je radio kod bivšeg PDV ministra financija Borislava Škegre, i tada je višak od 22% PDV-a netragom na čudan način nestao. Trgovački sud je za jedan sat izvršio upis povjerenika i tako je gospodin Todorić ostavio građanima Republike Hrvatske dug od 6,5 milijardi eura.

Obzirom da je zakon šupalj k’o švicarski sir, u godinu dana će se narod naviknuti na treću pljačku kao i na dosadašnju i lijepo ćemo pokriti svih 6,5 milijardi. Kako nam je Todorić izjavio da je ponosan što nam je ostavio taj dug. To stvarno mogu samo sposobni veliki menadžeri.

Pouka

Apsolutno svi trebaju podnijeti ostavke. Premijer, guverner, ministar financija i cjelokupna Vlada. A predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović treba raspustiti Sabor i raspisati nove izbore.

Jer ti isti dužnosnici tvrdili su i varali narod da su drugačiji i da će raditi za dobrobit naroda, da ćemo živjeti bolje, riješiti nezaposlenost, odlazak mladih itd. itd. A danas svi tvrde da nisu znali apsolutno ništa pa ni sam ministar Marić kao direktor Agrokora. Pa zašto su svih tih godina dobivali te silne nagrade kao najbolji stručnjaci i kao takvi su izabrani na funkcije u Vladi!?

A imamo demografski problem, te odljev radne snage, a prema novim podacima koje statistika ne registrira i ne spominje iz Hrvatske je otišlo preko 400.000 mladih i radno sposobnih. Ostali su ovršeni, blokirani, frankirani, nezaposleni, umirovljenici koji kopaju pa smeću, djeca koja su naše blago, gladna sjede doma i u školi. A njima je to javno vidljivo na TV smiješno, oni se dobro zabavljaju trošeći naš kapital i primajući velike plaće i privilegije.

Popušio je i Alvarez III. Nije imao pojma kuda je nadobudan došao na poziv premijera na konferenciju za tisak i davao oprezne izjave, a nakon tri dana ipak skužio kuda to vodi i odmaglio sa ekipom prvim avionom ne tražeći niti naknadu od straha što se u Hrvatskoj zbiva. Podsjetimo se samo kako je svake godine Agrokor proglašavan za najbolju tvrtku, a njegovi sposobni menadžeri dobivali kao najbolji gospodarstvenici nagrade HGK, kao i guverner Rohatinski koji je proglašen za najboljeg svjetskog guvernera. Pa molim da svi oni koji su dobili nagrade iste vrate u HGK.

Plenković mijenja ekonomsku politiku

Vrlo je važno napomenuti da su do sada sve naše Vlade provodile ekonomsku politiku neoliberalizma. Vidimo da nas je ona odvela u dužničko ropstvo čiju teoriju sam napisao prije 20 godina, i na moju žalost sve se obistinilo. Zamislite premijer Plenković koji zagovara i provodi po diktatu zapadnu politiku neoliberalizma u slučaju Agrokora najednom je primijenio državni intervencionizam. Te predložio i izglasao u Saboru zakon lex-Agrokor, samo što nisu stavili i sliku Ivice Todorića u Narodnim novinama, kobajagi je to i za druge tvrtke koje se nađu u takvoj situaciji da se spase radna mjesta blagajnica. Ja bih pozdravio ovu sustavnu promjenu da se ona odnosi na cjelokupnu ekonomiju i tržište te monetarnu i fiskalnu politiku i provede po zakonu. Po Ustavu su svi jednaki pa tako i treba da zakoni budu za sve jednaki. Ovako, ovaj zakon rađen je samo za Agrokor!

Je li potrebno upitati se još jednom što je sa drugim tvornicama, tvrtkama, Hidroelektrom, DOKI-ijem, Tvornicom duhana Zagreb, Ventilatorom, Jedinstvom, Kamenskim, (novi je Viadukt) i mnogim drugima koji su otišli u stečaj, a radnici na ulicu, te onim tvrtkama kojima neće odgovarati kriteriji koji su propisani samo za Agrokor. Što je sa 360.000 blokiranih, 60.000 frankiranih 260.000 ovršenih, zar treba čekati da im se pridružimo svi mi 4.050.000 stanovnika“. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Robocop
  #1 Robocop 31 svibnja, 2018, 17:11

  “Apsolutno svi trebaju podnijeti ostavke. Premijer, guverner, ministar financija i cjelokupna Vlada. A predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović treba raspustiti Sabor i raspisati nove izbore.”

  Odličan članak al tu si zaboravil napisat da bi onda i ona mogla otić u zatvor zbog laži na predizbornim skupovima, varanja naroda, malverzacija sa lovom, uplatama hdz-u na račune i sveopćom glupošću i nesposobnošću za posao koji obavlja. Žena je lažljivica i lopov.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. bodo
  #2 bodo 22 rujna, 2017, 11:03

  Želim zahvaliti Leroy Wolfu Green Well PLC-a za pomoć u kupnji kredita
    dobio sam svoj kredit bez stresa nakon
  suglasni s uvjetima i uvjetima otplate tvrtke.
    Ako vam je potrebna financijska pomoć, kontaktirajte ih putem e-pošte. [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Black Jack
  #3 Black Jack 21 travnja, 2017, 00:54

  Nije Agrokor opljačkao Hrvate tri piuta nego četri puta!
  Također nije Bruno Busić nikada rekao ona što su udbaši prezentirali narodu!

  Od prvoga dan kada su partizančine nacionlizirali imovinu Hrvata su imali cilj pokrasti tu imovinu i to su privatizacijok i učunili!
  Znaći nije To Do Rich i komunajrskopartizankodbaška klika 3 puta opljačkala ovaj narod, go najmane 4 puta
  .
  Činjenica jest da izdajice hrvatskog naroda imaju gospodarstvo u svojim rukama!
  Tu nema promjene sa nikakvim izborima jer oni kontriliraju sve!
  Demonstracije do kraja i ne dajte da Vas Udba šeta i prodaje priće!
  Do kraja bez obzira da li pada snijeg, kiša ili sjekire!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ella
  #4 Ella 19 travnja, 2017, 14:28

  Za sve je kriv vlasnik. On mora na bilo koji način podmiriti svoje dugove. Kakava privatana imovina? I SAnader je imao privatnu imovinu i Nadan i svoi ostali, pa je blokirana, dok se Todorić šepuri u poklonjenim dvorima, bahati na jahti i vozi privatnim helikopterima i avionom. Sve to treba nacionalizirati. Nećemo plaćati više ničije dugove, ni propuste. Stalno nas lažu i obmanjuju. dalićka nam se smije u brk. Premijer trenira diplomaciju. Ministar zdravko Marić se izuzima iz svega, predsjednica države se zgraža, u novoj breskvastoj haljini.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 19 travnja, 2017, 09:05

  Bravo gospodine.
  Svaka čast na ovom napisu. Govorimo da je svako rođeno dijete odmah dužno. NE. neka dug vrate oni koji su ga stvorili. Pogrešno se krenulo u PRIVATIZACIJU, tj. u PLJAČKU u krivo vrijeme. Da ste 1991. doslovno UVEZLI i PLATILI nekoga tko bi rekao tu je TEMELJ i početak bolje bismo prošli. Ali onda ne bi bilo tisuće firmi i direktora. Rijetki su koji su donjeli kapital zarađen van i kupili firme. Sad je kasno vraćati se na staro. A Todorić neka odgovara za svoje postupke. Pa sjednite mu na imovinu. Hrvatsku sirotinju znate gulit sa ovrhama i FINA-om za male svote. Sad blokirajte Todorića i njegve stručnjake. Ajmo zainteresirani javite se na ovaj komentar.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code