NITKO NE SPOMINJE LITIJ I RIO TINTO, A AUSTRALIJSKI PREMIJER IM JE SAVJETNIK

NITKO NE SPOMINJE LITIJ I RIO TINTO, A AUSTRALIJSKI PREMIJER IM JE SAVJETNIK

14. siječnja, 2022.

 

I dok su tako razni i kod nas i u inozemstvu svašta drobili o pravnim i političkim aspektima posljednjeg Đokovićevog boravka u Australiji indikativno je da se u svim tima satima priča i priča na raznim televizijama i kanalima, milijunima ispisanih redaka nitko nije sjetio poznate australijske kompanije Rio Tinto i onoga što se nedavno događalo u Srbiji povezano uz planove te velike australijsko-južnoafričke rudarske kompanije

Napisao: Dražen Stjepandić

„Njemački Sky Sport i Sport Bild prenijeli su informaciju kako je Đoković zakazao dvosatni trening, ali ga je prekinuo nakon svega pola sata i to nakon što mu je njegov kondicijski trener Marco Panichi nešto pokazao na svom mobitelu.

O čemu je konkretno bila riječ zasad nije poznato, ali Đoković je brzo spakirao rekete u torbu i napustio teniski teren.

Ovakva informacija došla je u trenucima dok je Đokovićev nastup na Australian Openu i dalje pod upitnikom jer se ministar imigracija Alex Hawke i dalje nije oglasio, a ima pravo ukinuti vizu koja mu je vraćena odlukom Federalnog suda.“, prenjele su u večernjim satima „Sportske novosti“.

Glavna vijest

Navikao sam se na vijesti o Đokoviću. Od dolaska najpoznatijeg no-vax čovjeka na svijetu u Australiju prvo sam svaki dan osluškivao što se događa, pa svaki sat, da bi u noći sa srijede na četvrtak 13 siječnja svaki minut pretraživao po internetu hoće-ineće ga deportirati.

Prvi reket svijeta trenutno je i najtraženiji čovjek na svijetu. O Đokoviću pišu svi vodeći svjetski, europski, hrvatski, srpski, bosanski… mediji. Od CNN-a, koji sagu o Đokoviću prati po cijeli dan gotovo kao neki beogradski portali iz minute u munutu malo je onih koji nisu situaciju u Melburneu i Đokovićev pokušaj da nastupi na Australian Openu pratili barem svakodnevno, a i ja evo po drugi puta na portalu Tjedno smatram da imam o toj sagi što za reći.

Ujutro prvo palim CNN kao da je negdje izbio rat i to ne lokalnog karaktera. U četvrtak ujutro CNN je u jednom satu imao nekoliko priloga na temu Đokovića u Australiji, a nisu prestali ni narednog sata dok je primjerice vijesti o utakmicama Reala i Barcelone, Intera i Juventusa, finalima Kupa Španjolske ni Superkupa  Italije stale u jednu minutu u sportskoj rubrici dotle je voditeljica pričajući s raznim ekspetrtima za tenis i političke prilike u Australiji u samo jednom postavljenom pitanju znala o Đokoviću govoriti po nekoliko minuta. I poslije sedam sati ujutro na CNN-u temu o Đokoviću i njegovom boravku u Australiji nisu iscrpili. Ne sjećam se kada je Australija imala takvu priču, a ni CNN još od povlačenja iz Afganistana i  američkih predsjedničkih izbora. Zato me ne čudi što sada globalno poznati australijski premijer Scott Morisson i federalni ministar za migracijska pitanja Alex Hoke nisu žurili s odlukama. U petak rano ujutro velika traka s natpisom immigration minister inclosed (odlučuje o) on Đokovic visa“, prije toga vidio sam naslove u engleskim medijima: „Djokovic situation remains in limbo“ u slobodnom prijevodu:“Đoković ostaje u čistilištu“. Za dobro jutro reportaža iz sniježnog Beograda. I onda kada se pomislilo da neće biti ništa novo, oko osam ujutro po našemu vremenu odjednom mala promjena na traci na du ekrana, promijenjena je riječ inclosed u censels. Jedna riječ, a toliko se situacija promijenila.

I dok razni insajderi, redom predstavljeni kao ugledni novinari najavljivali sigurno izručenje, čak i najveći poklonici Novaka Đokovića savjetuju mu da pokupi rekete i kofere i gospodski se ukrca na prvi avion za Dubai odakle je doletio do najmanjeg kontinenta, te se nikada više ne vrati u zemlju robijaša i robijaškog mentaliteta, u koju nitko ne putuje turistički.. Drama, po svim svojim dramaturškim pravilima je dugo trajala. Mogli smo pratiti ne reality show nego hollywoodski blocbuster uživo. Uopće me ne čudi što je u Melbune Netflix poslao svoju ekipu da sve snima i priprema odličan dokumntarac.

Turnir još nije ni počeo, mislio sam ako deportiraju Đokovića to je kao da glavni junak pogine u prvoj epizodi. Na stolu je i gomila love, nisu Australci imuni na takve podatke, za to me ne čudi što su dobro odvagnuli, to što im se  necijepljeni Đoković na turniru ne poklapa s totalitarizmom u vrijeme pandemije, ali to je samo jedna strana medalje, jer ako bi Đoković ostao  Australija bi barem još jedan tjedan ne bi bila nešto na kraju svijeta., nego bi zbog Đokovića sve bilo obratno, a kažu da je taj kompleks Australije prema Britaniji i Americi ogroman, kao naš prema Europi.

Nema litija nema vize

Upravo zahvaljujući Novaku Đokoviću malo smo bolje upoznali najmanji kontinent. Nije bilo teško zaključili da one slike djeda mraza u bikiniju, kakve su za Silvestrovo stizale s australijskih plaža nisu pravi odraz života u zemlji klokana i koala. Sad smo imali priliku nešto saznati o opskurnim hotelima za migrante, gdje neki nesretnici provode po devet godina, dođu kao djeca, a iz Australije budu protjerani kao odrasli ljudi. Dok sam gutao što se događalo s Đokovićem posebno mi je bilo nevjerovatno slušati što su neki komentatori i analitičari govorili o sudskoj praksi u Australiji, kava hrpa gluposti, izrečena i napisana. Plenković bi rekao kolosalna. No sudac Anthony Kelly  je donekle spasio čast australijskog pravosuđa. Sudeći po ostalome Australija ne djeluje kao država uređena po najvišim standardima poštivanja ljudskih prava.

I dok su tako razni i kod nas i u inozemstvu svašta drobili o pravnim i političkim aspektima posljednjeg Đokovićevog boravka u Australiji indikativno je da se u svim tima satima priča i priča na raznim televizijama i kanalima, milijunima ispisanih redaka nitko nije sjetio poznate australijske kompanije Rio Tinto i onoga što se nedavno događalo u Srbiji povezano uz planove te velike australijsko-južnoafričke rudarske kompanije. Ne, mogu tvrditi da oni stoje iza poništenja vize, ali mislim da bi to ljudi iz Ria Tinto mogli napraviti, a imaju i motiva. Posebice jer im je australijski premijer Scott Morisson savjetnik.

Već sam pisao da se u cijeli slučaj umiješala CIA, oglasila se Svjetska zdravstvena organizacija, prvi čovjek Pfeisera, brojne svjetske sportske vedete, nažalost presudne odluke su donesene u sjeni, daleko od očiju javnosti, baš onako kako to rade u Rio Tintu. Podsjećam da su u Srbiji otkrili velika nalazišta litija, možda trenutno najtraženije rudače na svijetu i sve je bilo dogovoreno za eksploataciju, Vučić je posao s litijem i Rio Tintom najavljivao kao najveći u vrijeme njegove vlasti i onda se u Srbiji Vučiću i ekipi preko kojih je Rio Tinto ulazio u Srbiju dogodilo “dešavanje naroda“. Nastale su demonstracije i već sklopljen milijardski posao s Rio Tintom je stopiran, baš kao Đokovićeva australska viza. Nema litija, nema vize. Korona i cijepljenje je samo na prvi pogled razlog zašto su napravili to što su napravili. E taj Rio Tinto nitko ni u jednom mediju, ni u jednom razgovoru, ni u jednom članku, ni u jednom mediju nisam zamjetio da je spomenuo.

Rio Tinto se bavi iskapanjem raznih ruda i dijamanata. Radi u cijelom svijetu, u bosanskom Varešu su pronašli zlato, ali centrala im se piše u Australiji i Južnoafričkoj Republici. Bolji poznavatelji života u Australiji kažu nimalo slučajno jer je i Australija sve do potkraj šezedesetih godina prošlog stoljeća bila zemlja apartheida. Aboridžini se nisu smatrali za ljudska bića, ako ste ih ubili niste išli u zatvor, kao da ste zgazili kengura na cesti. I veliki tragovi kočenja u australijskom napretku su ostali do danas. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Basinac
    #1 Basinac 23 siječnja, 2022, 10:47

    Djokovicu ce propast nekoliko milijuna,a Rio tintu,nekoliko milijardi.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code