7. EUROPSKE SPORTSKE IGRE TRANSPLATIRANIH I DIJALIZIRANIH OSOBA

7. EUROPSKE SPORTSKE IGRE TRANSPLATIRANIH I DIJALIZIRANIH OSOBA

19. kolovoza, 2012.

7th European Tarnaslant

Pozivam građane da podrže sportaše na predstojećim Europskim sportskim igrama transplantiranih i dijaliziranih osoba koje se od 18. do 25. kolovoza održavaju u Zagrebu. Time će dati potporu u podizanju razine svjesti o potrebi doniranja organa“, rekla je danas novinarima zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Zahvalila je krovnoj sportskoj europskoj asocijaciji transplantiranih ETDSF-u što je domaćinstvo igara povjerilo Zagrebu, ali i organizatoru Hrvatskoj udruzi „Transplant“  što već godinama skrbno radi na osvješćivanju javnosti o darivanju i presađivanju organa.

Članica upravnog obora HUT-a i jedna od osnivačica udruge Tanja Watz govorila je o povijesti i razlozima osnivanja udruge napomenuvši kako je osnutak temeljen na nedostatnom poznavanju tematike o transplantaciji. Tako je kroz godine Hrvatska udruga  „Transplant“  postala uvaženi partner zdravstvenim institucijama i srodnim udrugama u regiji u promicanju presađivanju organa. Uz vrhunske hrvatske liječnike i transplantacijske timove i HUT je pridonio činjenici što je Hrvatska postala vodeća zemlja u svijetu po broju donora na milijun stanovnika (32) i druga je svjetska zemlja nakon Španjolske po broju godišnjih transplantacija.

O zahtjevnoj organizaciji ETDG Zagreb 2012.  govorio je voditelj igara Jurica Ester. Podsjetivši na brojna odličja hrvatske reprezentacije na europskim i svjetskim borilištima , Ester je rekao kako transplantirani sportaši  rezultatski ne zaostaju puno za pravim olimpijcima. No, za takvo natjecanje, odnosno vrhunski sport  su prebolesni, a za paraolimpijadu pak su previše zdravi. 

U desetak sportova, natječe se oko 350 sudionika iz 28 europskih zemalja. Sportska nadmetanja odvijaju se u SP „Mladost“, na Jarunu, Bundeku, ŠRC Svetice i u Park šumi Maksimir.

Podrobniji program je na www.etdg2012zagreb.com i na Facebook stranici igara. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code