300 GODINA ŽUPE SUNJA

300 GODINA ŽUPE SUNJA

25. srpnja, 2016.

Župa Sunja svečano je u petak 22. srpnja proslavila blagdan svoje zaštitnice sv. Marije Magdalene te 300 godina od prvog pisanog spomena ponovno uspostavljene župe. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Ivanom Faletarom i petnaestak svećenika.

Na početku, sve okupljene pozdravio je domaći župnik podsjetivši kako se prvi pisani spomen župe Sunja nalazi u arhiđakonskoj vizitaciji iz 1716. godine, ali kako povijest katoličke vjere ovoga kraja seže još dalje u povijest. Pisani trag o župi sv. Nikole u Sunjskoj Gredi postoji u popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334. godine, ali ona je zbog osmanlijskih osvajanja prestala postojati sredinom 16. stoljeća.

U homiliji čestitajući okupljenima župni blagdan i obljetnicu ponovne uspostave župe, biskup je podsjetio kako se ove godine po prvi puta za čitavu Crkvu današnji dan Marije Magdalene slavi ne samo kao spomendan, nego kao blagdan.

U nastavku biskup je progovorio o poruci koju nam danas donosi Marija Magdalena. „Naš odnos prema Kristu trebao bi biti takav kakav je bio odnos Marije Magdalene prema njemu. Od dvanaestog stoljeća ova naša svetica čašćena je kao velika grešnica i pokornica koja je bila ozdravljana od grijeha te je tako započela novi život. O novom životu govori nam i pročitana Druga poslanica sv. Pavla Korinćanima, a on kaže: ‘Tko je u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta’. To nas potiče da i mi neprestano razmišljamo kako biti blizu Isusa, kao što je bila i Magdalena. Kada su se apostoli razbježali, Isus bio uhvaćen i raspet, Marija Magdalena je bila tu podno Isusova križa zajedno s Marijom i još nekim ženama, a od apostola bio je jedino Ivan. Ona je bila i prva na Isusovom grobu i primijetila je u nedjeljno jutro da je grob prazan. Tada je otrčala apostolima rekavši im da je nestalo tijelo Isusovo, a Ivan i Petar su došli na grob vidjeti što se događa. Upravo taj izvještaj Evanđelja po Ivanu smo čuli, kako Marija Magdalena plače na Isusovu grobu koji je prazan. Tada dolazi Krist i pita je: ‘Ženo zašto plačeš?’, a ona misleći da vrtlar govori: ‘Ukrali su tijelo moga Gospodina’.

Proslavi je prethodila trodnevna duhovna obnova koju su predvodili mladomisnici Sisačke biskupije vlč. Ivan Petrović, vlč. Marijan Štingl i vlč. Robert Jakica. Zadnjeg dana trodnevnice održano je i predstavljanje knjige „Župna crkva Svete Marije Magdalene u Sunji – 300 godina od prvog pisanog spomena ponovno uspostavljene župe“.

(SV)T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code