30. DANI RUDARSKE GREBLICE

30. DANI RUDARSKE GREBLICE

23. lipnja, 2015.

dani_rudarske_greblice

Jubilarni 30. dani Rudarske greblice bit će najavljeni u subotu, 27. lipnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, s početkom u 10:00 sati. U prigodnom programu sudjeluju KUD Oštrc, organizator Dana rudarske greblice, sa samoborskim plesovima te Delovno kulturno društvo Svoboda iz Senova (Slovenija) koje će prikazati dio svoje folklorne baštine, kao uvod u ovogodišnje Dane rudarske greblice koji će se održati za vikend, 4. i 5. srpnja u Rudama.

Od 1985. godine, kada je manifestacija posvećena istoimenom slanom kolaču od sira i oraha prvi puta organizirana, “Rudarska greblica” je prerasla u nezaobilaznu kulturnu i turističku manifestaciju Sjeverozapadne Hrvatske koja se održava svake godine prvog vikenda u srpnju.

Sama tradicija pravljenja greblice seže još u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i kasnije gipsa ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada u rudnicima. Naziv kolača potječe od drvenog pomagala za razgrtanje žara koji se nekad koristio u seoskim krušnim pećima.

Krajem 2007. godine, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je pripremu kolača Rudarska greblica, nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code