ČITANJE IMENA POGINULIH I NESTALIH U VUKOVARU

ČITANJE IMENA POGINULIH I NESTALIH U VUKOVARU

28. listopada, 2017.

 

 

 

Predlažemo da se imena čitaju na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, gdje počiva najviše ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja nakon što nepregledna kolona sjećanja dođe na ovo sveto mjesto – da se ne zaborave. Također smatramo da bi prva imena trebala početi čitati predsjednica Republike, a potom članovi obitelji poginulih i nestalih, te hrvatski branitelji i učenici škola iz cijele Hrvatske, koji će se toga dana doći pokloniti nevinim žrtvama

Napisao: Mladen Pavković

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), kao i svake godine, javno predlaže Gradskom poglavarstvu Grada Vukovara, koji je i organizator Dana sjećanja na žrtve ovoga grada, 18. studenoga, da se čitaju imena svih poginulih i nestalih u Vukovaru tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Nije nam poznato zbog čega se to ne čini, tim prije što je to već praksa u drugim gradovima i mjestima stradalim od srpske i ine agresije. Nevino stradale žrtve su to zaslužile. Neka se baš na ovom mjestu jasno i glasno čuju brojna imena nevino stradalih hrvatskih branitelja, žene, djece i staraca.

Predlažemo da se imena čitaju na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, gdje počiva najviše ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja nakon što nepregledna kolona sjećanja dođe na ovo sveto mjesto – da se ne zaborave. Također smatramo da bi prva imena trebala početi čitati predsjednica Republike, a potom članovi obitelji poginulih i nestalih, te hrvatski branitelji i učenici škola iz cijele Hrvatske, koji će se toga dana doći pokloniti nevinim žrtvama. To je najmanje što možemo učiniti za ljude čija su imena utkana u stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

No, to nije sve. Toga dana kad u 10 sati krene kolona sjećanja iz vukovarske bolnice u svim većim gradovima Hrvatske trebale bi se oglasiti sirene i crkvena zvona i svi bi trebali zastati barem na dvije minute.

Za nevine žrtve Vukovara i Škabrnje!

Branitelji teroristi

Jeste li znali da su hrvatski branitelji – teroristi? Vjerojatno pretpostavljate da je to za njih rekao netko sa srbijanske strane, ali grdno se varate.

U tv- emisiji „“Dogmatica“ (Z1) to je u četvrtak, 26. listopada 2017. u razgovoru s voditeljem izjavio nitko drugi nego bivši ministar branitelja Predrag Matić – Fred!

Taj politički kameleon, nesposobni ministar uz ostalo je rekao da su za njega hrvatski branitelji teroristi od onoga dana kad su u vrijeme prosvjeda, kakav se ne pamti, baš protiv njegova rada, na cesti , u Savskoj ulici u Zagrebu prijetili s plinskim bocama. To je bilo 28. svibnja 2015., a prosvjed je trajao do kraja travnja 2016. Nekolicina branitelja, da podsjetimo, koji više nisu mogli trpjeti sve što se događa oko ove populacije, samoinicijativno, bez ikakvog dogovara, postavili su na cestu dvije plinske boce, koje je policija vrlo brzo uklonila. Nitko za njih tada nije rekao da su teroristi, niti su suđeni kao takvi. To bi isto tako bilo da za sve političare ala Matić kažemo da su lopovi, prevaranti, profiteri, ništ koristi ili izdajnici, samo zbog jednog ili dvojice među njima.

Dakle, tko je taj Matić da hrvatske branitelje naziva teroristima, tko je taj Matić da za sve one koji su 555 dana prosvjedovali ispod prozora njegova ureda u koji je svakodnevno navraćao okružen s desetak policajaca, naziva takvim imenom, kakvim su primjerice Amerikanci nazivali Osamu bin Ladena? Možete li uopće zamisliti da netko za američke ili izraelske ratne veterane samo spomene nešto takvoga, i to bez ikakvih posljedica? Teroristima nas u vrijeme Domovinskoga rata nisu nazivali ni Srbi koji su bili agresori, a kamoli da to za ljude koji su istinski branili i obranili hrvatsku državu kaže jedan propali ministar, čija je zadaća bila da i u miru vodi državni braniteljski resor, i da zato prima veliku novčanu naknadu.

DORH mora reagirati

Matić je dosad rekao puno gluposti i bedastoća, napisao i knjigu laži, kako ju je ocijenio bivši posljednji zapovjednik obrane Grada Vukovara Branko Borković –Mladi jastreb, ali nazvati branitelje teroristima, samo zbog toga što se ne slažu s njegovom sramnom politikom, više je nego gnjusni čin.

Možda bi na to trebalo reagirati i Državno odvjetništvo RH, ili će ponovno sve proći kao voda ispod savskog mosta. Naime, i za mnogo manje i nedokazane uvrede i klevete DORH pokreće istrage, pa zbog čega ne bi i zbog toga!

A Matića podsjećamo da su teroristi na državu Hrvatsku bili oni koji su je napadali i da ne dozvoljavamo da ovakvi koji su se u vrijeme rata navodno sakrivali po podrumima blate najzaslužnije za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, među koje on i njemu slični sigurno ne pripadaju. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 28 listopada, 2017, 19:18

  To se trebalo napravit davno…treba ipak uključit mozak na vrijeme.
  Bilo bi zanimljivo živo imat na javnoj TV BB MJ i uz prisustvo gledatelja, da bez cenzure postavljaju pitanja zadnjem zapovjedniku obrane…samo da ne bi bilo kaj ona pjesmica TKO SE BOJI VUKA JOŠ….Jer ovi su kao životinje zaštićeni u RH..

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Kiko
  #2 Kiko 28 listopada, 2017, 11:09

  To je već odavnbo trebala biti praksa. Zašto se ne čitaju imena? Nekome smeta da čuje veliki broj nevino ubijenih Hrvata.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code