ŠAHOVNICA PODNO RASPELA U KRATEČKOM

ŠAHOVNICA PODNO RASPELA U KRATEČKOM

30. prosinca, 2016.

 

 

Predsjednik Mjesnoga odbora Kratečko-Suvoj, Milan Čavlović, svojski se založio za postavljanje „Križa istine“ i spomen-ploče za žrtve zločinačkoga komunističkog režima JBT-a pri kraju Drugoga svjetskoga rata i nakon 1945. Tako je pred crkvom sv. Roka u Kratečkom mons. dr. Vlado Košić blagoslovio taj simbol sjećanja na razvojačene hrvatske domobrane i ostale pripadnike domovinske vojske koji su život izgubili bez ikakve sudski dokazane krivnje i sudskoga pravorijeka, odnosno za civile donje sisačke Posavine stradale prije sedam desetljeća. Prema višegodišnjoj tradiciji, seoski su aktivisti i ove godine pred crkvom podigli i betlehemske jaslice, pri čemu im je pomagala najstarija sumještanka, Jaga Marić (82), koja brine za crkvu sv. Roka i istoimeno mjesno groblje.

Zanimljivo je spomenuti da je hrvatski branitelj Sunje Milan Čavlović u domu mira podnožje raspela za hrvatske branitelje betonske ploče obojio kao hrvatski grb. Nekolicini vodećih u gradskim komunalnim siužbama, istina, državni grb na tlu baš i nije bio po volji, ali je Čavlović do danas ustrajao. Tridesetak kilometara udaljeno do gradskoga središta, Kratečko kao i brojna druga sela do granice s općinom Jasenovac, odavno proživljava demografski slom. Gospodin Čavlović čak tvrdi da je u nepunih pet godina stotinjak obiteljskih kuća i imanje nestalo s ranijega popisa Kratečka. (T)

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Saša Leopold
  #1 Saša Leopold 1 siječnja, 2017, 20:08

  U cijelom članku se nigdje ne spominju zloglasni srp ni čekić, a ni sotonski antifažizam. Stoga, Frano, trebao bi malo pripaziti s pisanjem da te netko ne tuži za klevetu, odnosno za širenje i govor mržnje. Svi tvoji komentari iskaču velikim slovima, možda ne znaš hrvatski pravopis (tekstovi su ti ionako puni pogriješaka) ili si jednostavno veliko srbin pa i pišeš veliko. Ako jesi veliko srbin ili četnik svaka ti čast, ali daj se tako i predstavi. Okani se komunizma i antifažizma jer su to velike zablude.
  Kao i obično i ti kao srbin pretjeruješ i to najmanje trostruko do četverostruko. Za zločin o kojemu pišeš – ako se isti odnosi na stradanje srba s područja Neretve tijekom 1941. godine tada je žrtava bilo od 470 – 500 ovisno o izvorima.
  A ako pišeš kako kaže pjesma o velikoj pobjedi ustaške Crne legije nad partizansko četničkim jedinicama u srpnju i kolovozu 1942. godine “oj kupreško ravno poljce što pozoba Crnogorce, od tisuću i pedeset vratilo se samo deset, a tih deset živi da pričaju gdje su bili” opet si pretjerao s brojem.
  Mir s tobom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 31 prosinca, 2016, 05:31

  TKO OSUĐUJE SRP I ČEKIĆ???
  TKO SE TO JAVLJA I OSUĐUJE SRP I ČEKIĆ,ODNOSNO ANTZIFAŠIZAM????

  KATOLICI HERCEHOVINE , DALMATINSKE ZAGORE I IMOTSE KRAJINE OSUĐUJU ANTIFAŠIZAM. KAKVOG LI PARADOKSA?? KADA SE ANTROPIDNI TALIBANI , VOJNICI ZLOČINAČKE ,KRVOLOČNE I PLJAČKAŠKE KATOLIČKE CRKVE SA OVIH BALKANSKIH PROSTORA, PRAPOTOMCI MLETAČKIH TERORISTA, PLJAČKAŠA I UBOJICA ,POTOMCI STEPINČEVIH KRIŽARA,KOLJAČA I KRVOLOKA ,SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA , OGLASE SVOJOM HAJDUĆKO, KRVOLOČNOM OSUDOM KAKO SU NEKI ,A OVAJPUT ANTIFAŠISTI PRAVILI ZLOČINE NAD NJIHOVIMN OČEVIMA.

  ZAR OVI ZATUCNI ,INDOKTRINIRANI VOJNICI,UVJEK U SLUŽBI SVOJE ZLOČINAČKE ,KRVOLOČNE I PLJAČKAŠKE ORGANIZACIJE ,KATOLIČKE CRKVE SA OVIH PROSTORA, IMAJU IKAKVO PRAVO OGLASITI SE NEKIM FRUSTRIRANIM KATOLIČKIM MORALOM ,SOCIJALNIM STRAŠILOM ZA ZATUCANE KATOLIČKE VOJNIKE ,ANTROPIDNA BIĆA , KOJI SU UVJEK U SLUŽBI ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI , JER KROZ ČITAVU SVOJU POVIJESTI ,NA OVIM PROSTORIMA TA KRVOLOČNA CRKVA SIJALA JE MRŽNJU ,PODJELU I ZATUCANOST SVOJIH SLJEDBENIKA,ALI UVJEK S’MAČEM, KRIŽEM , PATRICAMA I LOMAČAMA, U KRVI DO KOLJENA.
  ZAR ANTIFAŠISTIČKI POKRET NIJE UKAZAO I DOKAZAO PRAVE KRIŽARSKE ZLOČINE TIH KATOLIČKIH VOJNIKA U SLUŽBI SVOJE KRVOLOČNE CRKVE ,ČIJI GROBOVI SE I DANAS VIDE DILJEM BOSNE I HERCEGOVINE , NAJVIŠE ,A POTOM I HRVATSKE , I SVJEDOČE O KARAKTERU TE ANTROPIDNE CRKVE KOJA JE BILA POBIJEĐENA 1945 GODINE I POKAZANI SVI ZLOČINI NJENOG DJELOVANJA. ,PA ZATUCANI ČAVLIOVIĆI I NJIHOV FRATAR SLUGA ZLOČINAČKE CRKVE KATOLIČKO ANTIFAŠISTIČKU BORBU I NARODNU REVOLUCIJU, KOJU SU MASOVNO PRIHVATILI HRVATI ,ALI NE I KATOLICI ,KRVOLOCI, SLJEDBENICI CRKVE ,KOJI SU BILI NA ONOJ FAŠISTIČKOJ STANI,OSUĐUJU JER SU IZGUBILI BITKU SA HRVATSKIM NARODIOM ,ONOM VEĆINBOM KOJA SE NIJE DALA ZAVESTI OD ZLOČINAČKE CRKVE I NJENIH ĐELATA.. TU ANTIFAŠISTIČKU REVOLUCIJU PRIZNALE SU GLAVNE SILE ANTIHITLEROVSKE I NATIFAŠISTIČKE KOALICIJE ,ALI NIJE STEPINČEVA KRVOLOČNA KRIŽARSKA SATRAPIJA KOJA JE BILA VJERNI QUISLING KATOLIČKO-NACISTIČKE TVOREVINE ,OSOVINE :RIM-BERLIN-TOKIO.
  O KATOLICIMA KAO O LJUDIMA NA NIVOU NEKE LJUDSKE SVIJESTI UPITNO JE GOVORITI ,OSIM O LJUDSKIM SPODOBAMA NA NIVOU PRIRODNE SVIJESTI ZA KOJU HEGEL TVRDI DA JE SPREMNA I SPOSOBNA ,UVJEK, NOGAMA GAZITI KORIJENE HUMANOSTI.
  ČOPOR SA ŠIROKOG BRIJEGA,SPODOBA BUČAR ,DŽUKCI S’ DINARSKIH OSOJA I PRISOJA JOŠ NIKADA NIJE ISKAZAO NIKAKVO KAJANJE NI ISPRIKU ZA NAJMASOVNIJE ZLOČINE, ODMAH PO FORMIRANJU STEPINČEVE KRVOLOČNE SATRAPIJE ,KADA SU NJIHOVI SLJEDBENICI ,NAORUŽANI KRVOLOČNOM MRŽNJOM PREMA SVIM DRUGIM I DRUGAČIJIM , PRIHVATILI SE MAČA I SRBOSJEKA TE U NAJBLIŽOJ OKOLINI TOG KRVOLOČNOG SJEDIŠTA KATOLIČKIH SATRAPA, ŠIROKOG BRIJEGA U HERCEGOVINI ,U SELIMA PRIBILOVIĆI I OSTALIM ZASEOCIMA ,PRIČAJU JOŠ DANAS PREŽIVJELI ,A JA SAM IH POSLUŠAO 1954 GODINE , DA JE U JEDNOM DANUU CC-A 18OO MIRNIH SRBA I SUMNJIVIH KATOLIKA I MUSLIMANA ,SA SVIM STAROSNIM DOBIMA ,ŽIVI POBACANI U KRAŠKU JAMU ,ŠURMANCE.
  NIKADA ,DO DANAŠNJIH DANA TA ZLOČINAČKA,KRVOLOČNA CRKVA SE NIJE OGLASILA I PRIOPČILA SVOJIM VOJNICIMA ,ZATUCANIM KATOLICIMA ,ŠTA SE DESILO I DA DAJU ,BILOKAKVO OBRAZLOŽENJE ILI MIŠLJENJE.
  NAPROTIV ,ONI SU ČITVO,POSLIJERATNO RAZDOBLJE SE PONOVNO ORGANIZIRALI U DESTRUKTIVNU OPOZICIJU I DJELOVALI NA SVE NAČINE NA POTOMKE SVOJIH KRVOLOČNIH SLJEDBENIKA DA SE USTROJE U NAJDESTRUKTIVNIJU OPOZICIJU. TO SU POSEBNO POKAZALI U ORGANIZIRANJU TERORISTIČKIH SKUPINA PO ZAPADNOJ EVROPI GDJE SU SE OPET ISIJAVALI KORIJENI NACI-KATOLIČKOG FAŠIZMA .
  OTUDA I KORIJENI HAJKE PROTIV PERKOVIĆA , PROTIV BOLJKOVCA I UOPĆE PROTIV NOB-A I SVIH HRVATSKIH GRAĐANA ANTIFAŠISTA, KOJI SU SE BORILI ZA SLOBODU SVOJE DOMOVINE .

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code