20 GODINA ANSAMBLA CANTUS

20 GODINA ANSAMBLA CANTUS

8. rujna, 2020.

 

U novoj sezoni koncertni ciklus Cantus Ansambla seli i na novu adresu – u koncertnu dvoranu Hrvatskog glazbenog zavoda. 

Prvi koncert održat će se već 21. rujna s početkom u 20 sati. Pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, program posvećen austrijskoj suvremenoj glazbi, uključit će dijela troje austrijskih suvremenih skladatelja. Olga Neuwirth jedna je od vodećih svjetskih skladateljica, a svoje ime izgradila je velikim formama, operom Lost Highway, koja se temelji na filmu Davida Lyncha i Orlandom, kojom je Bečka državna opera tek 2019. po prvi puta u svojoj dugoj i bogatoj povijesti naručila jedno operno djelo od žene – skladateljice. Na koncertu Cantus Ansambla predstavit će se ipak manjim komadom, skladbom Spleen za basklarinet solo, u izvedbi stalnog člana Ansambla, klarinetiste Danijela Martinovića.

Na koncertu će se čuti i komorno djelo … aus freier Lust … verbunden … još jednog autora skladateljske škole obližnjeg nam Graza, Georga Friedricha Haasa. Sebi svojstvenim minimalizmom i misticizmom glazbenog jezika, Haas se uspio nametnuti kao jedan od najizvođenijih svjetskih skladatelja. Ansambl će praizvesti i dva nova djela – Austrijanca Bernharda Edera, ali i mladog hrvatskog skladatelja Josipa Prajza. Ove slavljeničke sezone neće se zaobići niti doajeni hrvatske suvremene glazbe, a prvi među njima je svakako Milko Kelemen, čiji puhački kvintet Entrances će otvoriti ne samo ovaj koncert, već i cijelu sezonu.

Nakon višemjesečnog izbivanja iz koncertnih dvorana, Cantus Ansambl najavljuje novu sezonu vlastitog ciklusa, kojom će proslaviti i 20. obljetnicu svojeg postojanja na hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj glazbenoj sceni. Kroz pet koncerata zagrebačkoj publici predstavit će antologijska i repertoarna dijela 20. i 21. stoljeća, ali i praizvedbe najmlađe generacije domaćih skladatelja. Od antologije do narudžbe, programska je okosnica umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša, koji je zajedno s Ansamblom u posljednjih 20 godina kontinuiranog i vrlo aktivnog djelovanja izveo više od 700 skladbi, naručio nova djela od gotovo svih domaćih skladateljica i skladatelja te surađivao sa, za suvremenu glazbu, najrelevantnijim solistima i dirigentima.  T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code