NAJNOVIJE NA PORTALU

16. ŽIVE SLIKE U MUZEJU GRADA ZAGREBA

16. ŽIVE SLIKE U MUZEJU GRADA ZAGREBA

17. veljače, 2015.

Frizerka Branka Kincl

Žive slike još jedne su iza nas, a održavale su se u subotu i nadjelju 14 . i 15. veljače u Muzeju grada Zagreba, zapravo bio je to radostan predfašnički vikend prepun veselja, entuzijazma, krafnica, krasnih povijesnih kostima, prijateljevanja s povijesnim osobama našega grada i prilika da se na zabavan način nauči štogod novog o zagrebačkoj povjesnici!

Šesnaestu godinu zaredom posjetitelji su uvelike uživali u zagrebačkom dobniku, družeći se sa sedamdesetak povijesnih osoba kroz cijeli stalni postav Muzeja, pa i kroz aktualnu izložbu Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu.

Zapravo Muzej grada Zagreba jedina je gornjogradska muzejska institucija kulture koja je i u nedjelju, 15. veljače otvorila vrata svojim posjetiteljima. Iako su taj dan na Gorenjem gradu bile posebne oklonosti  (oveće osiguranje) zbog inauguracije prve predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, međutim Muzej je nastojao poglavito zbog svojih posjetitelja održati tradicijsko predfašničko događanje, prethodno najavljeno za oba dana vikenda, kako je i najavljeno.

Zapravo muzealci su veseli jer je i u nedjelju na Živim slikama bilo puno posjetitelja, a u oba dana posjetilo ih je više od tri i pol tisuće posjetitelja. Činjenica je da se uvijek iznova posjetitelji raduju i vraćaju, jer prepoznaju trud i entuzijazam ali i, uživaju u svemu što su muzealci  za njih pripremili.

A pripremili su zaista mnogo toga: uz tradicijske, nezaobilazne likove kao što su kralj Bela IV., Crna kraljica Barbara Celjska, klarisa Judita Petronila Zrinska, barunica Ana Marija Rauch, ban Josip Jelačić, Ljudevit Gaj, izumitelj Slavoljub Penkala, bio je tu i pjesnik Tin Ujević, trgovac Naum Mallin, zatim likovi vezani uz izložbu Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu, kao što su veletrgovac i mecena Šandor Aleksander, tajnica Odbora zagrebačkih gospođa za ratnu pripomoć Klotilda Cvetišić, osnivač zagrebačke ortopedije dr. Božidar Špišić, bolničarka Hana Mašek, kipar Robert Frangeš Mihanović, supruga veterinara u Stabilnoj bolnici erarskih konja, vojnik 25. pješačke pukovnije i drugi.

U predvorju Muzeja u subotu je održana posebna radionica fašničkih maski za sve uzraste. Posjetitelji su mogli izraditi osobnu masku-krinku, pod kojom su se zatim zaputili u prošlost grada upoznajući njegove povijesne znamenite osobe. Ujedno je na Živim slikama sudjelovao i tumač za hrvatski znakovni jezik, čime su ovo događanje približili i osobama s invaliditetom.

Stoga iz Muzeja grada Zagreba poručuju svojoj publici Vidimo se i sljedeće godine na sedamnaestim Živim slikama!

Ivan Raos T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code