NAJNOVIJE NA PORTALU

135. OBLJETNICA MUZEJA ZA UMJETNOST I OBRT

135. OBLJETNICA MUZEJA ZA UMJETNOST I OBRT

18. veljače, 2015.

MUO_obljetnica 2015

U utorak 17. veljače, u prostoru Muzeja za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, koja obnaša dužnost gradonačelnika, dr. sc. Sandra Švaljek pozdravila je uzvanike na svečanosti u povodu obilježavanja 135. obljetnice osnutka Muzeja za umjetnost i obrt.

Podsjetivši na bogatu prošlost Muzeja, ravnatelj MUO Miroslav Gašparović najavio je i planove za budućnost, kojima bi se trebao riješiti problem manjka prostora za depoe ili prijeko potrebne radionice za papir.

Fundus ima više od sto tisuća predmeta, a svaka od dvadeset zbirki je svojim brojem i kvalitetom zapravo jedan veliki muzej, rekao je Gašparović, dodavši kako je to enormno bogatstvo njihov temeljni posao, ali i problem jer se bore s prostorom. Po njegovim riječima, unatoč svim uspjesima, angažmanu, radu i entuzijazmu djelatnika Muzeja manjak mjesta i kadrova moglo bi rezultirati stagnacijom, a rješenje vidi u dva moguća smjera.
Jedan bi bio obnova, sanacija i organizacija prostora uz nadogradnju velikog centralnog depoa, što bi bilo rješenje za razdoblje od desetak godina, a drugi, ambiciozniji projekt bio bi širenje na cijelu palaču, uključivši Školu za primijenjenu umjetnost.

Emanuela d’Alessandro, talijanska veleposlanica u Hrvatskoj na svečanosti je Gašparoviću uručila odličje viteza reda talijanske zvijezde, koju talijanski predsjednik dodjeljuje pojedincima zaslužnima za promicanje odnosa i prijateljstva s Italijom. Od prvih koraka svoje iznimne karijere Gašparović je prijateljski gledao prema Italiji i dao je veliki doprinos novom zamahu već odličnih odnosa, naglasila je.
Muzej je utemeljilo Društvo umjetnosti i njegov tadašnji predsjednik Izidor Kršnjavi. Prvi stalni postav otvoren je 1880. u iznajmljenom prostoru u Praškoj, u vlastitoj zgradi stalni postav je otvoren 1909., dok je novi stalni postav otvoren prije dvadeset godina, što će Muzej obilježiti u rujnu ove godine.
U okviru obilježavanja ove značajne obljetnice organizirano je potpisivanje ugovora i predstavljanje donacije Oskara Kogoja, te koncert glazbenice Divne Šimatović. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code