DRAGI MOJ PRIJATELJU-OTVORENO PISMO

DRAGI MOJ PRIJATELJU-OTVORENO PISMO

19. studenoga, 2023.

 

Vlada Republike Hrvatske

Predsjednik

N/r  mr. sc. Andrej Plenković

Trg svetog Marka 2

10000 Zagreb

 

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH i dragi moj prijatelju,

kad dođe vrijeme biti ili ne biti, ili u goru ili u vodu, valja izabrati stranu. U tom smislu hrvatska vanjska politika svojim odlučnim „NE“ u UN-u  jasno je rekla NE licemjerju tzv. “novog svjetskog poretka” ma što on značio i kako izgledao. Stop licemjerju! Naprijed traženju nove ravnoteže između sila svjetla i tame, između napretka i statusa quo koji nas vuče nazad u ropotarnicu povijesti! Kao što je hrvatski narod i 1991. godine pisao vlastiti zavjet slobode u skladu sa Zapadnim vrijednostima.

U ovom trenutku presudno je osvrnuti se kratko na našu hrvatsku burnu i bremenitu prošlost, zapisanu u duhu narodnog genija i idenditeta i kratko navedenu u aktualnoj preambuli Ustava RH. Prije 100 godina obilježavali smo 1000 godina hrvatskog kraljevstva a 2027. godine obilježavat ćemo 500 godina od uspostave saveza s lozom Habsburga. I tako bismo mogli nabrajati unedogled. Sada smo ponovo u punini vremena kad trebamo smoći snage i nastaviti dalje. Ovo vrijeme traži viziju, hrabrost, razboritost odlučnost i djelotvornost.

Prema učenju mr. Zdravka Mršića, ministra u prvoj Vladi RH, sudbinu današnjeg svijeta odlučuje sraz 4 velike svjetske sile i kulture: Američka, Kineska, Ruska, Indijska. Svi ostali su, nazovimo ih tako, peti element. U tom krugu neodređenosti nalazi se i EU kao kulturno, društveno, ekonomski, politički i metafizički konstrukt, kako bi to rekao dr. Slavko Kulić, teoretičar svjetskog ethosa.

U proteklih nekoliko godina više sam puta pisao raznim hrvatskim institucijama, među kojima i Vladi RH – uz ostalo, i svojim upozorenjima da je Sigurnosno-obavještajni sustav RH u zabrinjavajuće disfunkcionalnom stanju (slučaj instrumentalizacije BBB-a u Grčkoj, diverzija stranke „Možemo!“ nad sustavom javnog zdravstva Grada Zagreba itd.). Predlagao sam i predlažem različita rješenja. Nismo se, međutim, pomakli s mjesta.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH i dragi moj prijatelju,

i dalje ostajem otvoren za sudjelovanje u pisanju nove stranice hrvatske budućnosti.

Srdačno pozdravljam Tebe i sve Tvoje suradnike.

Tvoj

Ivica Filipović T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code