PREGOVORI U NEUMU NA RUBU PROPASTI

PREGOVORI U NEUMU NA RUBU PROPASTI

30. siječnja, 2022.

 

Pregovori u Neumu na rubu su propasti. Svjesni su toga svi koji se nalaze u izolovanom hotelu.

– Stvar je samo u tome da niko neće da preuzme odgovornost i prvi ustane iza pregovaračkog stola. No, od subote popodne sve su veće razlike u zahtjevima HDZ-a i ostalih lidera političkih partija sa sjedištem u Sarajevu, kaže medijski sagovornik.

Jedino što je djelimično usaglašeno su izmjene koje se odnose na tehnička pitanja. To je onaj dokument od 79 stranica koji su, u međuvremenu, mediji „skratili“ na 17 stranica. Kliknete li ovdje, moći ćete vidjeti o čemu se radi.

Na usaglašavanju tog dokumenta rade „niži“ zvaničnici međunarodne zajednice i političkih partija. HDZ BiH, na tehničkim pitanjima, predstavljaju Borjana Krišto i Bariša Čolak. U ime SDA tu je Alma Čolo. Munib Jusufović predstavlja SBB. U pitanju su članovi Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona. Pregovori o tim, tehničkim pitanjima vode se u jednoj sali. U drugoj se rješavaju politička pitanja. Dragan Čović i Josip Merdžo predstavljaju HDZ BiH. Povremeno im se pridruži i Borjana Krišto.

U ime SDA su Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović. I njima se, ponekad, pridruži Alma Čolo. SBB predstavlja lider te stranke Fahrudin Radončić kojem pomaže Munib Jusufović. Delegaciju NiP-a čine Elmedin Konaković i Denis Zvizdić. NES predstavljaju Nermin Ogrešević i Jasmin Emrić. U toj sali zabranjeno je korištenje mobilnih telefona. Prije sastanka u posebne ih pretince odlažu čak i međunarodni posrednici Angelina Eichhorst i Matthew Palmer.

U petak popodne delegacijama SDA, NiP-a, SBB-a i NES-a, ponuđen je modificirani prijedlog HDZ-a BiH koji podrazumijeva elektorski način izbora članova Predsjedništva BiH. I to samo članova Predsjedništva iz Federacije BiH. U Republici Srpskoj bi ostao dosadašnji način izbora. Dakle, RS bi bila jedna izborna jedinica, dok bi Federacija, prema ovom prijedlogu bila podijeljena na deset izbornih jedinica koje bi davale određeni broj elektora, koji bi potom birali članove Predsjedništva BiH.

Članovi delegacija su preračunali. Primjenom ponuđenog modela, a gledajući rezultate posljednja tri izborna ciklusa, član Predsjedništva BiH bi uvijek bio kandidat HDZ-a BiH. Ali i to je Draganu Čoviću malo.

– HDZ BiH traži vrste takozvanih osigurača, pojašnjava sagovornik.

Prvi osigurač je – etnički prefiks. Drugi podrazumijeva takozvane plutajuće kantone. I na kraju, kao treći osigurač, HDZ predlaže da članove Predsjedništva iz Federacije potvrđuju delegati u Domu naroda BiH, odnosno u bošnjačkom i hrvatskom klubu.

To je, zapravo, prijedlog koji se nedavno pojavio u medijima i kojim se, praktično, garantira HDZ-ovom kandidatu izbor člana Predsjedništva BiH.

Prijedlog, prema informacijama medija, nije bio prihvatljiv liderima političkih partija iz Sarajeva. No, svi su bili spremni pristati na elektorski model pod jednim uslovom – smanjenje ovlasti Doma naroda Federacije.

– Ali Dragan Čović, zapravo, ne želi da razgovara o smanjenju nadležnosti Doma naroda FBiH, objašnjava sagovornik.

Tako je elektorski sistem propao. Na dnevni red je, potom, došao prijedlog o kojem je nedavno govorio lider SNSD-a Milorad Dodik. Nacionalni prefiksi bi ostali, ali bi pored nje pisalo i predstavnik ostalih. Recimo, u slučaju hrvatskog člana Predsjedništva BiH bi pisalo – Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ili ostalih.

Ali i tu opciju HDZ BiH ne prihvata.

Čovićevi zahtjevi – sve ili ništa pregovore o izmjenama Izbornog zakona vode u propast. Čak i međunarodni posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, za razliku od ranijih sastanaka, ne iskazuju više otvorenu podršku HDZ-u BiH. To se, dijelom može naslutiti i iz saopćenja za javnost Ambasade SAD-a koje je izdato u subotu popodne.

– Stručnost Venecijanske komisije u ovom procesu je neprocjenjiva, saopćili su iz Ambasade SAD-a, navodeći da „diskriminacija mora nestati kako bi BiH krenula dalje“.

Tokom ranijih pregovora HDZ BiH je otvoreno bio protiv stavova Venecijanske komisije. Izvori Istrage tvrde da se to ni sada nije značajno promijenilo.

U subotu popodne došlo je do dodatnog udaljavanja stavova. Sada su, tvrde naši sagovornici, upitne i izmjene koje regulišu tehnička pitanja u izbornom procesu. Jer HDZ bez onih političkih neće podržati bilo kakve druge izmjene Izbornog zakona.

Pregovori su nastavljeni u subotu, u 21 sat. Palmer i Eichhorst planiraju da delegacije za pregovaračkim stolom drže do kasno u noć. Onda će nastaviti u nedjelju ujutro. No, sve je izvjesnije da dogovora neće biti, piše Istraga.

IZVOR: www.oslobođenje.ba T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Humac
  #1 Humac 31 siječnja, 2022, 00:41

  Najzaslužniji za ovo što se događa Hrvatima u BiH je Zagreb i to HDZ i Tuđman a ne Jugokomunisti ili Osmanlija Mesić.Oni su bezumno poslije onakvog krvavog rata ukinili Hrvatsku republiku u BiH.Maloumnik to ne bi uradilo a kamo li normalan čovjek.Ja sam bio pod oružjem u BiH dok je bio rat u Hrvatskoj.Rat u BiH je izbio nekoliko mjeseci poslije.Dakle nismo se mobilizirali radi BiH nego radi RH.Preciznije Dubrovnika,Splita,Šibenika ili Zadra.Hrvatska nas je vojno pomagala dok je njoj gorilo pod zadnjicom a kad nije pljunula je na nas.I prodala naš teritorij Posavinu Srbima u zamjenu za Grahovo,Glamoč i Drvar kao osiguranje zaleđa Dalmacije.Kao i što je ostavljena na cjedilu Srednja Bosna gdje omjer lokalno bio tu negdje ali okolnog stanovništva je bio 12:1 za muslimane.Ni dolina Neretve nije uzeta iako se mogla uzeti i prvi i zadnji dan rata.Bitno je da je Zagreb dijelio Mostar prvo sa Srbima pa onda sa muslimanima pola pola.Iako ga je mogao uzeti čitavog.Jesu li Srbi dijelili Banjaluku s ostala dva naroda ili muslimani Sarajevo?Naivčine.Zašto Srbima nitko nije nametnuo izborni zakon kao Hrvatima?Jer oni imaju republiku a ne malu Jugoslaviju u vidu federacije koja sutra treba prerasti u velikonacionalni i velikodržavni Bošnjakistan.Izborni zakon nije promjenio Visoki predstavnik na svoju ruku nego instrukcijama Amerike,Britanije, Njemačke i Austrije,tih vrlih prijatelja Hrvata koji su im zabili nož u leđa.A sad kao Poncije Pilat podlo peru ruke i prave se da su neki posrednici u pregovorima oko izbornog zakona.Hrvati u BiH trebaju se okrenuti Rusiji.Putin i Lavrov su dobrodošli među Hrvate u BiH a ova Zapadna đubrad,Američko-Europske Osmanlije mogu od nas dobiti samo nogu zadnjicu.I reći im marš iz našega okupatori!Kad im je ponestalo kolonija u Svijetu pokušavaju ih napraviti na malim narodima u Europi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Mujo Basinac
  #2 Mujo Basinac 30 siječnja, 2022, 13:27

  Hocu reci ,nama nema salameta bez Hrvatske,oni nikad nisu pokazali mrznju prema nama,sluzbeno nikada,ali pojedinci su neiskljucivi,toga ce biti na obje strane sve dok se odnosi ne sazive na normale,pa kad se vidi da nam antagonizmi ne trebaju,vec suzivot.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Tonin
  #3 Tonin 30 siječnja, 2022, 09:33

  Rjesenje je vratitit HercegBosnu.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code