JOŠ JEDAN IZ PODRUM DIVIZIJE RATNIKE NEPRESTANO UČI PAMETI

JOŠ JEDAN IZ PODRUM DIVIZIJE RATNIKE NEPRESTANO UČI PAMETI

31. siječnja, 2021.

 

Ivo, kao što smo rekli, nije (s puškom u ruci) sudjelovao u stvaranju hrvatske države, ali je za to nakon rata napravio sjajnu karijeru. Čak ga je netko postavio i za veleposlanika (sic!) u Parizu, a on je, kako kažu, iznad pisaćeg stola i dalje držao sliku maršala Tita!

I takvi nam sada dijele lekcije iz povijesti!

Sramota je blaga riječ

Napisao: Mladen Pavković

Hrvatski (?) povjesničar Ivo Goldstein sa svakim svojim javnim nastupom pokazuje i dokazuje da je još u „trećem razredu osnovne“, tj. da ništa ili malo razumije, poglavito kad je u pitanju suvremena hrvatska povijest. Nu, to nije ništa novo, ako se zna da je njegov mentor prof. Miroslav Brandt (1914.-2002.), opisao u svojoj knjizi „Život sa suvremenicima“ i Goldsteinov rad ovim riječima: „Pokazalo se da temu dubinski uopće ne razumije, ali se veoma mnogo trudio da u časopisima objavljuje sitne priloge, da bi imao (kako bi sam govorio) što više publiciranih naslova. Neke od njih pokazivao mi je unaprijed, a kod jednog od njih ustanovio sam da u bilješkama navodi ne samo pisce i djela koje nije pročitao, nego i pisce koji ne postoje niti su ikada postojali. Na moj prigovor odgovorio je: „Tako to rade svi, pa zašto ne bih i ja!“. To mi je toga čovjeka  razotkrilo do kraja kao pripravna na falsificiranje i znanstveno nepoštenje,i ja sam digao ruke od njegova daljnjega znanstvenog razvitka“, poručio je Brandt (Wikipedija).

Javio se nakon 30 godina

Ovaj povjesničar čak je i sudski kažnjen jer je pisao uvredljiv osvrt na inače odličnu dokumentarnu seriju Antuna Vrdoljaka o Titu, prikazanu na HRT-u 2010. godine.

Ni tu očito nije puno shvatio o čemu je zapravo riječ, pa mu je sud morao ukazati na neznanja i propuste. Nu, nakon korone i potresa ponovno je aktualna tema o ustašama i partizanima, odnosno o pozdravu „Za dom spremni“, kojeg određena skupina ekstremnih ljevičara želi i zakonom zabraniti, bez obzira što je tu riječ o pozdravu iz 1991., a ne onom iz vremena II. svjetskog rata. Znaju to dobro razni goldsteini i slični, ali, kao i obično, preokreću lončiće.

Goldsteina Ivu sada su ponovno pitali (Večernji list, 30.1.2020.) što misli o ovoj temi, ali i o Križnim putovima i Bleiburgu.

Ovaj tzv. povjesničar smatra da „režim“, kako onaj iz 1991., tako i ovaj sada, „nema hrabrosti prelomiti stvar“ i zamjeriti se desničarima. Hvali predsjednika Republike što bježi s manifestacija gdje se pojavljuju grbovi HOS-a (iz 1991.!) itd. i tako redom.

Međutim, ipak je pravo pitanje – svih pitanja – gdje je bio i što je radio  1991.? Je li se priključio hrvatskim postrojbama, ili je jednostavno  dezertirao? Mogao je on i tada, kad su ginuli HOS-ovci s njihovim grbom, vikati da ga skinu, pa nije. Mogao je protestirati što su nas u vrijeme velikosrpske agresije (baš kao i danas) nazivali „ustašama“, pa nije.

Javio se nakon 30 godina!

On je znanstveni stručnjak i za Jasenovac, baš kao i za Seljačku bunu. On „zna“ da je u Jasenovcu ubijeno između 80.000 i 100.000 ljudi, muškaraca, žene i djece. To je isto tako kao da pogađa na sportskoj prognozi. 20 tisuća sim ili tam, kao da su to kokošja jaja, a ne ljudi od imena i prezimena.

Ivo zna da na Križnim putovima, odnosno Bleiburgu nisu ubijani „muškarci, žene i djeca“, jer je to, kako  veli, laž, pa preporučuje da oni koji govore i pišu o ovoj temi ipak moraju nešto i pročitati (samo ne ono što je on nadrobio, op.p.).

Kad ga se  pita: je li Križni put 1945. bio ratni zločin, on odgovara da je bio zločin, ali da je to (čujte sad ovo!)  bio „zločin protiv čovječnosti“, a da  je Jasenovac bio „zločin genocida“. To po njegovoj malenkosti znači da ovaj prvi  ne treba osuditi, već samo ovaj drugi, tim prije jer je „ustaški režim napravio nemjerljivo više zločina“.

Znači ovi (partizani) su napravili manje zločina, pa sad to  „vrhunski“ povjesničar, poput „apotekara“, stavlja „na vagu“ i odlučuje da jedne treba za to ubijati, a druge (valjda) nagraditi, bez obzira što  je zločin – zločin.

Sjajna karijera

Ivo, kao što smo rekli, nije (s puškom u ruci) sudjelovao u stvaranju hrvatske države, ali je za to nakon rata napravio sjajnu karijeru. Čak ga je netko postavio i za veleposlanika (sic!) u Parizu, a on je, kako kažu, iznad pisaćeg stola i dalje držao sliku maršala Tita!

I takvi nam sada dijele lekcije iz povijesti!

Sramota je blaga riječ.

Ako treba zabraniti „Za dom spremni“, onda još više to treba učiniti s  pokličem „Smrt fašizmu- sloboda narodu“. Naime, oni koji su nosili oznaku „Za dom spremni“ u Domovinskome ratu nisu napravili ni jedan zločin (!), a kolike su to učinili oni  oni koji su vikali partizanski pozdrav, i to ne samo za vrijeme II. svjetskog rata, već i nakon 1945.,kad su  svakome, a poglavito Hrvate, koje su tjerali na Križne putove ili u logore, od Golog otoka do Stare Gradiške, udarali pečat  da je fašist, terorist ili ubojica!

Ivo se toga ne sjeća jer se tada još nije ni rodio, a o hrvatskom osloboditeljskom Domovinskome ratu u kojem je sudjelovao u „podrum diviziji“ zna samo iz pričanja, umjesto da barem i o tome pročita neku dobru knjigu.

S obzirom da relativno često gostuje i u Beogradu (gdje sluša druge priče) ovaj se povjesničar, kako bi neki rekli, malo „pogubio“. T

 

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. FRANO-MARXISTA
    #1 FRANO-MARXISTA 28 veljače, 2021, 17:33

    TKO JE OVAJ KRIŽAR IZ KOPRIVNICE ,STEPINČEVSKI DUHOVNI I UMNI ĐUTURUM, UREDNIK PORTALA =TJEDNO,= MLADEN PAVKOVIČ,KOJI NAM FALETA SVOJE KRVOLOČNE DAVORIUJE.

    ON JOŠ ŽIVI U DEVEDSETIM, S’ PATRICAMA OKO VRATA ,TUĐMANOVOV I STEPINČEVOM SLIKOM NA STRŽNJICI,PRATI FALANGISTE ,PRAVI ZATUCANI KATOLIK STEPINČEVOG DUHA I NAUMA KAKVI SE POZANAJU SAMO IZ KRVOLOČNIH REVOLUCCIJA U KOJIMA SE UBIJAJU DRUGI I DRUGAČI , DAKLE KATOLIK .
    ON JE SMETNUO S’UMA DA SE KRIŽARSKI RAT U HRAVTSKOJ VODIO I ZAVRŠIO PO NAČELIMA ZLOČINAČKE ,KASTINSKE CRKVE ,PA SVE ŠTO NIJE PODLOŽNO ,PONIZNO, POSLUŠNO I ODANO SVETOJ MATERI CRKVI SU ONI KOJI NEMAJU PRAVO BIVSTVOVATI U KATOLIČKOJ STEPINČEVSKI ČISTOJ, TEOKRATSKOJ DRŽAVI,DINARSKIH TALIBANA, ALTAJSKO-MONGOLSKIH ,HIBRIDIZIRANIH HRAVATA ,IRANSKOG PORIJEKLA .
    TAKO SE DEVEDSETIH GODINA STVARALA NOVA ,ODNOSNO, REINKARNIRANA , NEKADAŠNJA ,QUISLINŠKA ,STEPINČEVA BOŽJA DRŽAVA ,KOJA JE PO PLANU SVETE ALIJANSE ,NA ČELU SA MAJKOM AMERIKOM I NJENIM PROTEKTORATOM , PONOVNO NACIZIRANOM NJEMAČKOM , NASILNO RUŠILA SOCIJALISTIČKI-SAMOUPRAVNO USTROJENE DRŽAVE NA BALKANU, A MEĐU KOJIMA JE BILA PRVA,DRŽAVA HRVATSKIH GRAĐANA. A OSNOVNI , GEOSTRATEŠKI PLAN BIJAŠE , NOVI RATNI POHOD NACH OSTEN ,ODNOSNO NA RUSIJU. ALI NA SREĆU TAJ SE POHOD NIJE U POTPUNOSTI OSTVARIO JER SU SE PRILIKE NA BALKANU ZAKOMPLICIRALE , NISU SE STVORILI UVJETI ,ONI KRIŽARSKO-KRVOLOČNI ,JER SU SE NARODI BALKANA PODIJELILI , PO ONOJ VEĆ RASKOLNIČKOJ CRTI ,SAD STROŽIJE NEGO SE PREDVIĐALO PLANOM SVETE ALIJANSE I STOŽERA VATIKANA. DAKLE ,NISU SE OSTVARILE ONE ,4O-GODIŠNJE PRIPREME KOJE SU BILE PROTEGNUTE NA SVA PODRUČJA DRUŠTVENOG ŽIVLJENJA, O ODIOZNOM KOMONIZMU KAO TOTALITARNOM ,KRVOLOČNOM SUSTAVU PROTIV KOJEG BI SE TREBALE UDRUŽITI SVE RELIGIJE ,AKO ŽELE ODRŽATI SVOJ KASTINSKI SUSTAV VLADANJA .
    I PLANIRANJE NACH OSTEN JE BILO ODGOĐENO ,A I MEĐURODNE PRILIKE SU SE PROMIJENILE TIČUĆI SE PLANIRANIH POHODA MAJKE AMERIKE I NJENOG KONKORDATSKOG SAVEZNIKA ,ZLOČINAČKOG VATIKANA. ALI JE HRVATSKA SOCIJALISTIČKA DRŽAVA , SA SVOJIM SAMOUPRAVNIM SUSTAVOM DRUŠTVENIH I PROIZVODNIH ODNOSA ,SRUŠENA U KRVI ,TOTALNO DEVATSIRANA I OPLJAČKANA OD TUĐMANOVIH FALANGI,ODNOSNO, SADA KAPTOLSKIH KRIŽARA,KOJI SU SVOJE UČEŠĆE U TOM KRVOLOČNOM RATU NAPLAČIVALI NA RAZNE NAČINE, U NATURI ,NOVČANO I PLJAČKOM. RAT SE ZAVRŠIO ,ALI NIJE UČINJENA POBJEDA NARODNOG POIMANJA DEMOKRACIJE I DRUŠTVENOG USTROJSTVA ODNOSA. RAT JE IMAO KARAKTER VJERSKOG ČIŠĆENJA HRVATSKE DRŽAVE OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH , A ZAVRŠIO NEUSPJEŠNO ,TIČUĆI SE ZLOČINAČKOG KAPTOLSKO TUĐMANOVOG PLANA ,PODJELE BOSNE SA SRBIJOM I FORMIRANJE DVIJU TEOKRATSKIH DRŽAVA NA BALKANU ,SRBIJE I HRVATSKE . ALI SU IPAK OSTALE VELIKE RAZVALINE U SVIJESTI NARODA NA OVIM PROSTORIMA . OSTALE SU PODJELE MEĐU NARODIMA ,MJEŠOVITO NASELJENIM NA OVIM PROSTORIMA ; OSTALE SU MATERIJALNE I DUHOVNE RAZVALINE ;OSTALE SU NEIZVJESNOSTI KOJE SE SVAKODNEVNO MANIFESTIRAJU KROZ BIJEDU ŽIVLJENJA ,PA SE NAROČITO ČESTO OGLAŠAVAJU REPOVI,POLITIČKIH I VJERSKIH ZATUCANIH KATOLIKA , MEĐU KOJIM SE POSEBNO AGRESIVNO OGLAŠAVA ,STEPINČEV KRIŽARČIĆ,EMASKULIRANOG MOZGIĆA ,A KRVOLOČNOG INSTIKTA , POŠTOVANI PAVKOVIĆ,KOJI SVAKODNEVNO PUNI PORTALE SVOJIM KATOLIČKO-USTAŠKIM ZATUCANIM POIMANJIMA DRUŠTVENIH ODNOSA ,JER ZA NJEGA POSTOJI HRVATSKA , DOMOVINA DINARSKIH TALIBANA ,POTOMAKA STEPINČEVIH KRIŽARA ,ALTAJSKO-MONGOLSKE PASMINE ,IRNSKIH HIBRIDIZIRANIH HRVATA .I SVI KOJI SU DRUGI I DRUGAČIJI TREBALI BI SE NAĆI U JADOVNU ,U JASENOCVCU ,ČAPLJINI ,GABELI ILI U DANICI GDJE BI ON SVAKO JUTRO UŽIVAO U OSVETI KAO NEKADA ,NJEGOVI PRECI. GOSPODIN PAVKOVIĆ,KRIŽARČIĆ ,USTAŠOIDNE NARAVI, NEĆE DA SVATI DA SU SE VREMENA PROMIJENILA , I DA NJEGOVO VJERNAUČKO POIMANJE HRVATSKE NIJE MOGUĆE OSTVARITI U 21-VOM STOLJEĆU ,MAKAR NJEGOVA NESRETNA SVIJEST STOLUJE NA STUPNJU OBIČNOG KRIŽARSKOG RAZUMA KOJI JE UVJEK SPREMAN NOGAMA GAZITI KORIJE HUMANOSTI..

    Odgovorite na ovaj komentar
  2. zdravko Has
    #2 zdravko Has 3 veljače, 2021, 15:27

    Bože mili, shvaća li više itko ovo piskaralo od Pavkovića ozbiljno. Dovoljno je samo malo analizirati njegove visokoumne uratke, pa da se vidi o kakvom je piskaralu riječ:
    1) Mogao je protestirati što su nas u vrijeme velikosrpske agresije (baš kao i danas) nazivali „ustašama“, … Ma tko je Pavkovića mogao zvati “ustašom” kada sa HOS-om nije imao veze. Bio je u HV-u.
    2) kolike su zločine učinili oni koji su vikali partizanski pozdrav, i to ne samo za vrijeme II. svjetskog rata,- za vrijeme II. svjetskog rata partizani su ubijali ustašku gamad, njemačke i talijanske vojnike i pripadnike nekih privatnih vojski. Dakle – nisu tada činili zločine.
    3) Ovo je vrh: “Ivo se toga ne sjeća jer se tada još nije ni rodio”. A Pavković, rođen 1951. se svega toga itekako dobro sjeća. Sve je on to osobno prošao.
    Eto, o kakvom se piskaralu radi.

    Odgovorite na ovaj komentar
    • mujo basinac
      mujo basinac 8 veljače, 2021, 00:32

      Partizani su terorizirali pučanstvo zato sto im nije donosilo hranu u šumu i ubijali one koji im se nisu htjeli pridruziti
      Ti si kontaminiran komesarskom propagandom.

      Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code