100 TISUĆA KUNA ZA NEOBJAVLJENI ROMAN

100 TISUĆA KUNA ZA NEOBJAVLJENI ROMAN

19. lipnja, 2014.

 

VBZ roman godine-14-2 Custom

Predstavljena ovogodišnja V.B.Z. –Tisak Media književna nagrada

 

 

Napisao: Zoran Simić

Izdavačka kuća V.B.Z. jedanaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Glavni sponzori nagrade su Tisak Media i Jana „voda s porukom“.

Najboljem romanu, koji u rukopisu pristigne na natječaj, bit će dodijeljena  V.B.Z. – Tisak Media književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000,00 kuna. Rok za slanje rukopisa na natječaj je 1. kolovoza 2014. godine, a rukopisi se predaju pod šifrom.

Tekst javnog natječaja s detaljnim propozicijama dostupan je na internetskim stranicama www.vbz.hr.

VRIJEME KRIZE

Upravo zato što je situacija u hrvatskom izdavaštvu danas gotovo katastrofalna, što smo suočeni s drastičnim smanjenjem prodaje, ubrzanim urušavanjem knjižarskog sustava, protjerivanjem kulturnih rubrika iz medija, gotovo potpunim nestankom književne kritike te gašenjem najvažnijih nagrada, smatramo da kao izdavač, koji je svojim izdanjima godinama sudjelovao u profiliranju hrvatske i regionalne književne scene, trebamo na svaki način poticati čitanje i pisanje, te graditi kulturne mehanizme koji je obnavljaju i ojačavaju. Stoga je V.B.Z., uz podršku Tisak Medije, najagilnijeg i najuspješnijeg knjižarskog lanca danas u Hrvatskoj, te podršku Jane „vode s porukom“, nakon dvogodišnje stanke odlučio ponovo raspisati natječaj za najbolji neobjavljeni roman. Vjerujemo da je u vremenu krize ova regionalna nagrada snažan način poticanja i pisanja i čitanja, te smo iznimno zadovoljni što smo u Tisak Mediji i Jani pronašli partnere koji razumiju njezinu važnost za ovaj kulturni prostor, te za uspostavljanje regionalnih književnih veza.   

DOSADAŠNJI DOBITNICI

Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. – 2010. godine bili su Josip Mlakić za roman Živi i mrtvi, Marinko Koščec za roman Wonderland i Jelena Marković za roman Escajg za teletinu, Davor Špišić za Koljivo, Nura Bazdulj-Hubijar za Kad je bio juli, Hrvoje Šalković za Pravi se da ovo nisi vidio, Svjetlana Gjoni za Nula Nemo, Predrag Crnković za Beograd za pokojnike, Dragan Pavelić za Proljeće u Karolinentalu, Aleksandar Novaković za roman Vođa, Ankica Tomić za Naročito ljeti.

Veselimo se što će se tom nizu uskoro pridružiti još jedno ime. T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code