MIŠKOVIĆEVO GRADILIŠTE U MIŠKOVIĆIMA I DALJE BEZ ZABRANE

MIŠKOVIĆEVO GRADILIŠTE U MIŠKOVIĆIMA I DALJE BEZ ZABRANE

5. prosinac, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

bez oznaka gradilišta Unatoč mnogim prijavama mještana još od 2014. godine investitor nesmetano obavlja radove jer nitko od nadležnih institucija, jednako kao i lokalne vlasti ne izlazi na očevid. Svi vide, a nitko ništa ne vidi!

Gradilište bez građevinskih dozvola, oznaka gradilišta, bahato ulazi u tuđe terene, miče međe. Investitor se zaigrao pa je uzurpirao i cijelo pomorsko dobro, jer tko njemu išta može. Jedina inspekcija koja je izašla na teren je pomorska inspekcija, ali unatoč zabrani investitor nastavlja s radovima jer tko je pomorska inspekcija da njemu zabranjuje radove

Tekst: SHZ Zadar

U Miškovićima na otoku Pagu, predsjednik NK Rijeka Damir Mišković gradi velebno zdanje na samoj obali. Velika kuća, zapravo bolje kazano vila s bazenom i nizom drugih građevina, dominira tim dijelom uvale, a gradilištem je obuhvaćen i sam obalni pojas uz more koji je betoniran i u potpunosti prilagođen budućem građevinskom kompleksu.

Mišković je porijeklom iz – Miškovića i najpoznatiji je u Hrvatskoj upravo po vođenju nogometnog kluba iz Rijeke, ali on je i uspješan poslovni čovjek koji je glavninu svoje profesionalne karijere ostvario u Nigeriji u sastavu talijanske tvrtke. Najbliži je suradnik Gabrielea Volpija, talijanskog biznismena kojeg mnogi doživljavaju kao stvarnoga vlasnika riječkog nogometnog kluba.

Još je prošle godine Damir Mišković privukao pažnju javnosti gradnjom velikog zdanja i to – zbog buke. Teški građevinski strojevi danonoćno su – od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati – izvodili radove, a po lokalnim komunalnim propisima takva je aktivnost strogo zabranjena tijekom ljetnih mjeseci zbog ometanja turista, pa je dio mještana otvoreno optužio Miškovića za ometanje sezone, pri čemu mu je lokalna vlast, očigledno, progledavala kroz prste.

Radovi su u međuvremenu privedeni kraju, a otvorena je i betonirana šetnica uz more. Zapravo, velebno imanje gradi Damirov otac Šime na kojega glasi titular vlasništva kuće i zemljišta. On se i na ploči ispred gradilišta navodi kao investitor projekta.

Osim terena koje su imali u svom vlasništvu, dobar dio zemljišta Miškovići su „okrupnili“ otkupom od susjeda, uglavnom svojih rođaka i prijatelja.

Investitor nije vlasnik cijele čestice

I nakon izlaska građevinske i pomorske inspekcije gradilište je i dalje bez zabrane. Zakon je samo jedan, ali sudeći po prijavama za ovo gradilište, nije jednak za sve. Nakon mnogih prijava, inspekcije napokon izlaze na teren i umjesto oznaka Zabrane, gradilište je širom otvoreno.

Gradilište je bez raznih dozvola, oznake gradilišta, uporabne dozvole… Do građevinske inspekcije se ne može, kažu da im se piše, iako se već napisalo dosta pritužbi, a hoće li se donijeti rješenje o zatvaranju ovog gradilišta ostaje pitanje kako i čime je investitor zadužio građevinsku inspekciju kada ne postupa po zakonu? Uništeno pomorsko dobro, raskopano gradilište bez oznake širom otvoreno.

Zakazano je ročište podnošenjem privremene mjere za zaštitu imovine i očevid na terenu, no tužitelji dan prije ročišta dobivaju odgodu ročišta. Koga briga što investitor i nije vlasnik cijele čestice, već je uz pomoć dva svjedoka predstavivši svoja dva brata kao nasljednike tuđeg djeda uz pomoć Općinskog suda u Pagu upisao zemljište. Zašto građevinska inspekcija štiti ovakve investitore i ne postupa po zakonu ili zakon tumači naopako?

Ogorčeni mještani

Unatoč mnogim prijavama mještana još od 2014. godine investitor nesmetano obavlja radove jer nitko od nadležnih institucija, jednako kao i lokalne vlasti ne izlazi na očevid. Svi vide, a nitko ništa ne vidi!

Gradilište bez građevinskih dozvola, oznaka gradilišta, bahato ulazi u tuđe terene, miče međe. Investitor se zaigrao pa je uzurpirao i cijelo pomorsko dobro, jer tko njemu išta može. Jedina inspekcija koja je izašla na teren je pomorska inspekcija, ali unatoč zabrani investitor nastavlja s radovima jer tko je pomorska inspekcija da njemu zabranjuje radove.

Ogorčeni mještani ponovno su se obratili institucijama i nakon dosta vremena opet postižu samo izlazak pomorske inspekcije.

Radovi se nastavljaju po gradilištu bez oznake, zaštite na radu – radi se danonoćno i odjednom spremanje, čišćenje gradilišta i radnici nestaju jer prema informaciji najavljen je dolazak građevinske inspekcije koja se napokon udostojila izaći na uviđaj. Lokalna zajednica ništa ne vidi i ne zna, kazne se ne naplaćuju.

Još 2013. godine Srećko Mišković je navodio kako je izgrađena šetnica u mjestu Miškovići spajanjem induvidualnih mandraća i mulića koji su nicali ispred svake kuće. Kao predstavniku odbora za uređenje Miškovića trebalo mu je biti poznato da je pomorsko dobro zaštićeno, a ako su već sve kuće koje su se tu nalazile imale izgrađene muliće i mandrače kako je moguće da je u izgradnju šetnice uloženo 378.730,00 kuna i dječje igralište, samo nije poznato gdje se isto nalazi.

Prema informacijama, bilo je bezbroj prijava, ali te prijave ostaju u ladicama ili su završile u košu. Investitor se svaki dan sve više širi.

Uz pomoć lokalnih vlasti i svojim vezama po institucijama, investitor gradi i gradi, više ni ne zna što bi gradio, valjda se u krađama osjeća dobro.

Nikog ne bi bilo briga da je to čovjek stekao svojim radom i da se ne radi o državnoj imovini. Čestice se upisuju uz pomoć dva svjedoka, pa se sve to lijepo legalizira i bahato prisvaja.

Kako kaže, radi se za starost, kao da je u cvijetu mladosti, a lokalne vlasti mu se dive i kažu kako je on dobar čovjek. U čemu? Je li otimanje dobrobit i napredak sela? Ili na ovom području važi ona uzmi i uništi sve dok možeš!

 Arhitektica i inspektor su bračni par

Cijelo vrijeme ovo gradilište pokriva oznaka samo za dio kuće dok je stvarnost nevjerovatna kao i sam invenstitor. Zanimljivo je kako građevinska inspekcija ne reagira za uništavanje pomorskog dobra i svih ostalih radova na tom gradilištu koje se odvijaju bez dozvola i vlasništva.

Upornošću s prijavama, sa gradilišta se uklanja oznaka jer na toj oznaci stoji kao građevinski arhitekt gospođa Branka Damjanić supruga građevinskog inspektora Borislava Damjanića, koji su često viđani na gradilištu. Samo uklanjanje oznake ukazuje njezinu pravovaljanost.

Prijavom pomorske inspekcije jer je uništeno cijelo pomorsko dobro na tom dijelu, investitor ostaje izvan događaja i izvođaču „Teh gradnji“ zabranjuju se radovi iako se i dalje radi.

Na gradilištu još uvijek rade radnici „Teh gradnje“ i razni drugi, žuri se sa radovima, a lokalne  vlasti podilaze investitoru do te mjere da mu grade cestu do njegove čestice jer ista nema ni prilaz.

Pitaju se mnogi s čim ih je investitor zadužio da mu toliko podilaze, uništena obala pokazuje sliku svega, a pogotovo izgrađene šahte na samoj obali.

Priča se o bogatstvu, a gdje je to bogatstvo kad jedna siromašna lokalna samouprava još pomaže ovakvog investitora. T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Black Jack
    #1 Black Jack 13 prosinac, 2016, 14:00

    Kada Mafija ima svoju Državu.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.