ZEMLJA KUKAVNIH LJUDI

ZEMLJA KUKAVNIH LJUDI

28. svibnja, 2013.

 

Piše: Saša Radović

 

HRT objavljuje da Hrvatsku zovu Apsurdistan! Istra je dio Hrvatske pa je možemo nazvati, Mali Apsurdistan. Župan tog zelenog poluotoka dva desetljeća čvrsto drži vlast. Uspješno posluje i proširuje svoju latifundiju. Njegovi pobočnici koriste poznatu istrijansku shemu, jeftino kupljenu zemlju pretvaraju u gradilišta – i prodaju! Lokalni čelnici protuzakonito dižu plaće sebi i svojima. Korupcija, nepotizam, deal s kriminalnim miljeom! IDS-ova elita živi hedonistički i puni svoje bankovne račune. S druge strane, istarski puk grca na rubu egzistencije, a dio puka i preko ruba egzistencije. No, golema većina pokorno izlazi na izbore i daje glasove svojim gospodarima. Apsurd!

Apsurd je najviši oblik nepravde, ali mi živimo u Malom Apsurdistanu, zemlji kukavnih ljudi. Stišćemo zube, grizemo se, ali ponizno spuštamo glavu i – šutimo! Umjesto da lopovu glasno kažemo da je lopov i da mu uzmemo ono što nam je ukrao – zaokružujemo listić Valtera Flega za župana. Žalosno, apsurdno ali istinito! Taj mali lopov ukrao je meni i Vama iz džepa 136.000 kuna. To je naš novac – nije ničiji! Malo, minorno u odnosu na uobičajene političke milijardske krađe – ali ambiciozni magistar Valter Flego krade! To je neosporno, evidentirano po Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave koja je provela nadzor. Da imamo pošteno, nekorumpirano sudstvo, tužio bih ga i tražio da mi vrati ukradeno.

MEGA PROVIZIJA, KORUPCIJA, KRIMINAL

U ovoj temi apsurda u Malom Apsurdistanu, Valter Flego ipak je tek minorni, sporedni lik u surovom igrokazu o mega kriminalu na zelenim poluotoku. Glavna uloga i režija u tom horroru pripada Ivanu Jakovčiću. Dugogodišnji učenik Franje Tuđmana i Ive Sanadera akumulirao je znanja udbaške škole i krim miljea. Crna saga, duga dva desetljeća, dovoljno je poznata javnosti tako da nabrajanje istarskih mega afera nije potrebno. Dovoljno je reći da je u svakoj milijunskoj aferi (čitaj; korupcija, provizija, kriminal…), pa i milijardskoj (afera Hypo!) glavnu riječ vodio Jakovčić. Zato ni malo ne začuđuje da može sa smiješkom svaki mjesec odvajati s računa nekoliko desetaka tisuća kuna za kreditne otplate. 

Ono što naš puk ne vidi pokraj zdravih očiju, jest činjenica da nije samo Jakovčić kapitalni krivac za devastaciju Istre, obale i bivšeg parka prirode Brijuni, te za nezakonito bogaćenje. Iza svega stoji Državni odvjetnik Mladen Bajić koji je svojim programiranim nedjelovanjem (svjesnim zatvaranjem očiju!) dozvolio nevjerojatnu eskalaciju kriminala i ulaz crnog kapitala u Istru. Apsurd i vrhunac gaženja svih zakonskih i moralnih norma, njegova je zaštita mega afere Hypo. Opsežna dokumentacija o toj milijardskoj pljački, ali i o drugim aferama, godinama skuplja prašinu na policama DORH-a u nekom mračnom podrumu.

Vrč ide na vodu dok se ne razbije. Jakovčiću, majstoru političkih malverzacija u stvaranju čvrste jezgre temeljene na interesnim i rodjačkim vezama (zrmani), jasno je da slijedi budući kazneni progon. Izgubio je kriterije, pohlepa je prevladala i kod njega i kod njegovih suradnika. Počele su se spominjati afere. IDS-ov model pretvaranja šuma i obale u građevinske parcele dobio je zastrašujuće dimenzije. Načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić klasičan je primjer korupcije i zlouporabe službene dužnosti na IDS-ov način. Kupio je zemlju za 1 kunu po kvadratom metru, pa na toj pustopoljini „napravio“ dvadesetak gradilišta. Zarada, 8 milijuna kuna! IDS-ov ministar Veljko Ostojić također je ušao u shemu, iskoristio položaj i promijenio namjenu jeftino kupljene zemlje. Zaradio je 24 milijuna. Ima toga još i koš! Pretvarajući šume u golf terene, Jakovčić je shemu uveo i u Crkvu. U aferi Dajla, zavrtjelo se cca 500 milijuna. Na vidjelo izlaze konkretni podaci o „nemogućem“ Jakovčićevom vraćanju kredita, o sukobu interesa, sokovima Gineta koje nitko ne pije, o  partnerstvu s Todorićem…

Velika kula od karata počela se rušiti. Pojavljuje se i frakcija nezadovoljnih u stranci, onih koji se nisu dovoljno „ogrebli“. Veliki šef je u problemima. I vrapci na granama znaju da Bajićev nestanak sa scene mora rezultirati istragama i konfiskacijama nezakonitog stečenog kapitala. Realna je perspektiva Jakovčićevog feuda „Sv. Juraj“, ali i ostale njegove imovine – konfiskacija.

JAKOVČIĆEV KLAN

Poslušan, mlad, Valter Flego kao župan, možda je dobra prilika, možda dobra zaštita?! Predsjednik njegove stranke, Jakovčić, imat će kontrolu, znat će što se događa, moći će utjecati… Valter Flego sasvim je sigurno veliki dužnik Ivana Jakovčića, ne samo za skupu izbornu kampanju, nego i za podršku velikog šefovog klana koji je još uvijek respektabilan. No, Flego bi mogao teško razočarati svoga mentora.

Uz direktno zavlačenje ruke u naš džep i sitnu „krađicu“ od 136.000 kuna Flego je iskazao i krajnju bezobzirnost. Izjavio je „da se nada da će se Ministarstvo uprave suzdržati od daljnjeg uplitanja u izborni proces“! Arogantno, bezobrazno! Ministarstvo mu treba omogućiti da i dalje krade!

Takvo nepoštovanje bontona, nepoštovanje svojih građana i zakona – presedan je čak i u moralno posrnulom Malom Apsurdistanu. Flego je ovim svojim potezom dokazao svoj magisterij u IDS-u, može krasti i mirno se smiješiti s izbornih plakata bez ikakve grižnje savjesti! S takvim moralnim predispozicijama, Valter Flego mogao bi okrenuti leđa Jakovčiću. Ako sjedne na fotelju župana moglo bi se dogoditi da zaboravi obećanja i da se odbije od „sise“. Potrebna pomoć da se Jakovčić „instalira“ na mjesto ravnatelja budućeg Centra za EU u Balama, mogla bi izostati.

Drugi krug lokalnih izbora u Istri mogao bi postati još jedan apsurd – ukoliko svekoliki istarski puk zatvori oči i malog kradljivca našeg zajedničkog novca, Valtera Flegu – izabere za župana. Prestat će sitne krađe, nastavit će se crna saga o velikim lopovima i velikim krađama!

Premantura 23.5.2013.                                                                Saša Radović T

 

10 komentara

Uskoči u raspravu
 1. hipokrizija
  #1 hipokrizija 6 lipnja, 2013, 08:12

  Communist until you get rich. Feminist until you get married. Atheist until the airplane starts falling.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. zen
  #2 zen 4 lipnja, 2013, 20:21

  Bandic upravlja mnogo vecim kapitalom od Milanovica i Karamarka zajedno!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. nibbana
  #3 nibbana 31 svibnja, 2013, 14:34

  Dođe tako vrijeme kad pametan zašuti, budala progovori a fukara se obogati …

  Ivo Andrić

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Brahman
  #4 Brahman 31 svibnja, 2013, 08:49

  A kad bi Istrom vladala talijanaška & četničko-orjunaška bulumenta (predvođena Kajinom) onda bi ti “to” bilo OK?

  Eee moj Saša, gdje je sada ljubav naša?!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. zen
  #5 zen 30 svibnja, 2013, 20:04

  neki Romi kažu: ne broji nikad tuđe pare i ne jeb* svoju ženu – već obratno. 🙂
  Pozdravi i tvog Burduša (Mesića) koji još uvijek ne razlikuje Prave od navrnutih “židova”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. zen
  #6 zen 30 svibnja, 2013, 19:50

  Da bi znao (dobro) hodati – prvo moraš puzati … 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Saša Radović
  #7 Saša Radović 30 svibnja, 2013, 18:01

  volim med, ali ne volim ponizno lizati ruke gospodarima-lopovima!

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. zen
  #8 zen 30 svibnja, 2013, 16:20

  Saša,

  ako želiš lizat med – ne mlati po košnicama …

  pozdrav Sanji.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code