ŽELIMO UGODAN BORAVAK U NAPAĆENOJ I PONOSNOJ ZEMLJI

ŽELIMO UGODAN BORAVAK U NAPAĆENOJ I PONOSNOJ ZEMLJI

6. lipnja, 2015.

www-dw-de

Spremno 30 tisuća malih i tisuću velikih hostija

Priredio: Franjo Dobrović

“Sa zadovoljstvom dočekujemo papu u cijeloj BiH, a posebno se ta atmosfera može vidjeti u Sarajevu. Papa će provesti jedanaest sati na lokacijama u Sarajevu, a one su spremne za sadržaje. Siguran sam da smo stvorili sigurnosne i tehničke pretpostavke i da neće biti većih organizacijskih problema. Sveti otac i njegova poruka ‘Mir vama’ unose posebno raspoloženje među ljude koji će ga dočekati na njegovoj trasi kretanja”, rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Istakao je da ne uočava nijedan propust u organizaciji, te zamolio sve medije da prenesu raspoloženje ljudi tokom sutrašnjeg dana u svijet, istaknuvši da je ovo globalni i historijski događaj.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zahvalio se svim učesnicima, organizatorima, saradnicima i donatorima, a posebno medijima koji su prikazali pozitivnu klimu koja se može osjetiti u Sarajevu, cijeloj BiH i svijetu putem izvještaja.

Zatvorenici u Zenici napravili kutiju za Bibliju

Riječ je i ovaj put o drvorezbarskom djelu koje je zapravo prigodna kutija za Bibliju.

Unutar kutije stoji napisano: “Dragom papi Franji, želimo dug život, da nam bude zdrav i da i dalje sa sobom nosi mir, ljubav i toplu Božiju riječ gdje god dođe. Svojim dolaskom u Bosnu i Hercegovinu ispunili ste i naša srca srećom i ljubavlju, kao i još jačom vjerom u Boga bez obzira na vjeroispovijest i nacionalnost. Želimo Vam sretan boravak u našoj napaćenoj, ali ponosnoj zemlji. Osuđenici KPZ Zenica”.

Dar je stigao poštom i preuzeo ga je osobno kardinal Puljić. I ovaj dar će, zajedno s prethodnim darom izrezbarene “Posljednje večere” koji je također stigao iz KPZ Zenica, biti uručen papi Franji prigodom njegova posjeta BiH u Apostolskoj nuncijaturi u BiH.

U ovu kutiju vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić stavio je i jedan primjerak Biblije na hrvatskom jeziku, koju je preveo njegov prethodnik na nadbiskupskoj stolici dr. Ivan Evanđelist Šarić (1871.-1960.).

Kao što je poznato, papa Franjo ima posebne prijateljske osjećaje za osobe koje su u zatvoru, tako da će mu ovaj prekrasni dar sigurno puno značiti.

Nedavno je u jednom intervjuu za argentinski dnevnik La Voz del Pueblo, govoreći o zatvorenicima, rekao da se gane posjećujući osobe koje su u zatvoru, jer u tom trenutku razmišlja kako niko ne može biti siguran da nikada neće završiti u zatvoru, javlja KTA.

30 tisuća hostija iz Kiseljaka

Poziv na izradu toga ruha uputio je redovničkim zajednicama iz BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, na završetku godine posvećene redovništvu. Odnosilo se to na zajednice koje imaju vlastite radionice za izradu liturgijskog ruha.

Odazvale su se pozivu redovnice – Školske sestre franjevke iz Bosne, sestra Marica Čičak iz Livna, sestra Ljilja Pehar iz Mostara i iz Sarajeva sestra Laureta Čagelj iz družbe Kćeri Božije ljubavi.

Nakon razgovora o sadržaju, izgledu, izboru i nabavci materijala pristupilo se, prema mogućnosti i opremljenosti radionica, raspodjeli cjelokupnog posla izrade misnica sa štolama za papu Franju i dvadesetak suslavitelja, kao i stotinu štola koje će se prije euharistijskog slavlja moći nabaviti u sakristijama za svećenike.

Misnicu za papu Franju i drugih dvadeset misnica za uži krug suslavitelja izradile su u Mostaru hercegovačka Školska sestra franjevka sestra Ljilja Pehar, sestra Elizabeta Soldo, sestra Matilda Parlain i Jadranka Vlašić.

Štole su uz pomoć susestara izradile bosanska Školska sestra franjevka s. Marica Čičak iz Livna i sestra družbe Kćeri Božije ljubavi Laureta Čagelj iz Sarajeva.

Školske sestre franjevke iz Hercegovine pripremile su i darivale misnicu za papu i 21 naglavnik za kardinale i bh. nadbiskupe i biskupe.

Sestre Kćeri Božije ljubavi s Banjskog Brijega u Sarajevu pripremile su i darovale naglavnik, albu i pojas za papu, 40 kaležnjaka, 20 pala i veliki corporal, dok su Školske sestre franjevke iz Bosne pripremile i darovale 50 štola.

Sestre klarise iz Brestovskog kod Kiseljaka u središnjoj Bosni (Vrhbosanska nadbiskupija) pripremile su 30.000 malih, 1.000 velikih i 10 većih hostija, dok su isti broj hostija također pripremile i Školske sestre franjevke iz Gornje Tramošnice kod Gradačca u Bosanskoj Posavini (Vrhbosanska nadbiskupija).

Misno vino za euharistijsko slavlje s Papom za pretvorbu i pričest Svetog oca, kardinala, nadbiskupa, biskupa, pomoćnih biskupa, provincijala, raznih izaslanika i svećenika suslavitelja poklonile su hercegovačke biskupije Mostarsko-Duvanjska i Trebinjsko-Mrkanska, te Banjalučka biskupija.T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code