ZBIRNO IZVJEŠĆE 10. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 10. KOLA PRVE HNL

30. rujna, 2014.

scoria-BelupoNKSlven

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 10. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja

NK SLAVEN BELUPO – GNK DINAMO 0 : 0

Utakmica 10. kola Prve HNL odigrana 27. rujna 2014. u 16.00 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici. Susret je odigran pred oko 3000 gledatelja, od čega oko 300 BBB (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo), koji su jedini organizirano navijali tijekom cijele utakmice. Prije samog početka utakmice službeni spiker je pozvao na fer i korektno navijanje, te upozorio navijače da će svako rasističko, homofobno ili drugo nekorektno navijanje, rezultirati pražnjenjem tribine na kojoj bi se nalazili takvi navijači. U prvom poluvremenu, odnosno u 23. minuti, nakon skandiranja „Mamiću,Cigane“, službeni spiker ih je upozorio da će biti udaljeni sa stadiona ako nastave takvim navijanjem. U 51. minuti bacili su jednu petardu, a u 65-oj baklju i petardu. U 81. minuti pjevaju „Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave’ i „Mamiću, Cigane“. Ovaj put izostaje reakcija službenih osoba, ali nakon nekog vremena prestaju sa skandiranjem i do kraja više ne prave incidente.

NK ISTRA 1961 – HNK HAJDUK 0 : 2

Utakmica 10. kola Prve HNL, odigrana 28.rujna 2014. u Puli na stadionu „Aldo Drosina“ u 19.00 sati. Na pulskom se stadionu okupilo se preko 4.000 tisuće gledatelja, pri čemu su se isticali pripadnici Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk), njih oko 500, dok je Demona (navijačka skupina NK Istra 1961.)bilo nešto manje. Utakmica je protekla u korektnom ozračju. Zabilježilo smo nekoliko ispada poput onoga u 28. minuti kada su gledatelji pojedinačno vikali „majmune“ tamnoputom igraču Hajduka Kouassiju, isprovocirani njegovim simuliranjem teže povrede. U razmaku između 46. i 48. minute Torcida je ubacila jednu bengalku na teren, a dvije su zapaljene u gledalištu. Od 68. do 82. minute u nekolko navrata Torcida skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i „Cigani, Cigani!“.

U 72. minuti navijači Istre (Demoni) na svom su dijelu gledališta zapalili 3 bengalke. Valja napomenuti da nije bilo transparenata neprihvatljiva sadržaja. Osiguranje, redarska služba i vatrogasci, bili su na potrebnoj razini.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednikT

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code