ZBIRNO IZVJEŠĆE 6. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 6. KOLA PRVE HNL

20. kolovoza, 2013.
armada.foto

Promatrači HHO-a pratili su utakmice 6. kola HNL i zabilježili sljedeća događanja.

GNK Dinamo – NK Lokomotiva  2 : 1

Zagrebački derbi odigran je u subotu 17. kolovoza 2013. u 19h na stadionu u Kranjčevićevoj, pred oko 4.500 gledatelja, od čega oko 150 pripadnika Bad Blue Boysa (navijačka skupina koja sebe predstavlja navijačima . Već u 12. minuti počeli svojim poznatim rasističkim skandiranjem „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, što su ponavljali po nekoliko puta u 33., 56., 57., 63., 67., 69., 70., 83. minuti. U 84. minuti BBB pjevaju „Pijemo pelina, pušimo trave, najviše volimo Mamića bez glave“. U zadnjoj minuti utakmice homofobno skandiranje „HNS pederi nogomet ste sjebali“. Interesantan je detalj zabilježili smo u 23. minuti. Policija je opkolila s lijeve i desne, kao i s gornje strane, navijače BBB-a, od kojih su bili udaljeni svega 2-3 metra. U 51. minuti, kad su BBB upalili jednu baklju, policajac je stajao na metar-dva od počinitelja, ali nije reagirao. Na kraju 1. poluvremena BBB skandiraju „Vukovar, Vukovar“, a nakon toga „Ubij, ubij Srbina“. Isto se ponovilo i na kraju 2. poluvremena. Policija nije reagirala niti na jedan, niti na drugi šovinistički ispad, koji predstavlja kazneno djelo nacionalne i vjerske mržnje po Kaznenom zakonu Republike Hrvatske.

Postavlja se pitanje zašto su interventni policajci uopće opkolili skupinu BBB-a!? Takvim odnosom njihovo pojavljivanje djelovalo je više kao folklor..

HNK Rijeka – RNK Split 1 : 1

Utakmica je odigrana subotu 17. kolovoza 2013. u 21h na stadionu Kantrida u Rijeci, pred oko 6.000

gledatelja od čega oko 2.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka). Već od 15. minute Armada skandira nogometašima iz Splita „Tovarske pičke“ i „Ubi, ubi tovara“ i tako  nekoliko puta do kraja utakmice. (20., 24., 66.). U 15. minuti, prvo Armada, a potom i ostatak gledališta, skandira „Cigani, cigani“ što se ponavlja i u 17. minuti, a poklici su upućeni sucima zbog dosuđenog jedanesterca protiv HNK Rijeke. U 18. minuti skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što se ponavlja i u 52. minuti, te pri kraju same utakmice.  Treneru Splita Stanku Mršiću i 31. i 32. minuti Armada skandira „Stanko pederu“. U 26. minuti sa središnje tribine na tartan stazu lete upaljači, te nekoliko boca s vodom.

Zbog nekoliko „agresivnih“ navijača koji su bacali boce na tartan stazu, na središnjem dijelu tribine, pojavilo se 5-6 interventnih policajaca. U 86. minuti i na sjevernoj tribini publika baca nekoliko boca na tartan stazu, a nakon crvenog kartona, kojeg je dobio kapetan RNK Splita Ivica Križanac, publika skandira Ubij, ubij, tovara“ i „Cigani, Cigani“.

Nakon press konferencije, koja je uslijedila po završetku susreta, trenera Splićana, Stanka Mršića, da bi izbjegao bijes nekolicine navijača, policija prati do izlaska sa stadiona.

HNK Hajduk – NK Slaven Belupo 1 : 0

U Splitu je 18. kolovoza 2013. u 19h na stadionu Poljud, u nazočnosti oko 12.000 gledatelja, među kojima  je bilo blizu 2.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), odigrana je utakmica između HNK  Hajduka i NK Slaven Belupa. Veći dio utakmice protekao je u standardnom navijačkom dfekoru i uz pjevanje pjesama. Baklje su bacane u nekoliko navrata u 11.,25.,46. minuti, te nekih pet-šest u 65. minuti.  Nijedna nije, međutim, bačena preko ograde igrališta. Početkom drugog poluvremena počinje neugodno i šovinističko skandiranje, očito kao reakcija na događanja u Vukovoru na utakmicama Europskog prvenstva u košarci za juniorke. Tom su prilikom izvikivane parole „Ovo je Srbija“, te istaknut transparent s ćirilićnim napisom „Vukovar“. Torcida u 53. minuti uzvikuje „Ubij, ubij Srbina“, te „Srbe na vrbe“, što ponavljaju i u 67. minuti uz dodatak „Ajmo, ustaše“. Nakon toga u 83-oj minuti uslijedilo je „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, uz dodatak „Mamiću, Cigane“.

Torcida je sa “sjevera” do 60. minute uobičajeno, glasno i bez prestanka, bodrila Hajduka, no onda su ničim izazvani počeli izvikivati nacionalističke parole, pune mržnje i poziva na ubijanje. Najprije su uz nekoliko bengalki podigli transparent “Milicija čuva svoje” (?!), zatim već uobičajeno “Hrvatska policija, mito i korupcija”, te na kraju i – “Ubij Srbina”. Na ovo posljednje potaknuli su i gledatelje s istočne tribine, koji su se uključili u skandiranje. Vidjet ćemo hoće li Hajduk ovaj put biti prijavljen zbog ovakova skandiranja.

NK Osijek – NK Istra 1961. 1 : 3

U Osijeku je 18. kolovoza 2013. u 21h, na stadionu u Gradskom vrtu, pred oko 1.500 gledatelja, od čega 150 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka) i 50-ak Demona (navijačka skupina NK Istra) odigrana utakmica između NK Osijeka i NK Istre. Utakmica je odigrana u relativno mirnoj atmosferi koju je poremtila baklja Kohorte u 30. minuti, dok su Demoni svoje 4 baklje zapalili u 70. minuti.

U 35. i 36. minuti Kohorta i Demoni zajednički skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“,  što je ostatak publike popratio pljeskom. Demoni u 75. i 80. minuti skandiraju seskističku poruku „Jebo vas sudac“.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code