U AUTOBUSU NAVIJAČA RIJEKE PRONAŠLI DROGU, PIŠTOLJ I BEJZBOL PALICE

U AUTOBUSU NAVIJAČA RIJEKE PRONAŠLI DROGU, PIŠTOLJ I BEJZBOL PALICE

31. listopada, 2014.

Foto-Sergej-DRECHSLER multimedia gallery full Custom
U
okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 1/8 Hrvatskoga nogometnog kupa, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

NK GOŠK – NK RIJEKA

Utakmica osmine finala hrvatskog kupa održana je na stadionu Gorska, na Lapadu, 29.10.2014., pred oko 1.500 gledatelja, od čega 50-ak navijača navijačke skupine GOŠK-a. Utakmica je prošla u relativno sportskoj atmosferi, osim što su navijači GOŠK-a u 5. minuti, zatim u 69. i 90. minuti skandirali: „Šugava Rijeko, smrdljive grade, pobit ću pola tvoje Armade“, te Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“. U 18. min. skandirali su i „Riječke pičkice“.

Valja napomenuti da navijača Armade nije bilo na stadionu, i postavilo se pitanje što je uzrok tomu?

Promatrač HHO-a je putujući iz pravca Splita prema Dubrovniku, na graničnom prijelazu kod Neuma, zatekao skupinu navijača Rijeke u bijelom autobusu. Prilikom pretresa autobusa policija je pronašla određenu količinu bejzobol palica i drogu. Ova je informacija potvrđena iz visokog izvora u MUP-u. Isti izvor nije nam mogao potvrditi  je li istina da je kod riječkih navijača pronađen i jedan pištolj, što se moglo čuti iz visokog izvora na stadionu GOŠK-a. Navijači Armade vraćeni su sa granice i nije im dopušten dolazak na stadion. Prema procjenama visokog izvora u MUP-u pretpostavlja se da su navijači Armade imali dogovoren međusobni obračun s navijačima Torcide prilikom povratka s utakmice.

NK OPATIJA – GNK DINAMO 1 : 4

Utakmica osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa, odigrana u srijedu, 29. listopada 2014. u 14.00 sati

Na malenom stadionu NK Opatije okupilo se preko 700 gledatelja da podrže svoj klub u susretu s prvakom Hrvatske. Iako se očekivao značajniji broj BBB-a, njih se na opatijskom stadionu okupilo jedva dvadesetak, a dio se je ostao izvan ograde, pa se povremeno moglo, doduše nejasno, čuti njihovo uzvikivanje. Sigurnosne su mjere bili kao da se igra utakmica visokog rizika, pa su policijske ophodnje primijećene na više mjesta duž autoputa prema Rijeci, a kod naplatnih kućica na Grobniku bilo je desetak policijskih kombija. Slična se slika ukazivala na svakom većem raskrižju, na kojem je obvezno stajalo policijsko vozilo.

Sama utakmica protekla je u sportskoj atmosferi. Tak u nekoliko navrata domaći su navijači, iziritirani nekim odlukama suca, iskočili iz okvira sportskog navijanja. Jedna grupica, njih deset-petnaest, takve je odluke popratila uglavnom psovkama Zdravku Mamiću, a na samom kraju, u 90-oj minuti iziritirani su gledatelji skandirali sucima i Dinamovim igračima „Cigani, Cigani“, uz uobičajeno „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 25. minuti ta manja grupica skandirala je „Mamiću, Mamiću, govno jedno smrdljivo, pičko četnička, mi te mrzimo….“, a u dva navrata čula se ona ružna Armadina interpretacija pjesme „Novih fosila“ „Kako je dobro jebati te opet…“.

NK NOVIGRAD – HNK HAJDUK 2:3

Utakmica osmine Hrvatskog nogometnog kupa odigrana 29.10.2014. u 14 sati,

pred oko 3.000 gledatelja, a pripadnika Torcide okupilo se oko 600 na izdvojenim tribinama.

Osiguranje, policija, vatrogasci, redari – svi prisutni.

Ozvučenje loše, semafor neprimijećen.

Fer utakmica. Torcida korektno navijala za Hajduk.

Manja grupa domaćih navijača stalno je skandirala. U drugom poluvremenu i neprimjereno. Poslije sudačkih odluka ta grupa skandirala je “Sudac pederu!” (50., 60. i 65. minuta).

Poslije grubog nasrtaja Hajdukova igrača Vukovića, ista grupa navijača skandirala “Ovo je Istra!” i “Hrvatske pičke” (76 minuta).

Tamnoputom igraču Hajduka jedan gledalac s terase susjedne kuće (do igrališta) više puta je dobacivao: Negro i Ebola.

Primijećeno je točenje piva na više štandova izvan igrališta koje se moglo lako unijeti u gledalište.

Incidenata nije bilo.

NK SPLIT – NK OSIJEK 2 : 0

Utakmica osmine finala hrvatskog kupa održana je u Splitu, na stadionu Park mladeži, dana 29.10.2014., pred oko 300 gledatelja. Utakmica je protekla u korektnoj navijačkoj atmosferi.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednikT

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code