ZBIRNO IZVJEŠĆE 24. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 24. KOLA PRVE HNL

3. ožujka, 2014.

leko 150.c59e67ce5f145c937bec83066aaff0551

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkog nasiljapromatrači HHO-a pratili su utakmice 24. kola Prve HNL, te zaostalu utakmicu 21. kola Prve  HNL  i zabilježili sljedeća događanja:

HNK RijekaGNK Dinamo 2 : 2

Odgođena utakmica 21. kola odigrana u Rijeci, na stadionu  Kantrida pred oko  8.000 gledatelja, od kojih 1.500 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), te  tristotinjak članova Bad Blue Boysa (grupa koja se naziva navijačima GNK Dinama).

Prije početka utakmice na teren, u samo igralište je sa stijena Kantride pala baklja , a Armada se oglasila s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, dok su istovremeno BBB počeli sa skandiranjem „Mamiću Cigane odlazi iz svetinje“ što su nastavili tijekom cijele utakmice u različitim varijacijama. Armada u 11.,17. i 28. minuti skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 28-oj  Armada pali tri baklje i baca jednu petardu, te istovremeno, zajedno s BBB, skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. BBB nastavljaju s „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, a u 29. minuti Armada ispaljuje jedan topovski udar, pale četri baklje, a BBB viču „Tučemo policiju, ko šugave pse“. U 30. minuti Armada ističe transparent s natpisom „HNS lopovi“ i drugi „UEFA mafija“, te istovremeno skandiraju Zdravku Mamiću s “Mamiću četniče, ti si srpsko kopile, mrzimo te mi“.  BBB na drugoj strani skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, a Armada ispaljuje još jedan topovski udar. U 31-oj, Armada pali jednu baklju, uz skandiranje „Zdravko Mamić, ratni profiter“. U 36. i 45. minuti BBB ponavljaju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

U drugom poluvremenu u 51. minuti BBB pale dvije baklje, a dvije minute kasnije, Armada baca jednu petardu. U 56. minuti na strani Armade nastaje prava bakljada, upaljeno je desetak bengalki i bačene dvije petarde, a dvije minute poslije slijedi topovski udar. Opet se pale dvije-tri baklje i bacaju dimne bombe. U 59.minuti Armada pali najprije jednu baklju, a u 62. minuti 2-3, uz topovski udar, te još jednu baklju, a u 64-oj još njih 4-5. Sedam minuta kasnije (71.) zapaljena je jedna stolica među pripadnicima Armade, a vatrogasac  ju ubrzo gasi. U 76. minuti BBB pale bljeskalice, minutu kasnije pale dimnu bombu, a Armada u 78-oj viče sucu „Jebo te Mamić“. Kako se bliži kraj susreta, situacija se smiruje, a BBB u 79. i 84. minuti skandiraju  „Jebi se Zdravko, s tobom je gotovo“.

Prema prvim izvještajima riječka je policija privela osam navijača iz obje navijačke skupine zbog kršenja Zakona o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima.

NK Osijek –  NK Istra 1961 0 :1

Utakmica održana na stadionu Gradski  vrt pred oko 3000 gledatelja od čega 100-injak pripadnika navijačke skupine Kohorta. Osim jedne baklje i  jednog skandiranja “HNS pederi, nogomet ste sjebali”  u dugom poluvremenu nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

HNK Rijeka – RNK Split 4 : 1

Utakmica 24. kola Prve HNL odigrana u Rijeci, u subotu 1. ožujka 2014. u 17.00 sati, na stadionu Kantrida

Pred oko 3.000 gledatelja, od kojih 700 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka). U 15. minuti zabilježili smo skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a odmah potom, nezadovoljni jednom odlukom suca Marića, članovi Armade mu uzvikuju „Jebo te Mamić“. Pod kraj utakmice u 79-oj minuti Armada pali dvije baklje, a u 86. minuti ponovo skandiraju „Jebo te Mamić“.

GNK Dinamo – NK Lokomotiva 2:1

Utakmica odigrana na stadionu u Maksimiru pred oko 2.500 gledatelja. Među njima je bilo oko 400 pripadnika BBB (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo) smještenih na istočnoj tribini. Novost je pojavljivanje 50-ak navijača Dinama na sjevernoj tribini, koji su tijekom cijele utakmice navijali podržavajući svoj klub bez govra mržnje ili ikakvog incidenta. Samu atmosferu koju razvijaju BBB, na svoj način ilustrira činjenica, da su zviždukom popratili uručivanje plave majice s brojem 150 Jerku Leki, koju mu je uručio predsjednik kluba Mirko  Barišić, u povodu odigravanja njegove 150. utakmice za Dinamo.

U 1. minuti BBB na sjeveru skandiraju u nekoliko navrata “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje”. Na  tribini su primjećena i dva okrugla znaka, slična prometnima s prekriženom glavom Zdravak Mamića, što je  je prema propisima Uefe zabranjeno, Dinamo je već zbog isticanja tog znaka na međunarodnim utakmicama kažnjavan od Uefe. U 3. minuti BBB skandiraju “Zdravko Mamić ratni profiter”, a nakon toga “I kolcem i lancem i bokserom u glavu – za Dinamovu slavu”. U 20. minuti nekoliko puta skandiraju “Mamiću  Cigane, odlazi iz svetinje”, a u 31. “Tučemo policiju ko šugave pse”,  u 33-oj  nastavljaju s “Mamiću Cigane”, a u 74. minuti pale desetak baklji od kojih 7 bacaju na atletsku stazu  koje varogasci ubrzo uspijevaju ugaasiti. U 74. i 81. minuti  nekoliko puta skandiraju “Mamiću Cigane”, što ponavljaju i u 90-oj, a u 88. minuti skandiraju “HNS pederi, nogomet ste sjebali”

HNK Hajduk  – NK Slaven Belupo 3:0

Utakmica odigrana u nedjelju, na stadionu Poljud u Splitu, pred oko 6.000 gledatelja među kojima je bilo približno 2.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk).

U 30. minuti Torcida aktivira jednu bengalku, u 34. opet dvije bengalke  te u 53. minuti  tri. U 60. minuti aktivirana je dimna bomba, u 62. Torcida dva puta skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a sve završava u 65. minuti paljenjem još jedne bengalke.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code