Zaštita skulptura u sisačkoj Željezari

Zaštita skulptura u sisačkoj Željezari

5. siječnja, 2012.

photo-ekonomija-fabrika-zeljezara_sisak3_u_803358736Inicijativu za zaštitu i obnovu skulptura postavljenih u javnom prostoru Siska, nastalih u sklopu Likovne kolonije Željezare, pokrenuo je Ars Publicae, projekt višestrukih društvenih ciljeva čija je svrha angažirano interdisciplinarno promišljanje umjetničkoga sadržaja u javnom prostoru

U pismu upućenom Gradonačelniku Siska Dinku Pintariću, Gradskom vijeću, Odjelu za društvene djelatnosti, Sisačko-moslavačkoj županiji te Ministarstvu kulture Ars publicae napominju kako su tridesetak skulptura stvaranih tijekom 20 godina vrijedna djela istaknutih suvremenih umjetnika koja su obogatila prostor grada, čine kulturni kapital, ali imaju i financijsku vrijednost.

‘Ove skulpture nemaju nikakav stupanj zaštite što treba mijenjati. Mnoge su oštećene pa i nestale; uglavnom se radi o krađi djela za potrebe preprodaje materijala. Predlažemo da se skulpture kolektivno zaštite, a proces bi trebala pokrenuti gradska uprava jer se nalaze na javnim prostorima Siska.

Predlažemo i etapnu obnovu odnosno da se u godišnjem ritmu obnovi po jedna skulptura. Radilo bi se o najnužnijim konzervatorskim zahvatima koji bi spriječili daljnje propadanje i sanirali opasno stanje. U mnogo slučajeva riječ je o financijski nezahtjevnim investicijama ‘, stoji u pismu Ars Publicae. Podsjećaju i kako u zadnjih 20-ak godina u Sisku nema suvremeno producirane umjetnosti u javnom prostoru zbog čega kolonija ima još veću vrijednost. Incijativu su potpisali brojni umjetnici i drugi djelatnici u kulturi iz Siska i ostatka Hrvatske, među kojima i sisački umjetnik Marijan Crtalić te djelatnici Galerije Striegl.

‘Riječ je o kulturnom blagu koje je zapostavljeno i zaboravljeno od Grada Siska. Nije popisano niti predstavljeno široj javnosti, ne nalazi se u turističkim publikacijama… Vjerujem da će se ova situacija u doglednoj budućnosti riješiti, ali sumnjam da će to biti skoro. Sad ne postoji prostora za takve stvari’ – komentirao je Marijan Crtalić koji s udrugom Zelena akcija već duže vremena radi na afirmiranju Likovne kolonije Željezara. T

Izvor:http://www.e-novine.com

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code