Zapadni mediji: Odluka o zabrani gej parade doneta posle zahteva SPC

Zapadni mediji: Odluka o zabrani gej parade doneta posle zahteva SPC

4. listopada, 2012.

beograd gay pride  342566S1

Zapadne agencije izvestile su danas o zabrani Parade ponosa u Beogradu, navodeći da je ta odluka donesena iz bezbednosnih razloga i da je u skladu sa zahtevom Srpske pravoslavne crkve.

Agencije takođe napominju da je Zapad tražio od Srbije, koja želi članstvo u EU, da omogući održavanje parade kako bi dokazala svoju privrženost poštovanju ljudskih prava.

Rojters je preneo da je vlada u Srbiji, “sastavljena pre tri meseca od nacionalista i socijalista koje je nekad predvodio diktator Slobodan Milošević”, izložena pritiscima Zapada da demonstrira spremnost da dozvoli održavanje parade i zaštiti ljudska prava kako bi potvrdila privrženost Srbije procesu evrointegracije.

Prema oceni britanske agencije, tradicionalno konzervativna društva širom Balkana sporo prihvataju veća prava LGBT populacije i slični događaji u regionu neretko se završavaju nasiljem.

Asošiejtid pres (AP) javio je da je srpska policija zabranila održavanje Parade “iz bezbednosnih razloga, čime je ispunila i zahtev Srpske pravoslavne crkve.

Podsećajući da je i prošlogodišnja parada otkazana iz istih razloga, posle one 2010. godine kada su desničarske grupe napale učesnike povorke, američka agencija navodi da su mnogi smatrali održavanje parade ove godine nekom vrstom testa za Srbiju, koja tvrdi da je opredeljena za poštovanje ljudskih prava i članstvo u EU.

Agencija Frans pres je, u izveštaju o zabrani parade, prenela izjavu premijera i ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića da takva odluka “ne znači povlačenje ili kapitulaciju” pred onima koji su pretili nasiljem.

Zapadne agencije napominju da je današnja odluka o zabrani saopštena pošto je patrijarh Irinej pozvao vladu da zabrani najavljenu paradu, koju je nazvao “paradom srama” koja bi bacila “moralnu senku” na Srbiju.

Rojters i AFP prenose i da je Irinej tražio od Dačića da zabrani “dubokovređajuću izložbu” fotografija švedske umetnice Elizabet Olson Valin, organizovanu u okviru Nedelje ponosa, na kojima je Isus Hristos prikazan u ženskoj odeći.

Francuska agencija primećuje da se Dačić suočio i s pritiscima “iz drugog pravca” pošto je Ssvedska najavila da će njena ministarka za evropske poslove Birgita Olson “iz solidarnosti” biti govornik na paradi.

Još nije jasno da li će zabrana uticati na posetu Beogradu Olsonove, koja je trebalo da sa srpskim rukovodstvom razgovara o procesu evrointegracije Srbije i poštovanju prava manjina i LGBT populacije, navodi AFP.

Italijanska agencija ANSA izvestila je da je parada zabranjena drugu godinu uzastopno iz bezbednosnih razloga i podsetila da je skup 2010. godine okončao nasilnim sukobima policije i ultranacionalnista u centru grada, u kojima su povređene desetine, a uhapšene stotine ljudi.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code