ZAMP PREUZIMA CROATIJU RECORDS

ZAMP PREUZIMA CROATIJU RECORDS

24. lipnja, 2013.

livio ugovor1

Posao odobrio i neformalni šef ZAMPA Ivo Josipović

 

Piše: Dražen Stjepandić

 

Daleko od medija i javnosti  ZAMP se sprema preuzeti najveću hrvatsku diskografsku kuću Croatiju  records. Nekadašnji diskografski div, u pravom smislu te riječi, tvornica ploča, odavno ne posluje dobro. Nije uspijevala izvršavati svoje obveze ni prema ZAMP-u, pa je na ime duga za autorska prava ZAMP već stekao 10 posto dionica diskografske kuće iz Dubrave.

Neformalni prvi čovjek ZAMP-a hrvatski predsjednik dr Ivo Josipović je blagoslovio preuzimanje Croatia recordsa. ZAMP je  već godinama najuspješnija i najmoćnija glazbena organizacija  u Hrvatskoj i preuzimanje Croatia recordsa bit će prvo javno ulaganje ove svojevrsne glazbene policije,  za koju se u javnosti govorilo da je od zaštite muzičkih autorskih prava proteklih godina obrnula, odnosno zampila oko milijardu kuna.

 

BALKANSKI EMI

Croatia records je svoje najveće poslovne rezultate postizala pod imenom Jugoton. Nekadašnji Jugoton je osnovan 1947. nacinalizacijom nekadašnjeg Elektrotona. Pogoni  nekadašnjeg Jugotona po uzoru na engleski EMI   izgrađeni su pedesetih godina prošlog stoljeća.  Nekadašnji Jugoton, kao balkanski EMI,  dugi niz godina bio je ekskluzivac EMI-ja na ovim prostorima. Početkom devedesetih Jugoton je promijenio ime u Croatia records, a poslije toga je privatiziran. Vlasničku strukturu je mijenjao nekoliko puta.

 Današnji Croatia records nalazi se na  istoj adresi, a od onoga što je imao nekadašnji Jugoton zadržao je  samo jednu zgradu, ostatak poslovnih prostora i velikog zemljišta zbog neotplaćenog kredita preuzela je Zagrebačka banka i kasnije to je iznajmila, među ostalima i pogrebnom poduzeću, koje već nekoliko godina  zauzima najveći broj kvadrata nekadašnjeg Jugotona.

Trenutni predsjednik uprave Croatia recordsa i većinski vlasnik Željko Babogredac kuću iz Dubrave preuzeo je prije šest godina i za vrijeme njegovog predsjednikovanja srozavanje Croatia recordsa se nije zaustavilo.

Nastavljen je redoviti godišnji pad prihoda od otprilike 45% u odnosu na prethodnu godinu. Ukupna godišnja prodaja nosača zvuka  Crotia recordsa danas je znatno manja od nekadašnje naklade srednje uspješnog izdanja.

 

ZAMP KAO CROATIA RECORDS NEKADA

Nestvarno zvuče  brojke od, primjerice, 630.000 prodanih ploča “Magazina” iz 1987. ili oko 700.000 prodanih vinila “Novih fosila” (“Budi uvijek blizu”) iz 1981. Mišo Kovač je 1971. prodao više  singlova s hitom „Proplakat će zora“ nego što je u tadašnjoj Jugoslaviji bilo gramofona.U vrijeme svoje najveće popularnosti za nekadašnji Jugoton su snimali: Bijelo dugme, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Danijel, Azra, Plavi orkestar, Crvena jabuka, Hari Mata Hari, Neda Ukraden, Halid Bešlić…svi ti izvođači s većinom svojih studijskih albuma već u prvoj godini prelazili su 300 000 nosača zvuka, a koliko je kranji ukupni broj prodanih primjeraka svokog od najprodavanijih izdanja kuće iz Dubrave teško je reći, ali neće se pogriješiti ako se kaže da je svaki od tih izvođača za Croatiju records prodao milijune nosača zvuka. 

Danas se zlatnom nakladom smatra 10 tisuća prodanih CD-a, a nekada se srebrna ploča dojeljivala za 25 tisuća primjeraka, zlatna za preko 50, platinasta za preko 100 i dijamantna za preko 150 tisuća primjeraka. Nabrojane najveće  naklade su godišnje postizali deseci domaćih i stranih izdanja, dok je primjerice u zadnjih dvije godine današnju platinastu nakladu od preko 40 000 CD-a dostigao samo Gibonni s albumom Toleranca. Gibboniju je to od domaćih izvođača jedinom uspjelo, ali ni taj rijetki domaći izuzetak kao ni većina najvećih sadašnjih domaćih glazbenih zvijezda obično nisu više  ekskluzivci  Croatia recordsa.  Ni  jednu industriju nije zahvatila kriza kao diskografsku industriju, ali, ni na ostacima ostataka nekadašnjeg diskografskog tržišta, Croatia records više nije dominantna kao nekada.

ZAMP je danas moćan kao Croatia records nekada, pa je očekivati da će za kuću iz Dubrave doći, ako ne davni zlatni dani, onda svakako neko poslovno uspješnije razdoblje.T

  

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Gospar
  #1 Gospar 3 srpnja, 2013, 14:54

  I taj ZAMP će doći uskoro na red kao i Kutle i njemu slični…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. savjest
  #2 savjest 25 lipnja, 2013, 12:53

  Jaoj nama……………………….

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code