ZAGREBAČKA FILHARMONIJA U BEČU

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA U BEČU

29. lipnja, 2013.

Berezovski Despalj 29

Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju bit će proslavljen diljem Hrvatske na različite načine. Ovaj značajni povijesno-politički trenutak i dugotrajni put do članstva u zajednicu europskih zemalja građani Hrvatske obilježit će glazbenim, plesnim i zabavnim programima i svaki na svoj način doprinijeti ili osjetiti duh novog, europskog građanstva.

Zagrebačka filharmonija nastavlja širiti kulturne granice te nakon uspješnog gostovanja u Budimpešti, na sam dan ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, u ponedjeljak 1.srpnja 2013.g.  održat će koncert u kulturnoj prijestolnici Europe – Beču.

Svečanost se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Austrije dr. Heinza Fischera i predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, a u suradnji sa Gradom Zagrebom i Ministarstvom kulture.

Bit će to središnja proslava pristupanja RH u EU u Austriji održana u središnjem prostoru bečke Vijećnice kojem će nazočiti brojni uglednici iz političkog i javnog života obiju zemalja.

Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će ugledni maestro Pavle Dešpalj, a solistički nastup imati proslavljena hrvatska pijanistica Martina Filjak.

Koncert će započeti austrijskom, a nastaviti hrvatskom himnom te službenom himnom Europske unije  – Odom radosti koja svojim nazivom i uzvišenim tonovima slavi vrijednosti koje zajednica europskih zemalja prenosi na svaku svoju novu članicu.

Svečanost će biti uveličana skladbom Samba da Camera hrvatskog skladatelja i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ravelovim Koncertom za klavir i orkestar u G-duru u kojem će solistički nastup imati prekrasna Martina Filjak , a završiti veličanstveno kao što i pristoji ovako značajnom događaju –  velikim Mozartom i njegovom Jupiter simfonijom tj., 41. Simfonijom u C-duru .

U organizaciji Veleposlanstva RH u Beču, bit će to najljepši dar kojim će Austrija još jednom potvrditi svoju podršku hrvatskom pristupanju Europskoj uniji, ali i prilika Zagrebačkoj filharmoniji da svojim muziciranjem potvrdi visoku razinu hrvatske glazbene kvalitete i europske kulturne svijesti. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code