ZAGREB U SREDIŠTU UNIJE

ZAGREB U SREDIŠTU UNIJE

9. listopada, 2012.

Bisel ured-1

Sam Zagreb je veći od nekih članica EU

Piše: Davor Denkovski

Uz prigodnu svečanost i u nazočnosti visokih uzvanika, u ponedjeljak, 8. listopada u 12,30 sati gradonačelnik Milan Bandić otvorio je Predstavnički ured Grada Zagreba u Bruxellesu

Osim gradonačelnika prisutnima na svečanosti obratila se i članica Europskog parlamenta Doris Pack, inače jedna od nažešćih zagovornika ulaska Republike Hrvatske u društvo zemalja članica EU, Phillippe Suinen, ispred Grada i Regije Brussel, te Vladimir Drobnjak veleposlanik pri hrvatskoj Misiji pri EU.

Ovime se naš grad pridružio drugim europskim gradovima i regijama čija predstavništva sudjeluju u aktualnoj debati za zajednički višegodišnji europski proračun ključan, upravo za lokalne zajednice. Ususret ulasku Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, Zagreb se, kao glavni grad, ovime pozicionira i u samome središtu Unije, na mjestu gdje se donose odluke što se izravno tiču i njegovih građana.

BACKGROUND

Hrvatska je u posljednjoj etapi puta prema članstvu u Europskoj uniji 1. srpnja, pa je logično da se i Grad Zagreb želi pozicionirati u samo središte Unije, tamo gdje se donose odluke koje se građana Zagreba izravno tiču.

Te europske odluke odnose se na stotine urbanih izazova, od ekonomije, industrije, zaštite okoliša, kulture i obrazovanja, energije, preko podizanja standarda i životnih šanse za sve slojeve, pa sve do specifičnih, konkretnih pitanja kojima se mora baviti sama lokalna zajednica. Hrvatski predstavnici na državnoj razini u Bruxellesu zaokupljeni su velikim, strateškim temama, a podjela odgovornosti je takva da ne mogu ulaziti u različite i konkretne probleme raznih lokalnih zajednica.

Jedan od ključnih načela Europske unije jest subsidijarnost, odnosno spuštanje razina odlučivanja s visokih na lokalne zajednice. Građanin grada, većeg ili manjeg, pozvan je u svakom smislu na aktivno sudjelovanje i to je šansa koju i Grad Zagreb namjerava iskoristiti. Otvaranje ureda Grada je prvi korak prema tome.

Europski Bruxelles gusto je isprepleten institucijama, dokumentima, inicijativama, programima, izjavama, mehanizmima, trendovima, koje treba znati prepoznati i na osnovu kojih treba, na korist građana, djelovati. U Bruxellesu je preko tri stotine regionalnih predstavništava te predstavništava gradova i glavnih gradovakoji upravo to i rade. Grad Zagreb već ima razvijenu suradnju s mnogima od njih, no umrežavanje u Bruxellesu posebno je važno jer gradovi ili lokalne zajednice često moraju rješavati slična pitanja, a zajednički nastup povećava šanse.

BIRMIGHEM  BIO PRVI

Najstarija regionalna predstavništva u Bruxellesu otvorena su sredinom osamdesetih, a prvi je bio grad Birminghem. Motivi su bili različiti, od boljeg iskorištavanja razvojnih fondova, preko potvrde političkog identiteta, pa do veće vidljivosti regija na ekonomskoj, kulturnoj, turističkoj mapi Europe. Nema jedinstvene ili jedine ispravne formule za otvaranje ovakvih ureda, jer su tradicije, pozicije i ambicije lokalnih zajednica u EU-u vrlo različite. Neke njemačke savezne države koje su, uredima svojih regija predstavljene u Bruxellesu, ili neke francuske regije, višestruko su veće od Hrvatske, ali – Zagreb je veći od nekih zemalja članica Unije. No, lokalne zajednice osjećaju potrebu za živom i aktivnom poveznicom s Europskom unijom. Iako je “sve na internetu”, u stvarnosti briselskog života, mnogo toga bitnog uopće nije na internetu, nego se nalazi tek u živoj i neposrednoj komunikaciji. Predstavništva olakšavaju “promet” između lokalne zajednice i Bruxellesa, tako da neki uredi imaju i preko 700 posjeta godišnje

Ured Grada Zagreba otvara se upravo i u finišu trke za zajednički višegodišnji europski proračun, ključan upravo za lokalne zajednice. Regionalna predstavništva i predstavništva gradova snažno su sudjelovala i sudjeluju u ovoj debati i nastoje je usmjeriti u pravcu koji je za njih najkorisniji.

Grad Zagreb je spreman na sistematsko unapređenje znanja o iskorištavanju razvojnih fondova, a to je i logičan i nužan korak na ovom visokom stupnju integreacije Hrvatske u Europsku uniju i skorom članstvu. Ali, spreman je i na kompleksnije izazove, na odgovorno sudjelovanje u europskoj razvojnoj politici koja stoji iza tih fondova. Nemoguće je zaobići činjenicu da je Zagreb najveća hrvatska ekonomska snaga, da u njemu živi skoro četvrt stanovnika zemlje, tako da je samorazumljivo da će ured u Bruxellesu biti spreman na suradnju sa svima koji su poslovno zainteresirani za suradnju s Gradom.

Prostorije u kojima je smješten ured su zasad smještene u sklopu europskog ureda Ile-de-France. Ekspertiza i iskustvo tima Ile-de-France koju su spremni prijateljski podijeliti, od velike je koristi na početku djelovanja Ureda Grada Zagreba u Bruxellesu. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. blogger
  #1 blogger 24 listopada, 2012, 14:49

  Akcija u Zagrebu – Provalite u gradski stan još danas i sutra ga možete kupiti!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Copy
  #2 Copy 19 listopada, 2012, 18:42

  Sve je izglednije da će bivša ministrica zaštite okoliša, SDP-ovka Mirela Holy postati kandidatkinja Hrvatskih laburista – stranke rada za zagrebačku gradonačelnicu. ‘Utanačili smo nekoliko točaka koje su za ovu fazu kandidacijskog postupka bili nužni i potrebni, a proces odlučivanja je pokrenut u zagrebačkoj podružnici stranke’, izjavio je predsjednik laburista Dragutin Lesar za HRT.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zvijezda
  #3 zvijezda 18 listopada, 2012, 19:18

  Hm, hm, a sto je sa gladnim Zagrepcancima koji kopaju po kantama za smece????

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Alien9
  #4 Alien9 14 listopada, 2012, 07:58

  Tog “Bandoglavog”treba staviti u kavez na ulazu u Zagreb sa južne strane,kao u vrijeme terora Inkvizicije srednjeg vijeka.A u kavez mu dodati onu svijeću koju je nosao dok je obmanjivao ZG dotepence ,a na hoklice pred viseći kavez posložiti košare sa paradajzom za putnike namjernike,da se malo relaksiraju.
  P.S.
  (Svijeća Trotonka :da mu posluži kao samoobrana od letećih NLO Paradajza.)

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code