ZAGREB TOURFILM FESTIVAL

ZAGREB TOURFILM FESTIVAL

18. srpnja, 2013.

3
        
U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Balduči filma u Zagrebu je u prostorijama Muzeja Mimara od 3.-5. srpnja 2013. godine, održan ovogodišnji drugi ZAGREB TOURFILM FESTIVAL – međunarodni festival turističkog filma.

Zagreb Tourfilm festival od ove je godine punopravni član CIFFTe (Međunarodnog udruženja turističkih filmskih festivala), čiji su članovi Varšava, Los Angeles, New York, Berlin, Riga, Karlovy Vary, Barcelos, Cannes, Veliky Novogrod, Beč i drugi, a samo udruženje je podržano od UNWTO-a (World Tourism Organization), ETC-a (European Travel Commission), PATA-e (Pacific Tourist Organization) i CTO (Caribbean Tourism).
Zapravo na ovogodišnjem festivalu publika je mogla uživati u najboljim turističkim filmovima svijeta. U konkurenciju je stiglo preko 300 filmova iz 56 država svijeta – na veliko iznenađenje – najviše iz nama egzotičnih zemalja kao što su Tanzania, Uganda, Myanmar, Dubai, Južna Afrika, Kenya, Rwanda, Vietnam, Indonesia… Naročito je dojmljiva bila direktorica festivala Spomenka Saraga, filmska producentica  koja se više od trideset godina ozbiljeno bavi snimanjem isključivo turističkih filmova, a od kojih su mnogi osvojili nagrade na festivalima diljem svijeta. Ugled direktorice Sarage zaista je u svijetu turističkog filma sveprimjetan. Očito je stoga članica mnogih međunarodnih žirija na festivalima diljem svijeta pa ima dobru priliku vidjeti i odabrati i, pozvati najbolje filmove u konkurenciju na festival u Zagrebu. 
Pojedini filmovi su prošli selekciju  i bili su prikazani tijekom tri dana festivala-filmovi prikazuju različite tipove turističke atraktivnosti – od promocije turističkih destinacija, avanturističke ponude, ekstremnih sportova, nautičkog turizma, hotela i resorta, ljudi, kulture i tradicije, religijskog, ruralnog turizma i brojnih drugih specifičnih oblika ponude. Ove je godine festival posjetio velik broj gostiju iz svijeta – od Norveške, Poljske, Portugala, Azarbaijana, Indonezije, Grčke, Rusije, Francuske, Makedonije, Švedske, Španjolske, Engleske itd…Pobjedu odnosno GRAND PRIX festivala odnio je film iz Norveške pod naslovom “Visit Norway”. Nagradu je pobjednicima uručio savjetnik ministra turizma Ivo Bašić.

Uz filmski program pripremljen je i raznovrsni popratni program za goste festivala. Tijekom trajanja trodnevnog festivala održan je i okrugli stol na temu “Kako kroz vina promovirati destinaciju”  i tom prilikom prikazani su filmovi iz Španjolske, Makedonije i Francuske koji kroz vino promoviraju državu i naciju. 

Za goste festivala organiziran je izlet u Varaždin i Međumurje – jer svrha festivala je izim prikazivanja turističkih filmova i promovirati turističku ponudu Hrvatske. Ipak, gosti festivala bili su i novinari iz svijeta zato i jesu mnoga izvješća s festivala otišla diljem svijeta. Festivalu je nazočio i velik broj veleposlanika država sudionica, od veleposlanika Indonezije, Grčke, Poljske, Švedske, ali i direktori srodnih festivala iz svijeta – direktor festivala u Azarbaijanu, iz Varšave, direktor CIFFTe  itd.

Sve u svemu o ovomu festivalu turističkih filmova u Zagrebu možemo kazati sve samo najbolje! Ovogodišnji festival je održan pod pokroviteljstvom Ive Josipovića predsjednika Republike Hrvatske a, od ove godine i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Dok za sve one koji nisi bili na festivalu naglast ćemo – bilo je stvarno briljantno! Svaki dan do 5 ujutro after party…osobe iz 20 država došle su na festival…a čak njih iz 56 država prijavljenih je već za slijedeću godinu što je zaista fantstičan rezultat.

Ivan Raos T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code