ZA EPH PRIBAVIO TRNSKRIPTE PRISLUŠKIVANJA MILOŠEVIĆA

ZA EPH PRIBAVIO TRNSKRIPTE PRISLUŠKIVANJA MILOŠEVIĆA

18. kolovoza, 2012.

 

0049007.48Put do slave Orsata Miljenića

Piše: Mihovil Tomić

Obzirom na učestale intervjue Orsata Miljenića, ministra pravosuđa,  donosimo niz činjenica koje odudaraju od onoga što govori u javnosti. Donedavni  odvjetnik Orsat Miljenić, a sadašnji  ministar pravosuđa, na tu dužnost stupa s iskustvom stečenim u radu u državnoj upravi gdje je obavljao više dužnosti. Prije toga na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1993., a predavači su mu bili  Ivo Josipović,  te jedan od prethodnika na dužnosti ministra pravosuđa Ivo Šimonović.

Orsatovim važnim poznanicima s Pravnog fakulteta u Zagrebu  treba pridodati i Sašu Perkovića, koji mu je 1995. radio sigurnosnu provjeru u Ministarstvu vanjskih poslova,  kao šef  VII. uprave  zadužene za sigurnost. Obzirom na vrijeme kad je vršena ta provjera morala je biti negativna.  Orsat Miljenić je Sorošev stipendist, a 1994. još nije bio izgrađen Sorošev “network”  u Hrvatskoj. Magisterij je obranio 1994. na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) u Mađarskoj, koji ima akreditaciju u SAD-u pa mu je diplomu izdao New York State University. Na Diplomatskoj akademiji u Zagrebu stekao je zvanje diplomatskog savjetnika, a pravosudni ispit položio je 2000. Nakon diploma do 1995. radio je na Pravnom fakultetu u Zagrebu kao asistent na katedri za radno i socijalno pravo,  kad je prešao u Ministarstvo vanjskih poslova gdje je radio do 2000., najprije kao savjetnik, a potom je bio u diplomatskoj službi u hrvatskom veleposlanstvu u Nizozemskoj s diplomatskim statusom  III. tajnika gdje upoznaje djelatnicu tužiteljstva MKS u Haag-u, Romanu Vlahutin, današnju vrlo tajanstvenu glavnu savjetnicu za vanjsku politiku predsjednika Josipovića. U Haagu dobiva i popratne poštapalice da doista jest Dubrovčanin: «Sa svakim lijepo, ni sa kime iskreno.» . U to vrijeme postao je poznat po dosađivanju Ivici  Račanu u Pučišćima za vrijeme njegovog godišnjeg odmora. Orsat Miljanić je, rodom iz Milne na otoku Braču.

POTRČKO U HAAGU

Dužnost predstojnika Ureda za suradnju s haaškim sudovima (Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije) obnašao je od 2000. do kraja 2002. te je sudjelovao i u radu na hrvatskoj tužbi protiv Srbije za povredu konvencije o genocidu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Do tadaOrsat je bio  potrčko svima na usluzi  “okrečiti, promjeniti gume, što god treba…” Perspektivan i umiljat.

Imao je i prijatelje koji su se 3. siječnja 2000. godine založili za njega u Vladi Ivice Račana. Od tada počinje Orsatov pravi uspon. Kontrola protoka obavještajne i vojne dokumentacije, lažne i prave koja se slijevala u Tužiteljstvo u Haag, dio legalno, s kakvim – takvim odobrenjem Vlade Republike Hrvatske, MORH-a ili HIS-a, ali najvažniji papiri idu ilegalno. Priča za sebe su lažni dokumenti MUP-a, HIS-a i MORH-a … Krajem 2002. povlače ga s prve crte fronta u Haagu i šalju na ladanje – postaje pomoćnik, a samo par mjeseci kasnije zamjenik Nevena Mimice u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih intergracija. Počinje sanjati o veleposlaničkim mjestima  nakon izbora 2003., ali s političkog položaja protjeruje ga Sanader. Ne pušta ga ni u Ministarstvo vanjskih poslova.

SERVISIRANJE EPH

Dužnosničku plaću mijenja odvjetničkom. Aterira kod odvjetnice Vesne Alaburić, koja je osobna prijateljica Nine Pavića još iz studentskih dana, i Orsat dobiva lukrativan posao zastupanja EPH. Osim redovitog servisiranja EPH izdanja i urednika Igora Alborgettija o MORH-u i Haagu, od strane Orsata i drugih osoba koje danas participiraju u novoj Vladi, isti su opako zadužili EPH kad su im dali ultratajne transkripte višegodišnjeg prisluškivanja Miloševića od strane CIA-e i HIS-a, s najvišom oznakom tajnosti. Zanimljiv podatak je i to da supruga Igora Alborgettija radi u SOA-i gdje je zaposlena preko Tomislava Karamarka. Dakle, i Karamarko ima odličan link na EPH putem Alborgettija. Inače, prisluškivanje je bila vrhunska operacija i bitna referenca za zapadne partnere. Kako je to iz HIS-a došlo do MORH-a, tko je sve involviran u taj skandal i zašto su ti dokumenti uopće plasirani, to je posebna priča i o tome čemo se pozabaviti.  Dovoljno je reći da su Amerikanci radi toga bili van sebe, HIS razvaljen na međunarodnom planu, a Srbi su znali čime ih Hrvatska može kompromitirati. A dostavljače na čelu s Orsatom Miljanićem nitko nije ništa nije pitao.

Sve do 2003. godine MKS u Haagu je bio koncentriran na BiH. Onda se otvaraju prve pojedinačne istrage za Hrvatsku, paralelno s tim i uloga HV-a u završnim operacijama u BiH. Dalje je više- manje poznata priča osim detalja da je Orsata Miljenića  Tribunal u Haagu na traženje MKS onemogućio da bude odvjetnik u procesu «Hercegovačkoj šestorici», ne bez razloga iz čega se da zaključiti da su sve znali. Dakle, nije dobar za Haag, ali za Vladu Zorana Milanovića je odličan…Upravo to je jedan od pokazatelja koji se sve više posljednjih mjeseci nameće kao zaključak da je Vlada skrpana po frendovskom a ne stručnom modelu te se njezina učinkovitost i vjerodostojnost strmoglavo urušava svakimnovim danom. Zoran Milanović kao prvi od te skupine odabranih očito nije svjestan da sat polako otkucava kraj političke utakmice za koju je dobio mandat prije gotovo deset mjeseci.

PRIHODI I RASHODI ORSATA MILJANIĆA

Nastavno na nedavno javno medijsko očitovanje ministra pravosuđa, mr. sc. Orsata Miljenića da više nije odvjetnik, želimo naglasiti da predmetni ministrov navod nije istinit, već da je aktualnom ministru pravosuđa Republike Hrvatske rješenjem Izvršnog odbora Hrvatske odvjetničke komore samo odobreno mirovanje obavljanja njegove odvjetničke djelatnosti tijekom njegovog obnašanja javne dužnosti ministra pravosuđa Republike Hrvatske. Istim rješenjem Izvršni odbor Hrvatske odvjetničke komore je za privremenog preuzimatelja ministrovog odvjetničkog ureda postavio odvjetnicu Vesnu Alaburić iz Zagreba pa stoga nije točno da ministar pravosuđa više nije odvjetnik, jer je za prestanak njegovog statusa odvjetnika potrebno da bude izbrisan iz Imenika odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore, a što dosad nije učinjeno.

Posljednja zabilježena mjesečna odvjetnička plaća Orsata Miljanića prije odlaska na ministarsko mjesto u Vladi Zorana Milanovića bila je 50.000 kuna  netto, dok mu je trenutnutačna ministarska plaća oko 17.000 kuna  netto. Također, a prema predsjedniku javnoovršiteljske komore, Miljenićev odvjetnički ured je u 2011. imao deset tisuća ovršnih predmeta. Trenutačni ministar spominje se u nekim već objavljenim novinarskim tekstovima kao sakupljač reketa za  EPH,  koji je zastupao kao odvjetnik a što nikada nije demantirao. Za vrijeme HDZ-a, izgubio je zastupanje za EPH-a, ali naslućivanjem izborne pobjede SDP-a posljednjih dvije godine pred parlamentarne izbore, ponovno je zastupao  najveći domaći novinski imperij.

Prema trenutačnim nezavisnim anketama Osat Miljenić je jedan od najnepopularnijih i najnezamjetnijih članova Vlade Zorana Milanovića zapamčen do sada po nizu kontraproduktivnih poteza i izjava od kojih je najskandaloznija ona o ukidanju ovrha javnobilježničkim uredima.  Predstavnici javnih ovršitelja ističu da je ministar pravosuđa Orsat Miljenjić u očitom sukobu interesa. Ministra su prozvali da štiti odvjetnički lobi i svoj profit u jednom odvjetničkom uredu s obzirom na to da bi se uvođenjem javnih ovršitelja znatan dio kolača oduzeo upravo velikim odvjetničkim uredima. Prema posljednjim dostupnim informacijama zbog toga će biti zatražena službena istraga ministra Miljenića i s njim povezanih osoba putem DORH-a. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 23 kolovoza, 2012, 08:48

  nece taj jos dugo…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 21 kolovoza, 2012, 09:20

  Zanimljiv clanak…. Svakako procitati i tekst novinara Tomislava Biscana iz posljednjeg broja Objektiv pod naslovom “Ministre Miljenicu,je li vrijeme za odlazak?” Izgleda da je Zoran Milanovic skupljao ovakve likove za Vladu lampašem u sitnim noćnim satima

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 19 kolovoza, 2012, 18:23

  Izgleda da je i ovaj lik sudjelovao u komponiranju “Haske simfonije” uz aktualnog skladatelja iz ZAMP-a.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code