XX. FORUM HRVATSKIH MANJINA

XX. FORUM HRVATSKIH MANJINA

10. studenoga, 2014.

130611 clip image002

Forum hrvatskih manjina, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, održat će se u petak, 14. studenoga 2014. s početkom u 11 sati u Zagrebu, Trg Stjepana Radića 3. Ovo je dvadeseti po redu, jubilarni  FORUM HRVATSKIH MANJINA.

Hrvatska kulturna baština je i kulturna baština hrvatskih manjina u europskim državama – kako Republika Hrvatska može pridonijeti njezinom očuvanju, tema je ovogodišnjeg Matičina stručnoga skupa koji svake godine tematizira određeni segment života hrvatskih manjinskih zajednica u Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Na stručnom skupu će se razmatrati stanje kulturne baštine, njezinih materijalnih i nematerijalnih dobara kao važnoga segmenta života hrvatskih manjinskih zajednica. Uz određene pozitivne civilizacijske napretke, procesi globalizacije stavljaju manjinske zajednice pred neke nove izazove. Oni se očituju u promjenama koje se događaju u svakodnevnim životima ljudi i njihovim navikama. Zato je u suvremenim okolnostima globalnog društva imperativ zaštititi manjinske kulturne baštine, kao temelj očuvanja i razvitka njihovog kulturnog i nacionalnog identiteta u multietničkim sredinama u kojima obitavaju. U naporima njezina očuvanja važnu ulogu ima matična domovina, koja vlastitim iskustvima u zaštiti kulturne baštine može pomoći u primjeni pozitivnih praksi unutar hrvatskih manjinskih zajednica.

Cilj ovoga skupa je informirati sudionike i potaknuti raspravu između predstavnika hrvatskih manjina i državnih tijela i institucija Republike Hrvatske o mogućim programima i projektima, koji bi pridonijeli očuvanju kulturne baštine hrvatskih manjina.T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code